Vesti

INA namerava da proizvodi zeleni vodonik u Rafineriji nafte Rijeka

ina zeleni vodonik vodik rijeka rafinerija

U toku je modernizacija riječke rafinerije (foto: INA)

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska naftno-gasna kompanija INA namerava da započne proizvodnju zelenog vodonika iz solarne energije u okviru svoje Rafinerije nafte Rijeka.

INA je u sklopu transformacije u energetsku kompaniju već započela gradnju solarnih elektrana, a sada se okreće i proizvodnji vodonika, koji je trenutno jedno od glavnih rešenja za dekarbonizaciju industrije i transporta.

Kompanija je za postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika i dve solarne elektrane Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja uputila zahtev za ocenu potrebe pripreme uticaja ovog projekta na životnu sredinu.

Elektrolizer će imati snagu od 10 MW

Zeleni vodonik proizvodiće se tehnologijom elektrolize vode pomoću protonske membrane (eng. polymer electrolyte membrane electrolyser – PEM EL) snage 10 MW, navodi se u zahtevu.

Planirana godišnja proizvodnja zelenog vodonika je oko 1.500 tona ili 4,5 tona dnevno, a namenjen je transportnom sektoru Hrvatske i za sopstvenu potrošnju Rafinerije nafte Rijeka. Inače, INA već proizvodi i koristi vodonik u ovoj rafineriji, ali reč je o sivom vodoniku – iz prirodnog gasa.

Vodonik će biti skladišten na istoj lokaciji na ukupno 2.000 kvadratnih metara.

Solarne elektrane na dve odvojene lokacije

Za potrebe rada elektrolizera biće izgrađane dve fotonaponske elektrane, na dve odvojene lokacije. Elektrane će osigurati deo potrebne struje za njegov rad, dok će ostatak dolaziti iz mreže.

Elektrana FNE2 biće instalirana na površini od jednog hektara i imaće snagu od 8 MW, dok će se FNE3 nalaziti na 0,75 hektara i imaće kapacitet od 4,8 MW. Očekivana prosečna godišnja proizvodnja električne energije fotonaponskih elektrane je oko 18.000 MWh.

Na lokaciji gde će se nalaziti postrojenje za vodonik i dve elektrane biće izgrađena sva potrebna infrastruktura, kao što su trafostanice, dalekovodi, cevovodi), piše u zahtevu, koji predstavlja jedan od prvih koraka u realizaciji projekta.

Inače, Hrvatska je u martu ove godine usvojila Strategiju za vodonik do 2050.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

30. novembar 2022. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

30. novembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

30. novembar 2022. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

30. novembar 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.