Električna energija

Hrvatska razmatra alternativno gorivo za nekadašnju termoelektranu Plomin 1

Hrvatska alternativno gorivo termoelektranu Plomin 1

Foto: HEP

Objavljeno

07.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kemokop VPC GmbH i Goudini International Advisory su izabrani da utvrde najbolje raspoložive tehnike za korišćenje gasa, biomase i otpada u termoelektrani Plomin 1, koja je radila na ugalj do velike havarije 2017, otkad nije u funkciji. HEP-ovom potezu se suprotstavljaju lokalno stanovništvo i zaštitnici životne sredine.

U Hrvatskoj radi još samo jedna elektrana na ugalj – Plomin 2 ili Plomin B, nominalne snage 217 megavata. To postrojenje u Istri izgrađeno je 2000. godine. Koristi uvozni kameni ugalj.

Energetska kriza, pogoršana napadom Rusije na Ukrajinu i zabranom uvoza ruskog uglja i nafte u Evropsku uniju, motiviše državnu Hrvatsku elektroprivredu da traži rešenja. Kompanija je odlučila da ispita mogućnosti za vraćanje TE Plomin 1 na mrežu.

Hrvatska je odlučila da najkasnije 2033. obustavi upotrebu uglja

Taj blok na ugalj kapaciteta 125 megavata, poznat i kao Plomin A, otvoren je 1970. godine. Radio je do 2017, kada je teško oštećen u požaru, nakon čega su ekološke organizacije i javnost izvršile pritisak na HEP i vladu da ga trajno zatvore. Ekološka dozvola mu je istekla na kraju godine i od tada nije u funkciji, budući da ne ispunjava uslove iz dozvole izdate 2019. godine.

Kontroverzni plan za izgradnju bloka Plomin 3 je dočekan na nož i doveo je do protesta i tužbi, pa nije došlo do razrade. Vlada je prošle godine obećala da će 2033. obustaviti upotrebu uglja na svojoj teritoriji.

Hrvatsko-nemački konzorcijum angažovan da ispita mogućnost prelaska na gas, biomasu, otpad

HEP je upravo odabrao konzorcijum kojeg čine Kemokop VPC GmbH iz Dugog Sela iz Hrvatske i Goudini International Advisory iz Nemačke da utvrdi koje su najbolje dostupne tehnike (BAT) za korišćenje alternativnih goriva – gasa, biomase i otpada – u nefunkcionalnom bloku, preneli su domaći mediji.

Kompanija je procenila vrednost projekta na 7,5 miliona kuna ili milion evra, a dve pomenute firme su pobedile s ponudom nešto manjom od 550.000 evra. Na javni poziv su odvojeno odgovorili i Ivicom Consulting i Steag Energy Services, ali sa višim ponudama.

Alternativno rešenje mora da dovede do smanjenja količine otpada i emisija gasova s efektom staklene bašte

Studija mora da obuhvati uspostavljanje celovitog sistema upravljanja otpadom, iskorišćavanje otpada za dobijanje energije te smanjenje količine otpada za deponovanje, a na deponiji treba da se smanje emisije gasova s efektom staklene bašte. Konzorcijum ima obavezu da vodi računa o prostornom planiranju, isplativosti, standardima energetske efikasnosti i tehničkim pitanjima.

Odabrani izvođači će morati da odrede optimalni kapacitet za obnavljanje Plomina 1.

Alternativna goriva bi mogla produžiti životni vek oba bloka TE Plomin

Zaštitnice i zaštitnici životne sredine su bili nezadovoljni odlukom da se životni vek Plomina 2 skrati sedam godina do 2033. i u decembru su organizovali protest sa zahtevom da se taj blok zatvori već na kraju 2023. godine. Po svemu sudeći, energetska kriza je okrenula ceo sektor naglavačke (ponovo), pa pomenuti projekat može otvoriti put da se i Plomin 1 prešaltuje na alternativno gorivo.

Gradonačelnik susednog Labina Valter Glavičić izjavio je da će Vlada Hrvatske morati da o rečenim predlozima razgovara s lokalnim stanovništvom. Za područje Labinštine može biti prihvatljivo korišćenje gasa i biomase s manjim udelom otpada, dodao je. Ipak, Glavičić je takođe upozorio na opasnosti koje donosi energetska kriza. „Bez energije ne možemo živjeti“, izjavio je.

Treba pomenuti da cementara u obližnjem Koromačnom već preko dve decenije kao sirovine koristi pepeo iz Plomina i gips, nusproizvod iz procesa odsumporavanja dimnih gasova iz bloka 2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

7. jun 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

7. jun 2022. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

7. jun 2022. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

7. jun 2022. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori