OIE

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Foto: Julian Walker / https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

Objavljeno

01.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarski Galileo i italijanska Hope Group formirali su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće vetroelektrane Lupiae Maris 525 megavata u Italiji. Projektom je predviđeno postavljanje 35 inovativnih plutajućih vetroturbina u južnom Jadranu.

Galileo, panevropska razvojna platforma za obnovljivu energija sa sedištem u Švajcarskoj i italijanska Hope Group sa sedištem u Apuliji, oformile su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće elektrane ukupnog kapaciteta 525 megavata u Italiji.

Projekat obuhvata 35 inovativnih plutajućih vetroturbina u južnom Jadranu

Projektom je predviđeno postavljanje 35 inovativnih plutajućih vetroturbina u južnom Jadranu, na moru između Brindizija i Lećea, od kojih svaka će svaka imati kapacitet od 15 megavata. Projekat i zajedničko preduzeće zovu se Lupiae Maris, od Lupiae, što je starorimsko ime obližnjeg grada Lećea.

Lupiae Maris će proizvoditi godišnje oko 1,5 milijardi kilovat-sati električne energije

Nova vetroelektrana će proizvoditi oko 1,5 milijardi kilovat-sati, što bi trebalo da zadovolji godišnje potrebe u potrošnji električne energije za više od 500 hiljada domaćinstava, saopštilo je Galileo.

Postrojenje će se nalaziti nekoliko kilometara od obale, na većoj udaljenosti nego što je slučaj kod konvencionalnih projekata na moru, zahvaljujući plutajućim priobalnim vetrogeneratorima  koji omogućavaju pristup dubljem morskom dnu od konvencionalnog morskih turbina sa fiksnim dnom.

U narednim mesecima najavljeno je podnošenje aplikacija za procenu uticaja na životnu sredinu (EIA).  A zatim će nova zajednička kompanija u prvoj polovini 2023, pokrenuti kampanju i za preciznu procenu resursa vetra na moru.

Posebna pozicija koju ima Lupiae Maris će omogućiti da se iskoristi snaga jačeg vetra, čime je omogućena proizvodnja električne energije po veoma konkurentnoj ceni u okviru sektora vetra na moru u Italiji, navedeno je u saopštenju Galilea

Razvojne aktivnosti na projektu su započete krajem 2020. godine, a Lupiae Maris predstavlja prvu Galileovu investiciju u plutajući vetar u Italiji, navela je kompanija.

Partneri na projektu

Razvojna platforma Galileo je oformljena 2020. godine i ima aktivan portolio sa više od pet gigavata kapaciteta u solaru, vetru i kapacitetima za skladištenje energije u sedam evropskih zemalja.

Galileo podržavaju četiri jaka institucionalna investitora – Infratil Limited, Commonvealth Superannuation Corporation (CSC), New Zealand Superannuation Fund (NZ Super Fund) i Morrison & Co Growth Infrastructure Fund (MGIF), koji su ukupno izdvojili 220 miliona evra za ulaganje u razvoj obnovljivih izvora energije širom Evrope.

Italijanska Hope Group je nova kompanija u sektoru obnovljive energije, ali je već razvila delatnost koja premašuje tri gigavata kapaciteta iz vetroelektrana na kopnu, vetra na moru i solarnih elektrana, posebno agrosolara i solara na bivšim kamenolomima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

1. oktobar 2022. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

1. oktobar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

1. oktobar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

1. oktobar 2022. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva