Mobilnost

Rimac automobili i EIB potpisali ugovor o kreditu vrednom 30 miliona evra

Photo: Rimac Automobili

Objavljeno

12.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) i hrvatska kompanija Rimac Automobili potpisali su ugovor o kreditu vrednom 30 miliona evra za ulaganje u istraživanje i razvoj električnih vozila (EV) i srodnih komponenti, saopštila je banka.

EIB je naveo da će kredit omogućiti automobilskoj kompaniji da nastavi razvoj svoje tehnologije za EV. Finansiranje će, takođe, podržati transformaciju u kompaniju koja pruža tehnološka rešenja za EV i proizvodi komponente za automobilsku industriju širom sveta.

Reč je o kreditu za rast, u okviru Evropskog finansijskog fonda za rast (EGFF), koji je pokrenut 2016. godine, piše u saopštenju.

Garancije za kredit obezbeđene su preko Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji je deo Investicionog plana za Evropu, osnovanog od strane Evropske komisije. Fondom, inače, upravlja EIB.

Kompanija Rimac Automobili, kako je naveo EIB, je u poslednjih 12 meseci udvostručila svoju veličinu, pa sada zapošljava više od 450 ljudi, od kojih je većina u sektoru istraživanja i razvoja. Automobilski gigant Porsche AG u junu je kupio 10% akcija Rimac Automobila.

Firma će, takođe, kredit iskoristiti da bi ubrzala istraživanje i razvoj i ojačala prodajne i marketinške aktivnosti kako bi sprovela planiranu ekspanziju u Aziju i Evropu, naveo je EIB.

Osnivač i direktor kompanije Rimac Automobili Mate Rimac izjavio je da je stvaranje automobilske i tehnološke kompanije dug i težak posao, posebno u zemlji u kojoj ništa slično nije postojalo.

„Pozdravljamo inicijativu banke da omogući startapovima u zrelijim fazama razvoja da imaju alternativne izvore u odnosu na tradicionalna ulaganja u akcijski kapital“, rekao je Rimac.

Potpredsednik EIB Dario Scannapieco poručio je da ovaj kreditni aranžman predstavlja saradnju sa kompanijom koja piše istoriju globalne automobilske industrije.

Novi projekat u okviru “Junkerovog plana” će pomoći razvoj inovativnih rešenja za elektromobilnost u Evropi i podstaknuti potražnju za vozila sa nultom emisijom, izjavila je Violeta Bulc, evropski komesar za saobraćaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

12. decembar 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

12. decembar 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

12. decembar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

12. decembar 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu