Mobilnost

Francuske kompanije Airbus, Renault predstavile u Beogradu inovativna rešenja za mobilnost

Mobilnost

Slika: Francusko-srpska privredna komora

Objavljeno

25.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Tehnološka rešenja za novu mobilnost su već tu ili su veoma blizu, ali problem može da bude njihovo odobravanje od strane nadležnih institucija i da ih korisnici prihvate, poruka je konferencije Innovating mobility, pod pokroviteljstvom kompanije Airbus, održane u Ambasadi Francuske u Beogradu.

Na konferenciji, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore, a u saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji, kompanije Airbus, Renault, Schneider Electric, Artelia Group i Streit groupe, kao i grad La Rochelle, predstavili su francusku ekspertizu u sektoru mobilnosti. Otvarajući konferenciju ambasador Jean-Louis Falconi naveo je da će bilateralna ekonomska saradnja dve zemlje ove godine biti veća od milijardu evra, dok je Dragoljub Damljanović, predsednik Francusko-srpske privredne komore, istakao da je organizacija ovog skupa dokaz da francuske firme imaju strategiju za održivi razvoj u Srbiji.

Osim investicija one donose svoja umeća i znanja i doprinose boljem pozicioniranju srpske ekonomije na svetskom tržištu, rekao je Damljanović, i dodao da se konferencija održava u okviru Francuske nedelje, koja traje od 20. do 27. novembra.

Lopez (Airbus): Inovacije nude odgovor na održivi razvoj i buduće potrebe

Cesar Sanchez Lopez, potpredsednik za južnu Evropu i Izrael u kompaniji Airbus, rekao je da se avioindustrija suočava sa stalnim rastom broja putnika, koji se očekuje i u budućnosti, a sa druge strane neophodno je smanjenje njenog uticaja na životnu sredinu i razvoj pametne i održive mobinosti.

Na sve to emisije u aviosaobraćaju u narednom periodu moraju da se smanje 75% u EU, i to je moguće jedino uz inovacije, istakao je on.

Budućnost aviosaobraća je elektrifikacija, ali je industrija još daleko od aviona koji će biti 100% električni

Budućnost aviosaobraća je elektrifikacija, ali je industrija još daleko od aviona koji će biti 100% električni. Stanica na tom putu je hibridni avion, pa tako Airbus sa kompanijama Siemens i Rolls Royce radi na prototipu koji će prvi let imati 2020, rekao je Lopez.

Jedan od projekata kompanije u ovoj oblasti je Pop-Up, koji je kombinacija drumskog i avio saobraćaja za urbanu mobinost i predstavlja auto i letelicu sa autonomnim upravljanjem. Tu su, takođe rešenja za urbanu mobilnost, platforma Voom za naručivanje helikoptera kao taksi prevoza, koja se već koristi u Meksiko sitiju i Sao Paolu, kao i aplikacija za isporuku pošiljki dronovima.

Pričamo o nečemu što je testirano i postoji, što će biti realnost za 7-10 godina

Pričamo o nečemu što je testirano i postoji, što će biti realnost za 7-10 godina. Naravno, potreban je dodatni tehnološki razvoj, ali i da nadležne institucije to odobre odnosno da se obavi sertifkacija, kao i da građani krenu da koriste ta rešenja, istakao je Lopez.

Kao primer on je naveo da se broj osoblja u pilotskoj kabini sa četiri smanjio na dva, a mogao bi na nulu, ali je pitanje ko bi želeo da se vozi u takvom avionu.

Purgar (Renault-Nissan Adriatics): Sledeće godine stiže novi model Zoe

Željko Purgar, ekspert za elektromobilnost u kompaniji Renault-Nissan Adriatics, najavio je novi model električnog automobila Zoe, koj će se pojaviti 2020.

Kada je ovaj model lansiran na tržište, 2012, imao je bateriju od 22 kWh i domet 100-120 kilometara, a novi model će imati bateriju od 52 kWh i domet 300-350 kilometara.

To su dva najvažnija parametra kada govorimo o električnim vozilima (EV), naveo je on, i dodao da je Zoe lider kada je reč o tome, što može i on da potvrdi jer ga vozi od 2014. i dosad je prešao 250.000 kilometara.

Nije teško, prema njegovim rečima, napraviti električni auto, ali jeste auto koji će moći da uđe u masovnu proizvodnju i da po ceni i onome što nudi u vožnji bude pristupačan kupcima.

Desveaux (La Rochelle): Građani moraju biti konsultovani

Brigitte Desveaux, gradski sekretar za transport u mestu La Rochelle, istakla je da rešenja za transport moraju da odgovaraju građanima.

Suština je da imamo multimodalna rešenja, da na primer ujutru možete da biciklom odete na posao, a popodne da autom negde odvezete decu, navela je ona.

Grad je povukao i revolucionaran potez kada je uveo autonomne minibuseve

La Rochelle je od 70-ih „laboratorija za inovativna rešenja u mobilnosti“. Tako je tih godina uveden sistem za iznajmljivanje bicikala, a 90-ih je isto urađeno za automobile, naravno električne. Danas postoje i brodovi na solarni pogon, kao i mogućnost da na više lokacija parkirate auto, a onda nastavite putovanje javnim prevozim (park and ride). Grad je povukao i revolucionaran potez kada je uveo autonomne minibuseve, koji su za četiri meseca prevezli 15.000 putnika bez i jednog incidenta.

Učešće saobraćaja u ukupnim emisijama je 27%, a plan je da do 2040. njegov uticaj bude neutralan. U ukupnom transportu privatna vozila čine 50%, pešačenje 27%, javni transport 15% i korišćenje bicikala 7%.

Sve aktivnosti sprovedene su uz konsultacije sa građanima, pa je La Rochelle dokaz da nove tehnologije mogu da budu prihvaćene ako se to radi na pravi način, istakla je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

25. novembar 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

25. novembar 2019. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

25. novembar 2019. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

25. novembar 2019. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju