OIE

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Miroslav Tomašević i Stjepan Čerkez (foto: EPS)

Objavljeno

20.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je izgradnju svoje prve vetroelektrane započela uvodnim sastankom sa predstavnicima kompanije Siemens Gamesa, koja će isporučiti i postaviti vetrogeneratore snage 73 megavata (MW) u Kostolcu.

Miroslav Tomašević, v. d. direktora EPS-a, izjavio je da se nada da će vetropark u Kostolcu biti pušten u rad najkasnije za 26 meseci. „EPS će sa partnerima uraditi sve da se taj rok skrati koliko god je moguće, ali ne na štetu kvaliteta radova, nego da, na obostrano zadovoljstvo, što pre imamo na mreži vetropark u vlasništu EPS-a“, rekao je Tomašević na uvodnom sastanku.

Vetropark se gradi na iscrpljenim kopovima uglja u kostolačkom basenu

Vrednost projekta je 114 miliona evra od čega je kredit nemačke banke KfW 80 miliona evra EPS je ugovor o kreditu potpisao novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobio krajem 2018.

Prva EPS-ova vetroelektrana sa 20 generatora ukupne snage 73 MW prostiraće se na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka Termoelektrane-kopovi (TE-KO) Kostolac.

Inače, u okviru ovog ogranka EPS planira da izgradi i solarne elektrane Srednje kostolačko ostrvo i Petka, čiju je instalaciju prekinuo pre nedelju dana zbog nedostatka novca. Gradnja solarnih elektrana i vetroparkova na iscrpljenim kopovima uglja je praksa široko rasprostranjena u svetu, a u regionu je u tome najviše odmakla Severna Makedonija.

Čerkez: ozbiljno smo shvatili pitanje rokova

Stjepan Čerkez, predsednik uprave Simens Gamesa RE zahvalio je na poverenju i prilici da realizuju EPS-ov projekat.

„Veoma ozbiljno smo shvatili zadatak i u ekipu smo uključili stručnjake koji su već radili na projektima slične kompleksnosti. Ozbiljno smo shvatili pitanje rokova i krećemo sa realizacijom“, poručio je Čerkez.

Dovoljno struje za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava

Prema ranijim procenama, vetropark u Kostolcu proizvodiće oko 115 miliona kilovat-sati električne energije godišnje, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.

Stručni nadzor nad projektom poveren je konzorcijumu koji predvodi firma New Energy Solutions. Uvodnom sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanije SGS, zadužene za kontrolu kvaliteta i veliki broj stručnjaka uključenih u realizaciju projekta.

Inače, Srbija trenutno ima vetroparkove snage 397 MW: Čibuk 1, Kovačica, Košava 1, Alibunar, Kula, Malibunar i La Piccolina, koji su izgrađeni u prvom krugu investicija u okviru ranije određene i od strane Ministarstva rudarstva i energetike dodeljene kvote od 500 MW. U okviru kvote je i vetropark Plandište, snage 102 MW, koji je u izgradnji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

20. maj 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

20. maj 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

20. maj 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

20. maj 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune