Energetska efikasnost

Interenergo grupa će poboljšati energetsku efikasnost u tri opštine u Srbiji

Interenergo grupa energetsku efikasnost tri opstine Srbiji

Foto: Interenergo

Objavljeno

11.05.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Interenergo grupa je u proteklih mesec dana započela tri projekta obnove javne rasvete u Srbiji. U projektima energetskog ugovaranja povezala se sa opštinama Čoka, Odžaci i Bač i tako dodatno ojačala svoje prisustvo u regionu. Ova vrsta projekata poboljšanja energetske efikasnosti predstavlja važan deo zelenog tranzicijskog mozaika regiona.

Opštine Čoka, Odžaci i Bač krenule su putem zelene tranzicije u partnerstvu sa Interenergo grupom. U proteklih mesec dana su potpisale ugovore za renoviranje svoje dotrajale i neefikasne javne rasvete po modelu energetskog ugovaranja (energy contracting).

Interenergo će se pobrinuti za zamenu dotrajalih uličnih svetiljki tehnološki naprednim i energetski efikasnim LED svetiljkama. Obnova će opštinama doneti velike uštede energije tokom 15 godina trajanja ugovora, što znači i manji uticaj na životnu sredinu.

Sva tri poduhvata biće izvedena u saradnji s mađarskom kompanijom Smart Energy Investment. Ova javno-privatna partnerstva uključuju uslugu održavanja.

Interenergo Odzaci
Ugovor s Opštinom Odžaci je sklopljen krajem prošlog meseca

Odžaci će uštedeti 167.000 evra godišnje

U opštini Čoka se očekuje godišnja ušteda energije od 611 megavat-sati, u Odžacima čak 1.271, a u opštini Bač 756 megavat-sati. Pored ekološke koristi, renoviranje opštinama donosi velike finansijske uštede, koje se kreću od 90.000 evra godišnje za Čoku do 167.000 evra za Odžake. Prvi projekat energetskog ugovaranja u Srbiji Interenergo grupa je izvela 2022. godine, kada je obnovila javnu rasvetu u opštini Osečina.

Šterk: Obnovom javne rasvete opštine ostvaruju velike energetske i finansijske uštede, smanjuju ugljenički otisak i poboljšavaju životnu sredinu

„Drago nam je što je sve više naših partnera svesno značaja energetske efikasnosti i koristi koje ovakvi projekti donose njima, životnoj sredini i širem društvu. Obnovom javne rasvete opštine ostvaruju velike energetske i finansijske uštede, smanjuju ugljenički otisak i poboljšavaju životnu sredinu“, prokomentarisao je početak novih projekata Blaž Šterk, direktor Interenerga.

IE-podpis-ESCO-projekta-v-Srbiji-z-občino-Čoka_1
Potpisivanje ugovora u Čoki

Interenergo širi dijapazon usluga, energetskih modela

Iako je grupacija snažno prisutna u regionu u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, u budućnosti želi da dodatno proširi svoj portfolio energetskih usluga. Kod projekata energetskog ugovaranja, usluga je u potpunosti prilagođena potrebama partnera i rasterećuje ih organizacionih i finansijskih opterećenja projekta, saopšteno je.

Kod projekata energetskog ugovaranja, usluga je u potpunosti prilagođena potrebama partnera i rasterećuje ih organizacionih i finansijskih opterećenja

„Naši stručnjaci razvijaju nove usluge i energetske modele, kojima omogućavamo partnerima da efikasno i bezbrižno tehnološki nadograđuju svoje energetske sisteme. Svesni smo da su ovakvi projekti neophodni i da će potražnja za njima u budućnosti samo rasti, zbog čega smo ponosni što smo se i u ovoj oblasti etablirali kao iskusan partner. U budućnosti bismo želeli da ovaj segment još više proširimo. Energetska efikasnost je podjednako važna, ako ne i više od obnovljivih izvora energije u rešavanju energetske krize i zelene tranzicije“, rekao je Blaž Šterk o budućim planovima.

Interenergo je međunarodna energetska kompanija sa sedištem u Ljubljani, koja se svrstava među najveće energetske kompanije u Sloveniji. Od 2009. godine je deo austrijske grupe Kelag. Osnovne delatnosti su trgovina električnom energijom, izgradnja i upravljanje energetskim objektima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i energetske usluge.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

11. maj 2023. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

11. maj 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

11. maj 2023. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

11. maj 2023. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik