Električna energija

Hrvatska razmatra alternativno gorivo za nekadašnju termoelektranu Plomin 1

Hrvatska alternativno gorivo termoelektranu Plomin 1

Foto: HEP

Objavljeno

07.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kemokop VPC GmbH i Goudini International Advisory su izabrani da utvrde najbolje raspoložive tehnike za korišćenje gasa, biomase i otpada u termoelektrani Plomin 1, koja je radila na ugalj do velike havarije 2017, otkad nije u funkciji. HEP-ovom potezu se suprotstavljaju lokalno stanovništvo i zaštitnici životne sredine.

U Hrvatskoj radi još samo jedna elektrana na ugalj – Plomin 2 ili Plomin B, nominalne snage 217 megavata. To postrojenje u Istri izgrađeno je 2000. godine. Koristi uvozni kameni ugalj.

Energetska kriza, pogoršana napadom Rusije na Ukrajinu i zabranom uvoza ruskog uglja i nafte u Evropsku uniju, motiviše državnu Hrvatsku elektroprivredu da traži rešenja. Kompanija je odlučila da ispita mogućnosti za vraćanje TE Plomin 1 na mrežu.

Hrvatska je odlučila da najkasnije 2033. obustavi upotrebu uglja

Taj blok na ugalj kapaciteta 125 megavata, poznat i kao Plomin A, otvoren je 1970. godine. Radio je do 2017, kada je teško oštećen u požaru, nakon čega su ekološke organizacije i javnost izvršile pritisak na HEP i vladu da ga trajno zatvore. Ekološka dozvola mu je istekla na kraju godine i od tada nije u funkciji, budući da ne ispunjava uslove iz dozvole izdate 2019. godine.

Kontroverzni plan za izgradnju bloka Plomin 3 je dočekan na nož i doveo je do protesta i tužbi, pa nije došlo do razrade. Vlada je prošle godine obećala da će 2033. obustaviti upotrebu uglja na svojoj teritoriji.

Hrvatsko-nemački konzorcijum angažovan da ispita mogućnost prelaska na gas, biomasu, otpad

HEP je upravo odabrao konzorcijum kojeg čine Kemokop VPC GmbH iz Dugog Sela iz Hrvatske i Goudini International Advisory iz Nemačke da utvrdi koje su najbolje dostupne tehnike (BAT) za korišćenje alternativnih goriva – gasa, biomase i otpada – u nefunkcionalnom bloku, preneli su domaći mediji.

Kompanija je procenila vrednost projekta na 7,5 miliona kuna ili milion evra, a dve pomenute firme su pobedile s ponudom nešto manjom od 550.000 evra. Na javni poziv su odvojeno odgovorili i Ivicom Consulting i Steag Energy Services, ali sa višim ponudama.

Alternativno rešenje mora da dovede do smanjenja količine otpada i emisija gasova s efektom staklene bašte

Studija mora da obuhvati uspostavljanje celovitog sistema upravljanja otpadom, iskorišćavanje otpada za dobijanje energije te smanjenje količine otpada za deponovanje, a na deponiji treba da se smanje emisije gasova s efektom staklene bašte. Konzorcijum ima obavezu da vodi računa o prostornom planiranju, isplativosti, standardima energetske efikasnosti i tehničkim pitanjima.

Odabrani izvođači će morati da odrede optimalni kapacitet za obnavljanje Plomina 1.

Alternativna goriva bi mogla produžiti životni vek oba bloka TE Plomin

Zaštitnice i zaštitnici životne sredine su bili nezadovoljni odlukom da se životni vek Plomina 2 skrati sedam godina do 2033. i u decembru su organizovali protest sa zahtevom da se taj blok zatvori već na kraju 2023. godine. Po svemu sudeći, energetska kriza je okrenula ceo sektor naglavačke (ponovo), pa pomenuti projekat može otvoriti put da se i Plomin 1 prešaltuje na alternativno gorivo.

Gradonačelnik susednog Labina Valter Glavičić izjavio je da će Vlada Hrvatske morati da o rečenim predlozima razgovara s lokalnim stanovništvom. Za područje Labinštine može biti prihvatljivo korišćenje gasa i biomase s manjim udelom otpada, dodao je. Ipak, Glavičić je takođe upozorio na opasnosti koje donosi energetska kriza. „Bez energije ne možemo živjeti“, izjavio je.

Treba pomenuti da cementara u obližnjem Koromačnom već preko dve decenije kao sirovine koristi pepeo iz Plomina i gips, nusproizvod iz procesa odsumporavanja dimnih gasova iz bloka 2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope