Vesti

INA namerava da proizvodi zeleni vodonik u Rafineriji nafte Rijeka

ina zeleni vodonik vodik rijeka rafinerija

U toku je modernizacija riječke rafinerije (foto: INA)

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska naftno-gasna kompanija INA namerava da započne proizvodnju zelenog vodonika iz solarne energije u okviru svoje Rafinerije nafte Rijeka.

INA je u sklopu transformacije u energetsku kompaniju već započela gradnju solarnih elektrana, a sada se okreće i proizvodnji vodonika, koji je trenutno jedno od glavnih rešenja za dekarbonizaciju industrije i transporta.

Kompanija je za postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika i dve solarne elektrane Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja uputila zahtev za ocenu potrebe pripreme uticaja ovog projekta na životnu sredinu.

Elektrolizer će imati snagu od 10 MW

Zeleni vodonik proizvodiće se tehnologijom elektrolize vode pomoću protonske membrane (eng. polymer electrolyte membrane electrolyser – PEM EL) snage 10 MW, navodi se u zahtevu.

Planirana godišnja proizvodnja zelenog vodonika je oko 1.500 tona ili 4,5 tona dnevno, a namenjen je transportnom sektoru Hrvatske i za sopstvenu potrošnju Rafinerije nafte Rijeka. Inače, INA već proizvodi i koristi vodonik u ovoj rafineriji, ali reč je o sivom vodoniku – iz prirodnog gasa.

Vodonik će biti skladišten na istoj lokaciji na ukupno 2.000 kvadratnih metara.

Solarne elektrane na dve odvojene lokacije

Za potrebe rada elektrolizera biće izgrađane dve fotonaponske elektrane, na dve odvojene lokacije. Elektrane će osigurati deo potrebne struje za njegov rad, dok će ostatak dolaziti iz mreže.

Elektrana FNE2 biće instalirana na površini od jednog hektara i imaće snagu od 8 MW, dok će se FNE3 nalaziti na 0,75 hektara i imaće kapacitet od 4,8 MW. Očekivana prosečna godišnja proizvodnja električne energije fotonaponskih elektrane je oko 18.000 MWh.

Na lokaciji gde će se nalaziti postrojenje za vodonik i dve elektrane biće izgrađena sva potrebna infrastruktura, kao što su trafostanice, dalekovodi, cevovodi), piše u zahtevu, koji predstavlja jedan od prvih koraka u realizaciji projekta.

Inače, Hrvatska je u martu ove godine usvojila Strategiju za vodonik do 2050.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

30. novembar 2022. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

30. novembar 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

30. novembar 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

30. novembar 2022. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra