Električna energija

Solarna elektrana na Visu dobija bateriju snage 1 MW

Solarna elektrana na Visu dobija bateriju snage 1 MW

Slika: Končar KET

Objavljeno

28.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, snage 3,5 megavata (MW) uskoro će dobiti i bateriju za skladištenje energije, najavio je Željko Tukša, predsednik uprave firme Končar – Inženjering za energetiku i transport (Končar KET).

Solarna elektrana na ostrvu Visu, kojom upravlja Hrvatska elektroprivreda (HEP), otvorena je septembra 2020. godine. Tada je najavljeno i baterijsko skladište energije snage 1 MW, koje će takođe biti najveće u Hrvatskoj.

Tukša je za radio Poslovni FM izjavio da je ova solarna elektrana proizvod firme Končar KET koju je posle puštanja u rad otkupio HEP. Oko 11.000 solarnih panela, koje Končar KET ne proizvodi, postavljeni su na veoma zahtevnom kraškom terenu.

Baterija je ugovorena, trenutno je u fazi projektovanja, a ubrzo će biti isporučena i puštena u pogon

Tukša je istakao da u prvoj fazi izgradnje solarne elektrane na Visu nije izgrađeno baterijsko skladište energije jer je bilo predviđeno za drugu fazu. U međuvremenu je baterija ugovorena, trenutno je u fazi projektovanja, a ubrzo će biti isporučena i puštena u pogon, najavio je on, i dodao će baterija u potpunosti biti proizvod Končar KET-a.

Baterija za skladištenje energije će u potpunosti biti proizvod firme Končar KET

Glavna svrha baterije na Visu je akumulacija električne energije kad je proizvodnja velika i isporuka kad je proizvodnja mala. Baterijsko skladište energije koristiće se na nivou distributivne mreže jer je s obzirom na sve više elektrana na obnovljive izvore energije koje se priključuju na ovu mrežu neophodno voditi računa i o odnosu proizvodnje i potrošnje.

Snaga solarne elektrane je 3,5 MW, a prosečna godišnja potrošnja ostrva Vis je ispod 2 MWh, zimi ispod jednog megavata, naveo je Tukša.

Zimi solarna elektrana može proizvesti više od 2 MWh električne energije i onda se električna energija prenosi prema Hvaru, jer trenutno nema baterijskog skladišta, što će se ubrzo promeniti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

28. maj 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

28. maj 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

28. maj 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

28. maj 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije