OIE

EPS dobio energetsku dozvolu za izgradnju svog prvog vetroparka

Foto: Pixabay

Objavljeno

03.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) dobila je poslednjeg dana 2018. godine energetsku dozvolu za izgradnju svog prvog vetroparka, navodi se u saopštenju kompanije.

Početak izgradnje vetroparka u Kostolcu očekuje se u trećem kvartalu 2019. godine. Vrednost investicije biće 100 miliona evra, podsetio je v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić.

EPS i nemačka razvojna banka KfW potpisali su u novembru 2017. godine ugovor o kreditu od 80 miliona evra za finansiranje izgradnje vetroparka u Kostolcu, instalisane snage 66 MW.

Ovo će biti prvi kapacitet za proizvodnju električne energije iz vetra u proizvodnom portfoliju EPS-a, kojim dominiraju elektrane na ugalj.

Prema ranijim najavama, početak proizvodnje vetroparka u Kostolcu očekuje se 2020. godine.

General Electric (GE) je ranije izrazio interesovanje za projekat izgradnje vetroparka u Kostolcu.

Plan je da se u okviru vetroparka podigne 20 vetroturbina. Gradiće se na prostoru površinskih kopova i odlagališta pepela EPS-ovog ogranka TE-KO Kostolac. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 miliona kWh, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.

U maju 2018. godine, Miloš Banjac, pomoćnik ministra za energetike za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, izjavio je da će EPS za proizvodnju vetroparka u Kostolcu dobiti podsticaje po modelu fid-in tarife ako preda zahtev za privremeni status povlašćenog proizvođača iz OIE pre nego što istekne uredba o podsticajima.

U tom trenutku se očekivalo da uredba istekne na kraju 2018. godine, međutim uredba je u novembru 2018. godine produžena za godinu dana, do kraja 2019. godine.

32.5% proizvodnje u 2018. zelena energija iz hidroelektrana

U 2018. godini elektrane EPS-a proizvele su oko 34,36 milijardi kWh električne energije, što je za 1% više nego u 2017. godini, saopštila je kompanija.

Zahvaljujući izuzetnoj hidrologiji u prvoj polovini godine i pogonskoj spremnosti, dobrim rezultatima značajno su doprinele hidroelektrane u kojima je proizvodnja bila za 16,5% veća nego u 2017. godini. Ukupno 32,5% električne energije koju je EPS proizveo u 2018. godini bila je zelena energija iz hidroelektrana, navodi se u saopštenju.

U 2019. planirano je da ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji bude uvećana za 4%, na 40 milijardi kWh, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. januar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. januar 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. januar 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. januar 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji