OIE

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Foto: Minestrone / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila, s idejom da se za proizvodnju tog goriva koriste struja iz solarne elektrane puštene u rad 2020. godine i biogas dobijen tretiranjem otpada.

Grad Vis je zahvaljujući solarnoj elektrani Hrvatske elektroprivrede i bateriji koja je priključena na nju povećao svoju energetsku nezavisnost na 60 odsto. Sledeći korak je pokretanje proizvodnje zelenog vodonika i izgradnja punionice, izjavio je za Nacional gradonačelnik Ivo Radica.

S udruženjem za razvoj i primenu gorivih ćelija H2 – Hydrogen Cell je u julu 2021. potpisano pismo namere o poslovnoj saradnji. Punionica vodonika bi se po tom dokumentu koristila za linijske, trgovačke, putničke, ribarske, turističke brodove i brodice na pomorskom dobru Grada Visa, stoji u članku.

Zeleni vodonik se proizvodi od vode, koja se rastavlja na vodonik i kiseonik u postupku elektrolize korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora. Grad Vis ima stabilne izvore vode, kazao je Radica.

Projekat čeka investicione fondove

„U suradnji s udrugom H2 već smo napravili sve potrebne studije i dokumentaciju, prijavili se na europskim i hrvatskim investicijskim fondovima kako bismo što prije počeli proizvoditi vodik iz električne energije iz SE-a Vis i vode preko elektrolizera i do 2025. izgradili i pustili u rad respektabilnu punionicu vodika sa zavidnim kapacitetima. I tako postali prvi hrvatski energetski neovisan grad, naravno i cijeli otok Vis“, rekao je. Radica je dodao da će do 2025. lokalna samouprava na komunalna vozila i brodove koji će koristiti vodonik utrošiti 50 miliona kuna (6,7 miliona evra).

Grad Vis za punionicu vodonika treba da obezbedi 2,9 miliona evra

„Zajedno smo pokrenuli projekte saniranja odlagališta otpada Wellington u gradu Visu i proizvodnje vodika uplinjavanjem komunalnog i drugog otpada, proizvodnje vodika iz sunčane energije SE-a Vis i zaliha viške vode, ali i izgradnju punionice vodika za komunalna vozila, radne strojeve, automobile i osobna vozila na području grada Visa“, izjavio je Ivica Jakić iz H2.

Objasnio je da bi se vodonik izdvajao iz biosintetičkog gasa dobijenog tretiranjem organskog otpada. Vis za punionicu vodonika treba da obezbedi 21,6 miliona kuna ili 2,9 miliona evra. U projekat s udruženjem H2 uključeno je iskorišćavanje energije vetra, biogasa i metanola.

Na Visu je najveća baterija u Hrvatskoj

HEP-ova solarna elektrana Vis sa svojih 3,5 megavata snage može da proizvede pet gigavat-sati struje godišnje. Puštena je u rad 2020. godine.

Nedavno je na nju priključen najveći sistem baterija u Hrvatskoj, pogonske snage jednog megavata i sa 1,44 megavat-sata kapaciteta, što znači da na maksimumu može da radi do sat i 26 minuta. Ta investicija je koštala 2,3 miliona evra, kažu u domaćoj elektroprivredi.

Solarna farma Vis je bila najveća u zemlji. HEP je u novembru pustio u rad fotonaponsko postrojenje Obrovac od 8,7 megavata maksimalnog kapaciteta, a priključak na mrežu je 7,35 megavata.

Inače, Hrvatska naftno-gasna kompanija INA objavila je u novembru da će u okviru svoje Rafinerije nafte Rijeka započeti proizvodnju zelenog vodonika iz solarne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rystad Energy elektricne-mreze-neophodno-investirati-3-1-biliona-dolara-do-2030-ogranici-globalno-zagrevanje

U električne mreže neophodno uložiti 3,1 bilion dolara do 2030. da se ograniči globalno zagrevanje

4. januar 2023. - Zastarelost i neodgovarajuće karakteristike elektromreže su među najznačajnijim preprekama u energetskoj tranziciji, upozorava Rystad Energy

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

4. januar 2023. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

4. januar 2023. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

4. januar 2023. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije