Energetska efikasnost

HEP započeo izgradnju novog kogeneracijskog bloka snage 150 MW u Zagrebu

HEP-zapoceo-gradnju-kogeneracijskog-bloka-snage-150-MW

Slika: Maketa novog kogeneracijskog bloka u EL-TO Zagreb

Objavljeno

25.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) zvanično je započela gradnju novog bloka u okviru Elektrane-toplane Zagreb (EL-TO Zagreb), koji će imati snagu za električnu energiju od 150 MW, a za toplotnu energiju 114 MW. U kogeneracijsko postrojenje sa kombinovanim ciklusom (eng. combined cycle power plant), koje bi trebalo da bude izgrađeno do početka 2022. godine, biće investirano 900 miliona kuna (120,7 miliona evra).

Reč je, kako je saopštio HEP, o najvećoj pojedinačnoj investiciji kompanije u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina. Novi blok KKE EL-TO Zagreb se finansira kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), komercijalnih banaka i Evropske investicione banke (EIB) uz garancije Evropskog fonda za strateška ulaganja, koji sprovodi Investicioni plan za Evropu.

Projekat finansiraju EBRD, EIB i komercijalne banke uz garancije Evropskog fonda za strateška ulaganja

Očekivana prosečna godišnja proizvodnja je 675 GWh električne energije, 450 GWh toplotne energije, koju će koristiti daljinski sistem grejanja Zagreba, kao i 160 GWh industrijske pare.

Novi blok smanjiće ukupnu potrošnju gasa 25% i emisije CO2 za 150.000 tona godišnje

Zahvaljujući znatno manjoj specifičnoj emisiji CO2 koju će proizvoditi novi blok u odnosu na stari blok A, 187 grama umesto 682 po proizvedenom kilovat-satu, uz prosečnu očekivanu proizvodnju, izbeći će se emisije u približnom iznosu od oko 150.000 tona CO2 godišnje, saopštio je HEP.

Takođe, smanjiće se emisije SO2 za 95%, NOx za 57% i čestica za 84%, dok će zahvaljujući opremi kompanije Siemens, uz stepen efiaksnosti od 90%, potrošnja prirodnog gasa biti manja 25%.

Izvođač radova je italijanska kompanija FATA, članica Danielli group

Novi kogeneracijski blok izgradiće italijanska kompanija FATA, članica Danielli group, s kojom je nakon tendera 2018. godine potpisan Ugovor za projektovanje, izgradnju, nabavku i montažu opreme, kao i Ugovor o dugoročnom održavanju elektrane.

Svečanom početku gradnje prisustvovao je hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

25. decembar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

25. decembar 2019. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

25. decembar 2019. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. decembar 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.