Mobilnost

Rimac automobili i EIB potpisali ugovor o kreditu vrednom 30 miliona evra

Photo: Rimac Automobili

Objavljeno

12.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) i hrvatska kompanija Rimac Automobili potpisali su ugovor o kreditu vrednom 30 miliona evra za ulaganje u istraživanje i razvoj električnih vozila (EV) i srodnih komponenti, saopštila je banka.

EIB je naveo da će kredit omogućiti automobilskoj kompaniji da nastavi razvoj svoje tehnologije za EV. Finansiranje će, takođe, podržati transformaciju u kompaniju koja pruža tehnološka rešenja za EV i proizvodi komponente za automobilsku industriju širom sveta.

Reč je o kreditu za rast, u okviru Evropskog finansijskog fonda za rast (EGFF), koji je pokrenut 2016. godine, piše u saopštenju.

Garancije za kredit obezbeđene su preko Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji je deo Investicionog plana za Evropu, osnovanog od strane Evropske komisije. Fondom, inače, upravlja EIB.

Kompanija Rimac Automobili, kako je naveo EIB, je u poslednjih 12 meseci udvostručila svoju veličinu, pa sada zapošljava više od 450 ljudi, od kojih je većina u sektoru istraživanja i razvoja. Automobilski gigant Porsche AG u junu je kupio 10% akcija Rimac Automobila.

Firma će, takođe, kredit iskoristiti da bi ubrzala istraživanje i razvoj i ojačala prodajne i marketinške aktivnosti kako bi sprovela planiranu ekspanziju u Aziju i Evropu, naveo je EIB.

Osnivač i direktor kompanije Rimac Automobili Mate Rimac izjavio je da je stvaranje automobilske i tehnološke kompanije dug i težak posao, posebno u zemlji u kojoj ništa slično nije postojalo.

„Pozdravljamo inicijativu banke da omogući startapovima u zrelijim fazama razvoja da imaju alternativne izvore u odnosu na tradicionalna ulaganja u akcijski kapital“, rekao je Rimac.

Potpredsednik EIB Dario Scannapieco poručio je da ovaj kreditni aranžman predstavlja saradnju sa kompanijom koja piše istoriju globalne automobilske industrije.

Novi projekat u okviru “Junkerovog plana” će pomoći razvoj inovativnih rešenja za elektromobilnost u Evropi i podstaknuti potražnju za vozila sa nultom emisijom, izjavila je Violeta Bulc, evropski komesar za saobraćaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Orgin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

Origin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

12. decembar 2018. - Novi Sad će dobiti fabriku za pravljenje stanica za brzo punjenje električnih vozila. Početak proizvodnje je planiran ovog proleća.

Električni auto je u Evropi najjeftinije napuniti u Holandiji i na Balkanu

12. decembar 2018. - Punjenje automobila na struju najjeftinije je u Holandiji - 2,74 evrocenta, a najskuplje u Danskoj - 27,65 evrocenta

Subvencije elektricna hibridna vozila Srbija 2023

Usvojena uredba o subvencionisanju elektičnih i hibridnih vozila za 2023.

12. decembar 2018. - Vlada Srbije usvojila je uredbu o subvencionisanju električnih i hibridnih vozila za 2023. godinu

Podvodna garaza za bicikle u Amsterdamu

U Amsterdamu otvorene podvodne garaže za bicikle

12. decembar 2018. - Glavno sredstvo prevoza u Amsterdamu su bicikli. Njihov veliki broj stvara gužve, zbog čega je grad otvorio podvodne garaže za bicikle.