Mobilnost

Rimac automobili i EIB potpisali ugovor o kreditu vrednom 30 miliona evra

Photo: Rimac Automobili

Objavljeno

12.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) i hrvatska kompanija Rimac Automobili potpisali su ugovor o kreditu vrednom 30 miliona evra za ulaganje u istraživanje i razvoj električnih vozila (EV) i srodnih komponenti, saopštila je banka.

EIB je naveo da će kredit omogućiti automobilskoj kompaniji da nastavi razvoj svoje tehnologije za EV. Finansiranje će, takođe, podržati transformaciju u kompaniju koja pruža tehnološka rešenja za EV i proizvodi komponente za automobilsku industriju širom sveta.

Reč je o kreditu za rast, u okviru Evropskog finansijskog fonda za rast (EGFF), koji je pokrenut 2016. godine, piše u saopštenju.

Garancije za kredit obezbeđene su preko Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji je deo Investicionog plana za Evropu, osnovanog od strane Evropske komisije. Fondom, inače, upravlja EIB.

Kompanija Rimac Automobili, kako je naveo EIB, je u poslednjih 12 meseci udvostručila svoju veličinu, pa sada zapošljava više od 450 ljudi, od kojih je većina u sektoru istraživanja i razvoja. Automobilski gigant Porsche AG u junu je kupio 10% akcija Rimac Automobila.

Firma će, takođe, kredit iskoristiti da bi ubrzala istraživanje i razvoj i ojačala prodajne i marketinške aktivnosti kako bi sprovela planiranu ekspanziju u Aziju i Evropu, naveo je EIB.

Osnivač i direktor kompanije Rimac Automobili Mate Rimac izjavio je da je stvaranje automobilske i tehnološke kompanije dug i težak posao, posebno u zemlji u kojoj ništa slično nije postojalo.

„Pozdravljamo inicijativu banke da omogući startapovima u zrelijim fazama razvoja da imaju alternativne izvore u odnosu na tradicionalna ulaganja u akcijski kapital“, rekao je Rimac.

Potpredsednik EIB Dario Scannapieco poručio je da ovaj kreditni aranžman predstavlja saradnju sa kompanijom koja piše istoriju globalne automobilske industrije.

Novi projekat u okviru “Junkerovog plana” će pomoći razvoj inovativnih rešenja za elektromobilnost u Evropi i podstaknuti potražnju za vozila sa nultom emisijom, izjavila je Violeta Bulc, evropski komesar za saobraćaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.