OIE

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Foto: Walter Kärcher from Pixabay

Objavljeno

27.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko poluostrvo Istra pripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost.

Priprema analize o mogućnostima za gradnju vetroparkova na moru biće sprovedena u okviru inicijative COOPwind – Bilateral cooperation for offshore wind energy production, koju će sprovesti Istarska regionalna energetska agencija (IRENA) u partnerstvu sa firmom Stiftelsen Seed Forum Norway.

Inicijativa je jedna od 12 koje su potpisale ugovor o finansiranju vrednom 1,1 milion evra iz Fonda za bilateralne odnose na osnovu javnog poziva Jačanje bilateralne saradnje sa Norveškom na području Zelene tranzicije. Selekciju je obavio Zajednički odbor za bilateralne fondove koji se sastoji od predstavnika država donatora – Norveške, Islanda i Lihtenštajna, kao i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije.

Prethodne analize su pokazale da jedino vetroelektrane mogu da obezbede dovoljnu proizvodnju domaće energije

Projekt COOPwind usmeren je na pripremu preduslova za razvoj ofšor vetroelektrana na području Istarske županije putem bilateralne saradnje s Norveškim partnerima, saopštila je IRENA.

Potencijalna proizvodnja električne energije putem vetroelektrana na moru utvrđena je, kako je navela IRENA, preliminarnim studijama kao jedini značajan izvor koji bi mogao osigurati energetsku samodovoljnost istarskog poluostrva.

Zato je namera da se kroz projektne aktivnosti izradi preliminarna studija za utvrđivanje potencijala izgradnje vetroelektrana na moru na području Istarske županije, istakla je Agencija.

Istarska županija namerava da instalira i solarne elektrane

Projekat koji je predložila IRENA vredan je 99.920 evra.

Istarska županija je sredinom prošle godine objavila da želi da ovo najveće poluostrvo u Jadranskom moru postane energetski nezavisno. Tada je najavljena gradnja solarnih elektrana, i navedeno da su određene analize pokazale da mogu da se izgrade vetroparkovi snage 400 MW.

Inače, u poslednjih nekoliko godina pojavilo se više projekata za gradnju vetroparkova u Jadranskom moru. Većina tih ideja je dolazila sa italijanske strane. Međutim, jedna se odnosi i na Hrvatsku jer je naftno-gasna kompanija INA pokrenula merenje potencijala vetra na svojim gasnim platformama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

27. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

27. mart 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

27. mart 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

27. mart 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice