OIE

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Foto: Walter Kärcher from Pixabay

Objavljeno

27.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko poluostrvo Istra pripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost.

Priprema analize o mogućnostima za gradnju vetroparkova na moru biće sprovedena u okviru inicijative COOPwind – Bilateral cooperation for offshore wind energy production, koju će sprovesti Istarska regionalna energetska agencija (IRENA) u partnerstvu sa firmom Stiftelsen Seed Forum Norway.

Inicijativa je jedna od 12 koje su potpisale ugovor o finansiranju vrednom 1,1 milion evra iz Fonda za bilateralne odnose na osnovu javnog poziva Jačanje bilateralne saradnje sa Norveškom na području Zelene tranzicije. Selekciju je obavio Zajednički odbor za bilateralne fondove koji se sastoji od predstavnika država donatora – Norveške, Islanda i Lihtenštajna, kao i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije.

Prethodne analize su pokazale da jedino vetroelektrane mogu da obezbede dovoljnu proizvodnju domaće energije

Projekt COOPwind usmeren je na pripremu preduslova za razvoj ofšor vetroelektrana na području Istarske županije putem bilateralne saradnje s Norveškim partnerima, saopštila je IRENA.

Potencijalna proizvodnja električne energije putem vetroelektrana na moru utvrđena je, kako je navela IRENA, preliminarnim studijama kao jedini značajan izvor koji bi mogao osigurati energetsku samodovoljnost istarskog poluostrva.

Zato je namera da se kroz projektne aktivnosti izradi preliminarna studija za utvrđivanje potencijala izgradnje vetroelektrana na moru na području Istarske županije, istakla je Agencija.

Istarska županija namerava da instalira i solarne elektrane

Projekat koji je predložila IRENA vredan je 99.920 evra.

Istarska županija je sredinom prošle godine objavila da želi da ovo najveće poluostrvo u Jadranskom moru postane energetski nezavisno. Tada je najavljena gradnja solarnih elektrana, i navedeno da su određene analize pokazale da mogu da se izgrade vetroparkovi snage 400 MW.

Inače, u poslednjih nekoliko godina pojavilo se više projekata za gradnju vetroparkova u Jadranskom moru. Većina tih ideja je dolazila sa italijanske strane. Međutim, jedna se odnosi i na Hrvatsku jer je naftno-gasna kompanija INA pokrenula merenje potencijala vetra na svojim gasnim platformama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

27. mart 2023. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

27. mart 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

27. mart 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

27. mart 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević