Mobilnost

EPBiH postavila još 6 punjača za EV i nabavila još 6 električnih automobila

EPBiH-punjaci-EV-elektricni-automobili

Slika: Početak rada novih punjača (EPBiH)

Objavljeno

05.08.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) otvorila je još šest punionica za električne automobile i nabavila još šest automobila na električnu energiju. Elektroprivreda u vlasništvu države sada ima sedam punjača za električna vozila (EV) i osam električnih automobila.

EPBiH je, kako se navodi u saopštenju ove kompanije, prepoznala važnost razvoja elektromobilnosti u BiH, te je nakon prve punionice ispred zgrade Direkcije u Sarajevu, instalirala još šest AC punionica uz objekte elektrodistributivnih podružnica u gradovima Bihać, Goražde, Mostar, Travnik, Tuzla i Zenica. Punionice su javnog karaktera i u promotivnoj fazi, punjenje je besplatno za sve vlasnike EV.

Trošak električne energije za pogon EV, koja su u voznom parku EPBiH, u proseku je 1,6 KM/100 km

Razvojem i promocijom elektromobilnosti, EPBiH, kao društveno odgovorna kompanija, doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha i životne sredine, koji su izražen problem u gradovima BiH, posebno tokom zimskih meseci, saopštila je ova kompanija.

Adnan Bosović, član tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH, je izjavio da trošak električne energije za pogon električnih vozila, koja su u voznom parku kompanije, u proseku iznosi 1,6 KM/100 km, što je višestruko manje od troška benzina ili dizela za vozila sličnih performansi. Trošak održavanja je, takođe, značajno manji u odnosu na vozila sa pogonom na dizel ili benzin.

„Ovakav angažman naše kompanije, kao najvećeg proizvođača, distributera i snabdevača električnom energijom u zemlji, je u neku ruku logičan jer elektromobilnost predstavlja novi izvor potražnje za ovim energentom, što s naše strane mora biti pravovremeno anticipirano i omogućeno“, rekla je Suada Penava, rukovodilac tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH.

Kako bi BiH adekvatno pratila razvoj ove oblasti u zemljama EU, potrebna je uspostava podržavajućeg regulatornog okvira koji uključuje domen carinske i poreske politike, prostorno planiranje i gradnju, priključenje punionica na elektroenergetsku mrežu, kao i mere subvencionisanja kupovine električnih vozila.

Kroz Udruženje za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH predstavnici EPBiH aktivno učestvuju u pokretanju inicijativa za promenu propisa u ovim oblastima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija elektricni automobili revoz tvingo memorandum golob

Slovenija potpisala memorandum o proizvodnji novog električnog Reno Tvinga

5. avgust 2019. - Vlada Slovenije i Reno potpisali su memorandum o razumevanju o proizvodnji nove verzije električnog modela Twingo u pogonima firme Revoz

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

5. avgust 2019. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

5. avgust 2019. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

5. avgust 2019. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile