Energetska efikasnost

Interenergo grupa će poboljšati energetsku efikasnost u tri opštine u Srbiji

Interenergo grupa energetsku efikasnost tri opstine Srbiji

Foto: Interenergo

Objavljeno

11.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Interenergo grupa je u proteklih mesec dana započela tri projekta obnove javne rasvete u Srbiji. U projektima energetskog ugovaranja povezala se sa opštinama Čoka, Odžaci i Bač i tako dodatno ojačala svoje prisustvo u regionu. Ova vrsta projekata poboljšanja energetske efikasnosti predstavlja važan deo zelenog tranzicijskog mozaika regiona.

Opštine Čoka, Odžaci i Bač krenule su putem zelene tranzicije u partnerstvu sa Interenergo grupom. U proteklih mesec dana su potpisale ugovore za renoviranje svoje dotrajale i neefikasne javne rasvete po modelu energetskog ugovaranja (energy contracting).

Interenergo će se pobrinuti za zamenu dotrajalih uličnih svetiljki tehnološki naprednim i energetski efikasnim LED svetiljkama. Obnova će opštinama doneti velike uštede energije tokom 15 godina trajanja ugovora, što znači i manji uticaj na životnu sredinu.

Sva tri poduhvata biće izvedena u saradnji s mađarskom kompanijom Smart Energy Investment. Ova javno-privatna partnerstva uključuju uslugu održavanja.

Interenergo Odzaci
Ugovor s Opštinom Odžaci je sklopljen krajem prošlog meseca

Odžaci će uštedeti 167.000 evra godišnje

U opštini Čoka se očekuje godišnja ušteda energije od 611 megavat-sati, u Odžacima čak 1.271, a u opštini Bač 756 megavat-sati. Pored ekološke koristi, renoviranje opštinama donosi velike finansijske uštede, koje se kreću od 90.000 evra godišnje za Čoku do 167.000 evra za Odžake. Prvi projekat energetskog ugovaranja u Srbiji Interenergo grupa je izvela 2022. godine, kada je obnovila javnu rasvetu u opštini Osečina.

Šterk: Obnovom javne rasvete opštine ostvaruju velike energetske i finansijske uštede, smanjuju ugljenički otisak i poboljšavaju životnu sredinu

„Drago nam je što je sve više naših partnera svesno značaja energetske efikasnosti i koristi koje ovakvi projekti donose njima, životnoj sredini i širem društvu. Obnovom javne rasvete opštine ostvaruju velike energetske i finansijske uštede, smanjuju ugljenički otisak i poboljšavaju životnu sredinu“, prokomentarisao je početak novih projekata Blaž Šterk, direktor Interenerga.

IE-podpis-ESCO-projekta-v-Srbiji-z-občino-Čoka_1
Potpisivanje ugovora u Čoki

Interenergo širi dijapazon usluga, energetskih modela

Iako je grupacija snažno prisutna u regionu u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, u budućnosti želi da dodatno proširi svoj portfolio energetskih usluga. Kod projekata energetskog ugovaranja, usluga je u potpunosti prilagođena potrebama partnera i rasterećuje ih organizacionih i finansijskih opterećenja projekta, saopšteno je.

Kod projekata energetskog ugovaranja, usluga je u potpunosti prilagođena potrebama partnera i rasterećuje ih organizacionih i finansijskih opterećenja

„Naši stručnjaci razvijaju nove usluge i energetske modele, kojima omogućavamo partnerima da efikasno i bezbrižno tehnološki nadograđuju svoje energetske sisteme. Svesni smo da su ovakvi projekti neophodni i da će potražnja za njima u budućnosti samo rasti, zbog čega smo ponosni što smo se i u ovoj oblasti etablirali kao iskusan partner. U budućnosti bismo želeli da ovaj segment još više proširimo. Energetska efikasnost je podjednako važna, ako ne i više od obnovljivih izvora energije u rešavanju energetske krize i zelene tranzicije“, rekao je Blaž Šterk o budućim planovima.

Interenergo je međunarodna energetska kompanija sa sedištem u Ljubljani, koja se svrstava među najveće energetske kompanije u Sloveniji. Od 2009. godine je deo austrijske grupe Kelag. Osnovne delatnosti su trgovina električnom energijom, izgradnja i upravljanje energetskim objektima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i energetske usluge.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

11. maj 2023. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

11. maj 2023. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

11. maj 2023. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

11. maj 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije