Mobilnost

Rimac automobili i EIB potpisali ugovor o kreditu vrednom 30 miliona evra

Photo: Rimac Automobili

Objavljeno

12.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) i hrvatska kompanija Rimac Automobili potpisali su ugovor o kreditu vrednom 30 miliona evra za ulaganje u istraživanje i razvoj električnih vozila (EV) i srodnih komponenti, saopštila je banka.

EIB je naveo da će kredit omogućiti automobilskoj kompaniji da nastavi razvoj svoje tehnologije za EV. Finansiranje će, takođe, podržati transformaciju u kompaniju koja pruža tehnološka rešenja za EV i proizvodi komponente za automobilsku industriju širom sveta.

Reč je o kreditu za rast, u okviru Evropskog finansijskog fonda za rast (EGFF), koji je pokrenut 2016. godine, piše u saopštenju.

Garancije za kredit obezbeđene su preko Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji je deo Investicionog plana za Evropu, osnovanog od strane Evropske komisije. Fondom, inače, upravlja EIB.

Kompanija Rimac Automobili, kako je naveo EIB, je u poslednjih 12 meseci udvostručila svoju veličinu, pa sada zapošljava više od 450 ljudi, od kojih je većina u sektoru istraživanja i razvoja. Automobilski gigant Porsche AG u junu je kupio 10% akcija Rimac Automobila.

Firma će, takođe, kredit iskoristiti da bi ubrzala istraživanje i razvoj i ojačala prodajne i marketinške aktivnosti kako bi sprovela planiranu ekspanziju u Aziju i Evropu, naveo je EIB.

Osnivač i direktor kompanije Rimac Automobili Mate Rimac izjavio je da je stvaranje automobilske i tehnološke kompanije dug i težak posao, posebno u zemlji u kojoj ništa slično nije postojalo.

„Pozdravljamo inicijativu banke da omogući startapovima u zrelijim fazama razvoja da imaju alternativne izvore u odnosu na tradicionalna ulaganja u akcijski kapital“, rekao je Rimac.

Potpredsednik EIB Dario Scannapieco poručio je da ovaj kreditni aranžman predstavlja saradnju sa kompanijom koja piše istoriju globalne automobilske industrije.

Novi projekat u okviru “Junkerovog plana” će pomoći razvoj inovativnih rešenja za elektromobilnost u Evropi i podstaknuti potražnju za vozila sa nultom emisijom, izjavila je Violeta Bulc, evropski komesar za saobraćaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala