Vesti

INA namerava da proizvodi zeleni vodonik u Rafineriji nafte Rijeka

ina zeleni vodonik vodik rijeka rafinerija

U toku je modernizacija riječke rafinerije (foto: INA)

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska naftno-gasna kompanija INA namerava da započne proizvodnju zelenog vodonika iz solarne energije u okviru svoje Rafinerije nafte Rijeka.

INA je u sklopu transformacije u energetsku kompaniju već započela gradnju solarnih elektrana, a sada se okreće i proizvodnji vodonika, koji je trenutno jedno od glavnih rešenja za dekarbonizaciju industrije i transporta.

Kompanija je za postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika i dve solarne elektrane Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja uputila zahtev za ocenu potrebe pripreme uticaja ovog projekta na životnu sredinu.

Elektrolizer će imati snagu od 10 MW

Zeleni vodonik proizvodiće se tehnologijom elektrolize vode pomoću protonske membrane (eng. polymer electrolyte membrane electrolyser – PEM EL) snage 10 MW, navodi se u zahtevu.

Planirana godišnja proizvodnja zelenog vodonika je oko 1.500 tona ili 4,5 tona dnevno, a namenjen je transportnom sektoru Hrvatske i za sopstvenu potrošnju Rafinerije nafte Rijeka. Inače, INA već proizvodi i koristi vodonik u ovoj rafineriji, ali reč je o sivom vodoniku – iz prirodnog gasa.

Vodonik će biti skladišten na istoj lokaciji na ukupno 2.000 kvadratnih metara.

Solarne elektrane na dve odvojene lokacije

Za potrebe rada elektrolizera biće izgrađane dve fotonaponske elektrane, na dve odvojene lokacije. Elektrane će osigurati deo potrebne struje za njegov rad, dok će ostatak dolaziti iz mreže.

Elektrana FNE2 biće instalirana na površini od jednog hektara i imaće snagu od 8 MW, dok će se FNE3 nalaziti na 0,75 hektara i imaće kapacitet od 4,8 MW. Očekivana prosečna godišnja proizvodnja električne energije fotonaponskih elektrane je oko 18.000 MWh.

Na lokaciji gde će se nalaziti postrojenje za vodonik i dve elektrane biće izgrađena sva potrebna infrastruktura, kao što su trafostanice, dalekovodi, cevovodi), piše u zahtevu, koji predstavlja jedan od prvih koraka u realizaciji projekta.

Inače, Hrvatska je u martu ove godine usvojila Strategiju za vodonik do 2050.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

30. novembar 2022. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

30. novembar 2022. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

30. novembar 2022. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

30. novembar 2022. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije