OIE

Najveće jadransko poluostrvo, Istra, sprema se da postane energetski nezavisno

Istra energetski nezavisna solarnih vetroelektrana

Foto: Byungjei Lim from Pixabay

Objavljeno

21.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Istarska županija je pokrenula postupak izmene prostornog plana, u koji bi uključila solarne elektrane od po najmanje 10 megavata, uz ispitivanje mogućnosti planiranja vetroelektrana na moru. Zamenik župana Tulio Demetlika kaže da lokalne vlasti žele da učine poluostrvo energetski nezavisnim.

Istarski župan Boris Miletić izjavio je da je interesovanje za postavljanje solarnih panela veliko i ocenio to kao dodatni razvojni potencijal za tu oblast. Skupština Istarske županije, jedne od 20 lokalnih samouprava u Hrvatskoj tog nivoa, uz Grad Zagreb, glasala je za pokretanje izmena prostornog plana.

„Ovom odlukom obuhvatili smo nekoliko sektora, od kojih je jedan energetika, jer znamo da postoje određena ograničenja u prostornom planu. Nedavno smo potpisali i sporazum o suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva jer želimo pitanje energetike dugoročno i strateški postaviti na ispravan način. Svi skupa znamo za EU zeleni plan i nužnost napuštanja fosilnih goriva, što je i smjer u kojem mi želimo ići. Osim proizvodnje električne energije iz solarnih elektrana, ispitat ćemo mogućnosti korištenja energije vjetra“, naglasio je Miletić i dodao da će sve mogućnosti biti detaljno razrađene.

Novi plan će uključiti objekte za upravljanje otpadom

Aktuelni prostorni plan županije donesen je 2016. godine. Članovi i članice okružnog parlamenta su podržali predlog da se realizuju inicijative privrede, građana, gradova i opština.

Istarska županija radi na svojoj strategiji za energetiku zajedno s Fakultetom elektrotehnike i računarstva

Prvi korak je da se obuhvati prostor za planiranje solarnih elektrana snage od deset megavata naviše koje bi bile od državnog i županijskog značaja, u cilju sprovođenja energetske tranzicije. Dalje, između ostalog, ispitaće se mogućnost planiranja vetroelektrana na moru i revidirati odredbe za sprovođenje Prostornog plana Istarske županije u domenu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Skupština je odlučila da u plan uvrsti i objekte za upravljanje otpadom. Ovo telo je dodalo da će se sprovesti i strateška procena uticaja navedenih intervencija u prostoru na životnu sredinu.

Istra ima potencijal za vetroelektranu na moru od 400 megavata

Zamenik župana Tulio Demetlika je izjavio da županijske vlasti žele da učine poluostrvo energetski nezavisnim.

Direktor Istarske regionalne energetske agencije Valter Poropat je ranije rekao da po rezultatima nekih istraživanja, s prosečnom brzinom vetra od šest metara u sekundi, istarsko priobalje nije pogodno za raspoloživu tehnologiju proizvodnje struje, ali da se očekuje da će i to područje postati isplativo za investitore u vetroelektrane na moru.

Po njegovim rečima, taj kraj Jadranskog mora ima potencijal za instalaciju vetroparka od ukupno 400 megavata. Istra ima 200 fotonaponskih postrojenja zbirne snage devet megavata, kazao je Poropat krajem aprila.

Na ovom poluostvu se nalazi termoelektrana Plomin, jedina u Hrvatskoj koja još koristi ugalj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste