OIE

Evropska investiciona banka će finansirati solarne elektrane u Hrvatskoj

Evropska investiciona banka solarne elektrane Hrvatskoj

Slika: Sungrow EMEA on Unsplash

Objavljeno

14.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka će proširiti svoje aktivnosti u Hrvatskoj na solarne elektrane, naveo je direktor za tu zemlju Anton Kovačev. Ova međunarodna finansijska institucija na tom tržištu već finansira projekte energije iz obnovljivih izvora.

Posle memoranduma o razumevanju potpisanog u januaru sa hrvatskim Ministarstvom ekonomije i održivog razvoja, Evropska investiciona banka će uskoro sklopiti ugovor o finansiranju solarnih elektrana, otkrio je direktor kancelarije u Zagrebu Anton Kovačev. On je kazao za HRT da EIB želi da pomogne vladi, Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i drugim firmama „da razmišljaju zeleno“.

Oni treba da traže obnovljive izvore energije i ulažu u njih, izjavio je Kovačev. „Da potičemo energetsku učinkovitost i radimo na tome kako bi što manje zagađivali okoliš, a s druge strane bili što učinkovitiji“, rekao je i dodao da će uskoro biti organizovan seminar za sve koji su zainteresovani za zelene investicije.

Evropska investiciona banka će održati seminar za sve zainteresovane za polje zelenih ulaganja

Zvaničnik EIB-a ukazao je na to da taj kreditor, u vlasništvu zemalja članica Evropske unije, već ima projekte energetske efikasnosti i energije iz obnovljivih izvora u toj zemlji, poput energana na otpad i vetroelektrana.

Banka je prilikom potpisivanja pomenutog memoranduma saopštila da će raditi s vladom na povlačenju sredstava iz Evropskog zelenog dogovora, uključujući Fond za pravednu tranziciju. EIB će podržati Hrvatsku u primeni Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Sporazum o saradnji se oslanja na sredstva iz Evropskog zelenog dogovora uključujući Fond za pravednu tranziciju

Domaća privreda je pretrpela težak udarac od pandemije korona virusa i usled dva razorna zemljotresa.

Među ostalim poduhvatima, EIB učestvuje u izgradnji kogeneracijske (CHP) elektrane na gas u Zagrebu, dao je zajam Rimac automobilima i Resalti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

14. maj 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

14. maj 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

14. maj 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

14. maj 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije