Mobilnost

EPBiH postavila još 6 punjača za EV i nabavila još 6 električnih automobila

EPBiH-punjaci-EV-elektricni-automobili

Slika: Početak rada novih punjača (EPBiH)

Objavljeno

05.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) otvorila je još šest punionica za električne automobile i nabavila još šest automobila na električnu energiju. Elektroprivreda u vlasništvu države sada ima sedam punjača za električna vozila (EV) i osam električnih automobila.

EPBiH je, kako se navodi u saopštenju ove kompanije, prepoznala važnost razvoja elektromobilnosti u BiH, te je nakon prve punionice ispred zgrade Direkcije u Sarajevu, instalirala još šest AC punionica uz objekte elektrodistributivnih podružnica u gradovima Bihać, Goražde, Mostar, Travnik, Tuzla i Zenica. Punionice su javnog karaktera i u promotivnoj fazi, punjenje je besplatno za sve vlasnike EV.

Trošak električne energije za pogon EV, koja su u voznom parku EPBiH, u proseku je 1,6 KM/100 km

Razvojem i promocijom elektromobilnosti, EPBiH, kao društveno odgovorna kompanija, doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha i životne sredine, koji su izražen problem u gradovima BiH, posebno tokom zimskih meseci, saopštila je ova kompanija.

Adnan Bosović, član tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH, je izjavio da trošak električne energije za pogon električnih vozila, koja su u voznom parku kompanije, u proseku iznosi 1,6 KM/100 km, što je višestruko manje od troška benzina ili dizela za vozila sličnih performansi. Trošak održavanja je, takođe, značajno manji u odnosu na vozila sa pogonom na dizel ili benzin.

„Ovakav angažman naše kompanije, kao najvećeg proizvođača, distributera i snabdevača električnom energijom u zemlji, je u neku ruku logičan jer elektromobilnost predstavlja novi izvor potražnje za ovim energentom, što s naše strane mora biti pravovremeno anticipirano i omogućeno“, rekla je Suada Penava, rukovodilac tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH.

Kako bi BiH adekvatno pratila razvoj ove oblasti u zemljama EU, potrebna je uspostava podržavajućeg regulatornog okvira koji uključuje domen carinske i poreske politike, prostorno planiranje i gradnju, priključenje punionica na elektroenergetsku mrežu, kao i mere subvencionisanja kupovine električnih vozila.

Kroz Udruženje za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH predstavnici EPBiH aktivno učestvuju u pokretanju inicijativa za promenu propisa u ovim oblastima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

5. avgust 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

5. avgust 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

5. avgust 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

5. avgust 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu