Električna energija

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane petka kriza

Foto: loufre from Pixabay

Objavljeno

13.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) obustavila je gradnju svoje prve solarne elektrane Petka, snage 9,95 megavata (MW). Kao razlog EPS je naveo nedostatak novca.

Tender za izbor izvođača za gradnju solarne elektrane Petka, na odlagalištu jalovine površinskog kopa uglja Ćirikovac u kostolačkom basenu, raspisan je u januaru ove godine. Dobijena je jedna ponuda koja je posle stručne ocene ocenjena kao prihvatljiva i predloženo je sklapanje ugovora. Ali, krajem aprila EPS je odlučio da sve zaustavi.

U odluci o obustavi postupka navodi se da je Komisiji za javne nabavke od strane Uprave EPS-a predočeno da „nema raspoloživih sredstava za ovu namenu“.

Sav novac usmerava se u proizvodnju uglja i električne energije

„Naručilac će, imajući u vidu trenutnu situaciju u regionu, pa i kod naručioca, a posebno imajući u vidu cene nafte, naftnih derivata, uglja i električne energije sva raspoloživa sredstva nameniti za održavanje proizvodnje, odnosno za nabavku dobara, usluga i radova neophodnih za proizvodnju energije i eksploataciju uglja“, navodi se u odluci.

Da li će i kada gradnja solarne elektrane Petka biti nastavljena, kao i da li će i drugi projekti EPS-a biti obustavljeni nije poznato. U EPS-u nisu imali komentar na ova pitanja. Inače, krajem aprila EPS je obustavio i planirane investicije na tri bloka TE Nikola Tesla A i TE Nikola Tesla B.

Očigledno je da je kolaps proizvodnje uglja i električne energije u EPS-u u decembru prošle godine izazvao ogromne finansijske probleme. Zvanično je saopšteno da je od 12. decembra, kada je počeo kolaps u termoelektranama koji se ogledao u smanjenoj proizvodnji i do 60 odsto, do 20. aprila, EPS morao da uveze 2,23 teravat-sati (TWh) električne energiju u vrednosti od 530,7 miliona evra.

EPS je neplanirano prošle zime uvezao struju u vrednosti od 530 miliona evra

Da nije bilo kolapsa, EPS ovaj novac ne bi potrošio. Ali, tu nije kraj nevoljama, jer EPS i sada uvozi električnu energiju, u periodu kada je redovno prethodnih godina ovu robu izvozio.

Na sve to u ovoj i do kraja sledeće godine mora da uveze četiri miliona tona uglja, jer mu je od neplanirano smanjena proizvodnja, što je novi neplanirani trošak od nekoliko stotina miliona evra. I, na kraju sledeće zime je moguće da će opet morati da uvozi više električne energije nego što je to radio prethodnih godina.

Naravno, uvoz električne energije i uglja ne bi bio toliko problematičan da zbog energetske krize njihova cena nije uvećana više puta. Prošle zime struja se u regonu uvozila po cenama od 100 do 300 evra po megavat-satu (MWh), a samo godinu dana ranije za 30-60 evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku