Otpad

Dve trećine UN članica traži globalni dogovor za plastični otpad

Clanica UN globalni dogovor plasticni otpad

Slika: Dustan Woodhouse on Unsplash

Objavljeno

17.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Na sastanku radne grupe Ujedinjenih nacija za otpad u morima i mikroplastiku pokazalo se da se podrška potencijalnom svetskom sporazumu o suzbijanju štete od plastike približava konsenzusu, ali tek predstoji utvrđivanje pravnog statusa i svega što bi dogovor obuhvatio. Već dve trećine država članica podržava predlog.

Sjedinjene Države i Velika Britanija, zemlje s najvećom količinom otpada po glavi stanovnika, nisu se pridružile inicijativi u okviru Ujedinjenih nacija za globalni dogovor poput Pariskog sporazuma kojim bi počeo da se rešava izazov koji plastični otpad predstavlja za okeane i mora.

Ujedinjeno Kraljevstvo sprema odluku

Guardian je preneo da je, na konferenciji otvorene ekspertske ad hok grupe za otpad u morima i mikroplastiku, dve trećine članica svetske organizacije, a s njima i Evropska unija, izrazilo spremnost za počinjanje pregovora. Ujedinjeno Kraljevstvo će se uskoro opredeliti da li da se priključi ili da se založi za nadgradnju postojećih sporazuma, saznaju novinari. SAD su se dosad protivile globalnom pristupu.

Radnu grupu je 2017. osnovala Skupština UN-a za životnu sredinu, koja deluje u okviru Programa UN-a za životnu sredinu (UNEP). Na sastanku je zaključeno da je međunarodni pravni okvir za plastični otpad fragmentiran i neefikasan, uključujući Stokholmsku konvenciju o dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama i Bazelsku konvenciju o kontroli prekograničnog kretanja opasnih otpada i njihovom odlaganju.

Clanica UN globalni dogovor za plasticni otpad
Slika: Angela Compagnone on Unsplash

Format potencijalnog sporazuma tek treba da se dogovori

Podrška inicijativi je sve jača, sudeći po deklaracijama država, ali još nema konsenzusa oko toga da li bi se obuhvatilo samo more ili plastični otpad uopšte i da li bi sporazum bio pravno obavezujući. Mnogi delegati su izrazili zabrinutost zbog gomilanja potrošene zaštitne medicinske opreme u svetlu pandemije virusa korona.

Međunarodni pravni okvir za plastični otpad je fragmentiran i neefikasan

Predstavnik Kenije Ayub Macharia podsetio je da je ta zemlja zabranila polietilenske kese 2017, a jednokratne u zaštićenim područjima prošle godine. Međutim, po njegovim rečima, plastika se unosi ilegalno, a proizvođači kesa su se preselili u susedne zemlje.

Čeka se nova postavka u Beloj kući

Hugo-Maria Schally iz Evropske komisije napomenuo je da SAD pokazuju znake da su otvorene za neku vrstu dogovora, ali je izrazio sumnju u to da razlike mogu da se prevaziđu. Sve u svemu, ostaje da se vidi stav sledeće administracije u Vašingtonu.

Velika Britanija je saopštila da radi s partnerima u Komonveltu na suzbijanju zagađenja okeana koje izaziva plastični otpad i da je u planu osnivanje fonda od 500 miliona funti za podršku zemljama u razvoju.

Količina plastike u okeanima mogla bi ovim tempom da se utrostruči za 20 godina, navedeno je u članku – u morima završi 29 miliona tona godišnje ili 50 kilograma po metru obale! Dodato je da svi dosadašnji napori i najavljene mere zajedno smanjuju obim za tek sedam odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva