Električna energija

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane petka kriza

Foto: loufre from Pixabay

Objavljeno

13.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) obustavila je gradnju svoje prve solarne elektrane Petka, snage 9,95 megavata (MW). Kao razlog EPS je naveo nedostatak novca.

Tender za izbor izvođača za gradnju solarne elektrane Petka, na odlagalištu jalovine površinskog kopa uglja Ćirikovac u kostolačkom basenu, raspisan je u januaru ove godine. Dobijena je jedna ponuda koja je posle stručne ocene ocenjena kao prihvatljiva i predloženo je sklapanje ugovora. Ali, krajem aprila EPS je odlučio da sve zaustavi.

U odluci o obustavi postupka navodi se da je Komisiji za javne nabavke od strane Uprave EPS-a predočeno da „nema raspoloživih sredstava za ovu namenu“.

Sav novac usmerava se u proizvodnju uglja i električne energije

„Naručilac će, imajući u vidu trenutnu situaciju u regionu, pa i kod naručioca, a posebno imajući u vidu cene nafte, naftnih derivata, uglja i električne energije sva raspoloživa sredstva nameniti za održavanje proizvodnje, odnosno za nabavku dobara, usluga i radova neophodnih za proizvodnju energije i eksploataciju uglja“, navodi se u odluci.

Da li će i kada gradnja solarne elektrane Petka biti nastavljena, kao i da li će i drugi projekti EPS-a biti obustavljeni nije poznato. U EPS-u nisu imali komentar na ova pitanja. Inače, krajem aprila EPS je obustavio i planirane investicije na tri bloka TE Nikola Tesla A i TE Nikola Tesla B.

Očigledno je da je kolaps proizvodnje uglja i električne energije u EPS-u u decembru prošle godine izazvao ogromne finansijske probleme. Zvanično je saopšteno da je od 12. decembra, kada je počeo kolaps u termoelektranama koji se ogledao u smanjenoj proizvodnji i do 60 odsto, do 20. aprila, EPS morao da uveze 2,23 teravat-sati (TWh) električne energiju u vrednosti od 530,7 miliona evra.

EPS je neplanirano prošle zime uvezao struju u vrednosti od 530 miliona evra

Da nije bilo kolapsa, EPS ovaj novac ne bi potrošio. Ali, tu nije kraj nevoljama, jer EPS i sada uvozi električnu energiju, u periodu kada je redovno prethodnih godina ovu robu izvozio.

Na sve to u ovoj i do kraja sledeće godine mora da uveze četiri miliona tona uglja, jer mu je od neplanirano smanjena proizvodnja, što je novi neplanirani trošak od nekoliko stotina miliona evra. I, na kraju sledeće zime je moguće da će opet morati da uvozi više električne energije nego što je to radio prethodnih godina.

Naravno, uvoz električne energije i uglja ne bi bio toliko problematičan da zbog energetske krize njihova cena nije uvećana više puta. Prošle zime struja se u regonu uvozila po cenama od 100 do 300 evra po megavat-satu (MWh), a samo godinu dana ranije za 30-60 evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

statistika-Balkan-zaostaje-za-svetom-ekspanziji-zelene-energije-ubrzava-solarom

Balkan zaostaje za svetom u ekspanziji zelene energije, ali ubrzava sa solarom

13. maj 2022. - Svetski kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine je uvećan za rekordnih 295 gigavata, objavila je IRENA

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik kod rafinerije u Banatu

13. maj 2022. - NIS je do 7. aprila produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

13. maj 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

13. maj 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata