OIE

Korlat – prvi hibridni energetski park u Hrvatskoj

Korlat - prvi hibridni energetski park u Hrvatskoj

Foto: HEP

Objavljeno

31.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Korlat u Zadarskoj županiji, snage 99 megavata, biće izgrađena pored istoimenog vetroparka, koji je pušten u rad prošle godine i sa kojim će činiti prvi hibridni park obnovljivih izvora u Hrvatskoj. Tender za izgradnju je raspisala Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Buduća solarna elektrana Korlat će se prostirati na 185 hektara i nalaziće se neposredno uz vetropark Korlat, osam kilometara severozapadno od Benkovca.

Solarna elektrana Korlat će se prostirati na 185 hektara i nalaziće se neposredno uz vetropark Korlat, osam kilometara severozapadno od Benkovca

HEP je raspisao tender za izgradnju solarne elektrane Korlat priključne snage 75 megavata i instalisane snage 99 megavata. Poziv za pretkvalifikaciju je otvoren do 6. jula.

Radovi na solarnoj elektrani Korlat će biti finansirani u okviru HEP-ovog projekta GoGreen, uz pomoć kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Projekat će se odvijati u jednoj fazi, a prema prethodnim najavama predsednika uprave HEP-a Frane Barbarića, procenjena vrednost investicije iznosi oko 500 miliona kuna (66,29 miliona evra).

Tokom narednih nekoliko godina biće izgrađeno 168 megavata većih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj, dok HEP planira da izgradi oko 350 megavata solarnih elektrana do 2030. godine, naveo je Barbarić.

Jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije

Kad sunčana elektrana počne s radom, hibridni park Korlat će po ukupnoj instalisanoj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore energije postati jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije u Hrvatskoj, sa ukupnom snagom od gotovo 160 megavata.

Hibridni park Korlat će po ukupnoj instalisanoj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore energije postati jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije u Hrvatskoj

Inače, vetropark Korlat ima snagu od 58 megavata i pušten je u rad prošle godine. Postrojenje ima 18 vetroagregata i procenjenu godišnju proizvodnju od 170 gigavat-sati. Struja iz ovog vetroparka dovoljna je za potrebe 50 hiljada domaćinstava godišnje odnosno oko jedan odsto potrošnje u Hrvatskoj.

Ulaganja u vetroelektrane i solarne elektrane deo su HEP-ovog investicionog ciklusa u obnovljive izvore energije, koji je započet 2019. godine. Ovo državno preduzeće planira da do 2030. poveća udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije za 50 procenata, odnosno da poraste sa šest na devet teravat-sati godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

31. maj 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

31. maj 2022. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

31. maj 2022. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

31. maj 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna