Energetska efikasnost

HEP započeo izgradnju novog kogeneracijskog bloka snage 150 MW u Zagrebu

HEP-zapoceo-gradnju-kogeneracijskog-bloka-snage-150-MW

Slika: Maketa novog kogeneracijskog bloka u EL-TO Zagreb

Objavljeno

25.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) zvanično je započela gradnju novog bloka u okviru Elektrane-toplane Zagreb (EL-TO Zagreb), koji će imati snagu za električnu energiju od 150 MW, a za toplotnu energiju 114 MW. U kogeneracijsko postrojenje sa kombinovanim ciklusom (combined cycle power plant), koje bi trebalo da bude izgrađeno do početka 2022. godine, biće investirano 900 miliona kuna (120,7 miliona evra).

Kako je saopštio HEP, reč je najvećoj pojedinačnoj investiciji ove kompanije u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina. Novi blok KKE EL-TO Zagreb se finansira kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), komercijalnih banaka i Evropske investicione banke (EIB) uz garancije Evropskog fonda za strateška ulaganja, koji sprovodi Investicioni plan za Evropu.

Projekat finansiraju EBRD, EIB i komercijalne banke uz garancije Evropskog fonda za strateška ulaganja

Očekivana prosečna godišnja proizvodnja je 675 GWh električne energije, 450 GWh toplotne energije, koju će koristiti daljinski sistem grejanja Zagreba, kao i 160 GWh industrijske pare.

Novi blok smanjiće ukupnu potrošnju gasa 25% i emisije CO2 za 150.000 tona godišnje

Zahvaljujući znatno manjoj specifičnoj emisiji CO2 koju će proizvoditi novi blok u odnosu na stari blok A, 187 grama umesto 682 po proizvedenom kilovat-satu, uz prosečnu očekivanu proizvodnju, izbeći će se emisije u približnom iznosu od oko 150.000 tona CO2 godišnje, saopštio je HEP.

Takođe, smanjiće se emisije SO2 za 95%, NOx za 57% i čestica za 84%, dok će zahvaljujući opremi kompanije Siemens, uz stepen efiaksnosti od 90%, potrošnja prirodnog gasa biti manja 25%.

Izvođač radova je italijanska kompanija FATA, članica Danielli group

Novi kogeneracijski blok izgradiće italijanska kompanija FATA, članica Danielli group, s kojom je nakon tendera 2018. godine potpisan Ugovor za projektovanje, izgradnju, nabavku i montažu opreme, kao i Ugovor o dugoročnom održavanju elektrane.

Svečanom početku gradnje prisustvovao je hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.

Francuzi 2021. počinju gradnju vetroparka Bašaid i geotermalne elektrane u Srbiji

19 November 2020 - IEL OIE Balkan Renewable Energy najavljuje gradnju vetroparka Bašaid kod Kikinde, snage 85 MW, i jedne geotermalne elektrane.

federacija bih ukida subvencije mhe

Federacija BiH od 2021. ukida subvencije za male hidroelektrane

19 November 2020 - Vlada Federacije BiH priprema više izmena propisa kako bi se sprečio negativan uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.