Vesti

INA namerava da proizvodi zeleni vodonik u Rafineriji nafte Rijeka

ina zeleni vodonik vodik rijeka rafinerija

U toku je modernizacija riječke rafinerije (foto: INA)

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska naftno-gasna kompanija INA namerava da započne proizvodnju zelenog vodonika iz solarne energije u okviru svoje Rafinerije nafte Rijeka.

INA je u sklopu transformacije u energetsku kompaniju već započela gradnju solarnih elektrana, a sada se okreće i proizvodnji vodonika, koji je trenutno jedno od glavnih rešenja za dekarbonizaciju industrije i transporta.

Kompanija je za postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika i dve solarne elektrane Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja uputila zahtev za ocenu potrebe pripreme uticaja ovog projekta na životnu sredinu.

Elektrolizer će imati snagu od 10 MW

Zeleni vodonik proizvodiće se tehnologijom elektrolize vode pomoću protonske membrane (eng. polymer electrolyte membrane electrolyser – PEM EL) snage 10 MW, navodi se u zahtevu.

Planirana godišnja proizvodnja zelenog vodonika je oko 1.500 tona ili 4,5 tona dnevno, a namenjen je transportnom sektoru Hrvatske i za sopstvenu potrošnju Rafinerije nafte Rijeka. Inače, INA već proizvodi i koristi vodonik u ovoj rafineriji, ali reč je o sivom vodoniku – iz prirodnog gasa.

Vodonik će biti skladišten na istoj lokaciji na ukupno 2.000 kvadratnih metara.

Solarne elektrane na dve odvojene lokacije

Za potrebe rada elektrolizera biće izgrađane dve fotonaponske elektrane, na dve odvojene lokacije. Elektrane će osigurati deo potrebne struje za njegov rad, dok će ostatak dolaziti iz mreže.

Elektrana FNE2 biće instalirana na površini od jednog hektara i imaće snagu od 8 MW, dok će se FNE3 nalaziti na 0,75 hektara i imaće kapacitet od 4,8 MW. Očekivana prosečna godišnja proizvodnja električne energije fotonaponskih elektrane je oko 18.000 MWh.

Na lokaciji gde će se nalaziti postrojenje za vodonik i dve elektrane biće izgrađena sva potrebna infrastruktura, kao što su trafostanice, dalekovodi, cevovodi), piše u zahtevu, koji predstavlja jedan od prvih koraka u realizaciji projekta.

Inače, Hrvatska je u martu ove godine usvojila Strategiju za vodonik do 2050.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

30. novembar 2022. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

odbor za zastitu zivotne sredine univerziteta u beogradu protiv projekta jadar

Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu: Projekat Jadar nema ekonomsko, ekološko, socijalno, niti moralno opravdanje

30. novembar 2022. - Odbor za zaštitu životne sredine je stručno i savetodavno telo čija je funkcija da Senatu i drugim organima Univerziteta podnosi predloge u cilju zaštite i unapređenja životne sredine

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

30. novembar 2022. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

30. novembar 2022. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu