Životna sredina

EU uvodi porez na nereciklirani plastični otpad

EU-porez-nereciklirani-plasticni-otpad

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija od 1. januara sledeće godine uvodi porez na nereciklirani plastični ambalažni otpad koji će članice morati da uplaćuju u budžet Unije.

Porez je jedan od načina da se finansira paket za oporavak od posledica pandemije korona virusa, koji je vredan 750 milijardi evra.

U zaključcima sa sastanka Saveta EU o merama za oporavak od pandemije navodi se da će kao prvi korak u okviru obezbeđivanja novih prihoda EU od 1. januara 2021. biti uveden porez koji će u stvari biti deo nacionalnih doprinosa koji već sada uplaćuju članice.

Porez će biti obračunat na osnovu stope od 0,80 evra po kilogramu otpada

Nacionalne doprinose obračunava Evropska komisija na osnovu postojeće obaveze izveštavanja u skladu sa Direktivom o ambalažnom otpadu. Na osnovu te Direktive članice EU dostavljaju podatke o plastičnoj ambalaži i recikliranju.

Porez će biti obračunat na osnovu stope od 0,80 evra po kilogramu sa mehanizmom koji bi trebalo da spreči preterano umanjenje nacionalnih doprinosa, navodi se u zaključcima koje je usvojilo Savet EU.

Nova taksa je jedan od načina da EU finansira program za oporavak od pandemije koji je vredan 750 milijardi evra

Inače, osim ovog poreza na otpad, EU planira da uvede i CO2 porez na robu koja se uvozi iz zemalja sa emisijama koje su veće od referentne vrednosti EU.

Nejasno je kako će se ovaj porez obračunavati u okviru lanca snabdevanja

Mark Victory, urednik globalnog portala o robama ICIS, kaže da i dalje nije jasno kako će se ovaj porez obračunavati, kako će uticati na lanac snabdevanja i da li će to dovesti do promena u regulativi koja se odnosi na plastiku.

Novi namet nije u stvari porez, iako se tako naziva, jer ga plaćaju države, a ne građani i firme, piše Victory u svojoj analizi.

Kako će države prikupiti novac zavisi od njih samih, a Savet EU nije predložio nikakve predloge na tu temu. Članice EU su slobodne da primene različite pristupe i mogu da prikupe novac iz različitih delova lanca snabdevanja, što će zahtevati proemene u propisima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

7. avgust 2020. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. avgust 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

7. avgust 2020. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

7. avgust 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine