Životna sredina

Ekološke organizacije traže da Hrvatska napusti ugalj i odustane od pokretanja TE Plomin 1

TE-Plomin-HEP-dozvola-studija-uticaja

Slika: TE Plomin (HEP)

Objavljeno

02.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U trenutku kada veliki broj zemalja Evropske unije radi na napuštanju uglja, Hrvatska planira rekonstrukciju 50 godina stare termoelektrane Plomin 1, koja je zatvorena 2017. godine, upozoravaju ekološke organizacije Zelena akcija i Zelena Istra. Porazno je da Hrvatska elektroprivreda (HEP) i vlada Hrvatske dugoročno i dalje računaju na ugalj kao važan energent, kaže Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Ove dve organizacije su nedavno podenele tužbu protiv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u kojoj traže da se poništi ekološka dozvola za TE Plomin 1 jer nije urađena studija procene uticaja na životnu sredinu kojom bi se utvrdila prihvatljivost produženja njenog rada.

Ministarstvo, sa druge strane, tvrdi da ta procena i nije potrebna jer će planirana modernizacija TE Plomin 1 imati pozitivan uticaj na životnu sredinu, što podnosioci tužbe odbacuju.

Ponovno pokretanje termoelektrane, čak i u slučaju modernizacije, predstavlja dodatan uticaj na životnu sredinu za koji je neophodno uraditi procenu, navode ove dve ekološke organizacije. Nikakva planirana modernizacija neće eliminisati emisije gasova sa efektom staklene bašte koji bi nastali ponovnim puštanjem u pogon te termoelektrane, kaže Ivčić.

Hrvatskoj treba hitan plan za napuštanje uglja

Zelena akcija upozorava kako HEP želi da produži rad TE Plomin 1 za dodatnih 15 do 20 godina, a da ministarstvo pokušava da to i omogući.

Hrvatskoj je nužan hitan plan potpunog napuštanja uglja, a od TE Plomin 1 treba potpuno odustati, pripremiti zatvaranje TE Plomin 2 u narednih pet godina i hitno pokrenuti proces tranzicije energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, navodi se u saopštenju Zelene akcije.

Prvo ročište po tužbi pred Upravnim sudom u Rijeci održano je 25. februara, a pravnik Zelene akcije je tada rekao da se donošenje presude očekuje za osam dana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. mart 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

2. mart 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

2. mart 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

2. mart 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić