Životna sredina

EU uvodi porez na nereciklirani plastični otpad

EU-porez-nereciklirani-plasticni-otpad

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija od 1. januara sledeće godine uvodi porez na nereciklirani plastični ambalažni otpad koji će članice morati da uplaćuju u budžet Unije.

Porez je jedan od načina da se finansira paket za oporavak od posledica pandemije korona virusa, koji je vredan 750 milijardi evra.

U zaključcima sa sastanka Saveta EU o merama za oporavak od pandemije navodi se da će kao prvi korak u okviru obezbeđivanja novih prihoda EU od 1. januara 2021. biti uveden porez koji će u stvari biti deo nacionalnih doprinosa koji već sada uplaćuju članice.

Porez će biti obračunat na osnovu stope od 0,80 evra po kilogramu otpada

Nacionalne doprinose obračunava Evropska komisija na osnovu postojeće obaveze izveštavanja u skladu sa Direktivom o ambalažnom otpadu. Na osnovu te Direktive članice EU dostavljaju podatke o plastičnoj ambalaži i recikliranju.

Porez će biti obračunat na osnovu stope od 0,80 evra po kilogramu sa mehanizmom koji bi trebalo da spreči preterano umanjenje nacionalnih doprinosa, navodi se u zaključcima koje je usvojilo Savet EU.

Nova taksa je jedan od načina da EU finansira program za oporavak od pandemije koji je vredan 750 milijardi evra

Inače, osim ovog poreza na otpad, EU planira da uvede i CO2 porez na robu koja se uvozi iz zemalja sa emisijama koje su veće od referentne vrednosti EU.

Nejasno je kako će se ovaj porez obračunavati u okviru lanca snabdevanja

Mark Victory, urednik globalnog portala o robama ICIS, kaže da i dalje nije jasno kako će se ovaj porez obračunavati, kako će uticati na lanac snabdevanja i da li će to dovesti do promena u regulativi koja se odnosi na plastiku.

Novi namet nije u stvari porez, iako se tako naziva, jer ga plaćaju države, a ne građani i firme, piše Victory u svojoj analizi.

Kako će države prikupiti novac zavisi od njih samih, a Savet EU nije predložio nikakve predloge na tu temu. Članice EU su slobodne da primene različite pristupe i mogu da prikupe novac iz različitih delova lanca snabdevanja, što će zahtevati proemene u propisima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ukinute koncesije za sedam malih hidroelektrana na Šar planini

06 октобра 2022 - Vlada Republike Severne Makedonije donela je odluku o ukidanju sedam koncesija za male hidroelektrane u...

sarbone tradicionalni sardone Francuzi jalovistu bivseg rudnika

Šarbone – tradicionalni šardone koji Francuzi uzgajaju na jalovištu bivšeg rudnika

05 октобра 2022 - Smeli vinari uzgajaju grožđe sorte šardone na brdu jalovine na severu Francuske, a vino su nazvali šarbone, po domaćoj reči za ugalj

Tri najveće centralne banke dele odgovornost za krčenje šuma u Amazonu

Tri najveće centralne banke optužene za nestanak šuma u Amazonu

04 октобра 2022 - I najveće, odnosno najmoćnije globalne finansijske institucije ponašaju se neodgovorno u odnosu na životnu sredinu...

Otvoren tender za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Tuzla do 15. novembra

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla otvoren do 15. novembra

03 октобра 2022 - Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na...