OIE

Korlat – prvi hibridni energetski park u Hrvatskoj

Korlat - prvi hibridni energetski park u Hrvatskoj

Foto: HEP

Objavljeno

31.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Korlat u Zadarskoj županiji, snage 99 megavata, biće izgrađena pored istoimenog vetroparka, koji je pušten u rad prošle godine i sa kojim će činiti prvi hibridni park obnovljivih izvora u Hrvatskoj. Tender za izgradnju je raspisala Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Buduća solarna elektrana Korlat će se prostirati na 185 hektara i nalaziće se neposredno uz vetropark Korlat, osam kilometara severozapadno od Benkovca.

Solarna elektrana Korlat će se prostirati na 185 hektara i nalaziće se neposredno uz vetropark Korlat, osam kilometara severozapadno od Benkovca

HEP je raspisao tender za izgradnju solarne elektrane Korlat priključne snage 75 megavata i instalisane snage 99 megavata. Poziv za pretkvalifikaciju je otvoren do 6. jula.

Radovi na solarnoj elektrani Korlat će biti finansirani u okviru HEP-ovog projekta GoGreen, uz pomoć kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Projekat će se odvijati u jednoj fazi, a prema prethodnim najavama predsednika uprave HEP-a Frane Barbarića, procenjena vrednost investicije iznosi oko 500 miliona kuna (66,29 miliona evra).

Tokom narednih nekoliko godina biće izgrađeno 168 megavata većih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj, dok HEP planira da izgradi oko 350 megavata solarnih elektrana do 2030. godine, naveo je Barbarić.

Jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije

Kad sunčana elektrana počne s radom, hibridni park Korlat će po ukupnoj instalisanoj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore energije postati jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije u Hrvatskoj, sa ukupnom snagom od gotovo 160 megavata.

Hibridni park Korlat će po ukupnoj instalisanoj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore energije postati jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije u Hrvatskoj

Inače, vetropark Korlat ima snagu od 58 megavata i pušten je u rad prošle godine. Postrojenje ima 18 vetroagregata i procenjenu godišnju proizvodnju od 170 gigavat-sati. Struja iz ovog vetroparka dovoljna je za potrebe 50 hiljada domaćinstava godišnje odnosno oko jedan odsto potrošnje u Hrvatskoj.

Ulaganja u vetroelektrane i solarne elektrane deo su HEP-ovog investicionog ciklusa u obnovljive izvore energije, koji je započet 2019. godine. Ovo državno preduzeće planira da do 2030. poveća udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije za 50 procenata, odnosno da poraste sa šest na devet teravat-sati godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

31. maj 2022. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

31. maj 2022. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

31. maj 2022. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

31. maj 2022. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme