Voda

Inicijativa Pravo na vodu organizuje Foto-safari javnih česama

Inicijativa Pravo na vodu organizuje foto-safari javnih česama

Foto: Pravo na vodu

Objavljeno

10.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Inicijativa Pravo na vodu je objavila poziv građanima na svoj Foto-safari gde oni treba da fotografišu javne česme u svom kraju i podele neku zanimljivu informaciju o njima. Poziv je otvoren do 10. septembra. Autori 100 najlepših fotografija sa najkreativnijim opisima će dobiti staklenu čašu Pravo na vodu.

Inicijativa Pravo na vodu je ranije uputila apel da se na čitavoj teritoriji Srbije osposobe i postave javne česme sa besplatnom vodom za piće. One su neophodne, uzimajući u obzir podatke o toplotnim ostrvima, gustini naseljenosti i kvalitetu vode, saopšteno je.

Cilj ovog konkursa je da ukaže na to da su javne česme ogledalo brige za javno zdravlje, kažu u inicijativi. Na konkurs se možete prijaviti tako što ćete popuniti i poslati formular.

Čista voda je potrebna za život svakog dana, a pri ekstremno visokim temperaturama i tokom poplava ili pandemija mora svima biti dostupna, poručuju iz Prava na vodu.

Foto: Pravo na vodu

„Javne česme predstavljaju besplatan i pristupačan izvor vode za piće, što je naročito važno tokom letnjih meseci kada su rashlađivanje i unos tečnosti od najvećeg značaja u prevenciji sunčanice i toplotnog udara“, izjavila je Iva Marković iz inicijative.

Ekstremna toplota negativno deluje na zdravlje, a naročito u uslovima visoke vlažnosti vazduha i intenzivne fizičke aktivnosti. Među ranjivim grupama su starije i osobe sa hroničnim bolestima i deca. Toplotni udar pogađa više organskih sistema, a najpre su izloženi kardiovaskularni i nervni.

„Voda nam nije svima dostupna u javnim prostorima, već se sve više prodaje u plastičnoj ambalaži, čime postaje roba, a ne ljudsko pravo. Korišćenjem vode sa javnih česmama smanjuje se upotreba flaširane vode, a tako i plastike koja zagađuje životnu okolinu“, dodala je Iva Marković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

10. avgust 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

10. avgust 2023. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

10. avgust 2023. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

10. avgust 2023. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika