Električna energija

Potpisan ugovor o izgradnji novog postrojenja EL-TO Zagreb – EBRD i EIB obezbedili 130 miliona evra

Potpisan ugovor o izgradnji novog postrojenja EL-TO Zagreb – EBRD i EIB obezbedili 130 miliona evra

Foto: HEP

Objavljeno

25.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je obezbedila kredite u ukupnoj vrednosti 130 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB) za projekat izgradnje novog kogeneracionog postrojenja sa gasnim turbinama koje će zameniti stare i dotrajale blokove u EL-TO Zagreb.

Projekat izgradnje visokoefikasnog kogeneracionog postrojenja sa kombinovanim ciklusom uključuje izgradnju dve gasne turbine sa niskom emisijom NOx, dva generatora i turbinu niskog pritiska za proizvodnju toplotne i električne energije u EL-TO Zagreb. Kapacitet novog kogeneracionog postrojenja iznosiće 150 MW električne i 114 MW toplotne energije, a imaće i niže emisije gasova sa efektom staklene bašte, navodi se u saopštenju EBRD.

Novo postrojenje koristiće niskoemisioni gas i proizvodiće električnu energiju za potrebe elektromreže i toplotnu energiju za potrebe sistema centralnog grejanja u severozapadnom delu Zagreba, pri čemu će zameniti zastarele blokove koji uglavnom proizvode samo toplotnu energiju, a rade na gas i lož ulje.

HEP je 24. jula potpisao ugovore o kreditima sa EBRD i EIB, kao i ugovor o izgradnji i ugovor o dugoročnom održavanju sa kompanijom FATA iz Italije, članicom Danieli grupe, navodi se u saopštenju Hrvatske elektroprivrede. Pripremni radovi su u toku, a izgradnja postrojenja bi trebalo da bude završena do kraja 2021. godine, saopštio je HEP.

U kreditnom finansiranju će učestvovati EBRD sa iznosom od 87 miliona evra i EIB sa iznosom od 43 miliona evra. Posebna odlika ovog finansiranja je u tome što će kredit EIB imati garanciju Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), centralnog stuba Investicionog plana za Europu (tzv. „Junkerov plan”). Učestvovanje EFSU omogućuje kreditiranje usklađeno s ekonomskim vekom finansirane imovine, pa se očekuje da će privući i banke iz privatnog sektora.

„Ovaj inovativni projekat koji podržavaju EIB, Investicioni plan za Evropu i EBRD unaprediće kvalitet života građana Zagreba jer će smanjiti nivo zagađenja i osigurati pouzdano snabdevanje daljinskog sistema grejanja. Pomoći će ostvarivanju ciljeva postavljenih u pogledu efikasnosti i osigurati dobijanje električne energije iz visokoefikasnog kogeneracionog postrojenja”, izjavio je Dario Scannapieco, potpredsednik EIB.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. jul 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

25. jul 2018. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

25. jul 2018. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group

srbija JIE evropa veleprodajne cene struje solar vetar bazna energija

Kanibalizacija će sniziti cenu struje iz solara 40-50 odsto u odnosu na vetar i baznu energiju

25. jul 2018. - Veleprodajne cene bazne energije u Srbiji, ali i celoj JIE, imaće silazni trend do 2050, pokazuju projekcije firme Aurora Energy Research