OIE

Evropska investiciona banka će finansirati solarne elektrane u Hrvatskoj

Evropska investiciona banka solarne elektrane Hrvatskoj

Slika: Sungrow EMEA on Unsplash

Objavljeno

14.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka će proširiti svoje aktivnosti u Hrvatskoj na solarne elektrane, naveo je direktor za tu zemlju Anton Kovačev. Ova međunarodna finansijska institucija na tom tržištu već finansira projekte energije iz obnovljivih izvora.

Posle memoranduma o razumevanju potpisanog u januaru sa hrvatskim Ministarstvom ekonomije i održivog razvoja, Evropska investiciona banka će uskoro sklopiti ugovor o finansiranju solarnih elektrana, otkrio je direktor kancelarije u Zagrebu Anton Kovačev. On je kazao za HRT da EIB želi da pomogne vladi, Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i drugim firmama “da razmišljaju zeleno”.

Oni treba da traže obnovljive izvore energije i ulažu u njih, izjavio je Kovačev. “Da potičemo energetsku učinkovitost i radimo na tome kako bi što manje zagađivali okoliš, a s druge strane bili što učinkovitiji”, rekao je i dodao da će uskoro biti organizovan seminar za sve koji su zainteresovani za zelene investicije.

Evropska investiciona banka će održati seminar za sve zainteresovane za polje zelenih ulaganja

Zvaničnik EIB-a ukazao je na to da taj kreditor, u vlasništvu zemalja članica Evropske unije, već ima projekte energetske efikasnosti i energije iz obnovljivih izvora u toj zemlji, poput energana na otpad i vetroelektrana.

Banka je prilikom potpisivanja pomenutog memoranduma saopštila da će raditi s vladom na povlačenju sredstava iz Evropskog zelenog dogovora, uključujući Fond za pravednu tranziciju. EIB će podržati Hrvatsku u primeni Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Sporazum o saradnji se oslanja na sredstva iz Evropskog zelenog dogovora uključujući Fond za pravednu tranziciju

Domaća privreda je pretrpela težak udarac od pandemije korona virusa i usled dva razorna zemljotresa.

Među ostalim poduhvatima, EIB učestvuje u izgradnji kogeneracijske (CHP) elektrane na gas u Zagrebu, dao je zajam Rimac automobilima i Resalti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.