Voda

Danilovgrad gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Danilovgrad u Crnoj Gori traži izvođače radova za izgradnju sistema za prikupljanje otpadnih voda i postrojenja za njihovo prečišćavanje. Zainteresovane kompanije mogu da daju svoje ponude i za  izvođenje radova na unapređenju sistema za vodosnabdevanje.

Tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove kanalizacije trebalo bi da bude raspisan u prvom kvartalu 2017. godine. Zainteresovani dobavljači, izvođači radova i konsultanti treba da se obrate Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija Danilovgrad.

Realizacijom ovih infrastrukturnih projekata, opština Danilovgrad će konačno rešiti problem prečišćavanja otpadnih voda. U ovom trenutku, ukupna dužina postojećeg kanalizacionog cevovoda je 3,171 metar. Postojeća kanalizaciona mreža obuhvata samo urbanizovani deo opštine sa oko 2.000 stanovnika, odnosno 40 odsto od ukupnog broja stanovništva, koji su priključeni na cevovod. Prikupljena otpadna voda, bez prečišćavanja, uliva se direktno u reku Zete. Domaćinstva koja nisu priključena na kanalizaciju i domačinstva u seoskim naseljima uglavnom se oslanjaju na individualna rešenja, kao što su septičke jame. Ova rešenja predstavljaju potencijalni rizik jer mogu dovesti do zagađenja zemljišta i podzemnih voda.

Ukupni troškovi ulaganja u infrastrukturu koja će doprineti zaštiti životne sredine, uključujući i obnavljanje i proširenje vodovodne mreže, procenjeni su na šest miliona evra. Kako bi obezbedila finansijska sredstava za projekat, Vlada Crne Gore potpisala je sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) još 2010. godine.

Radovi na izgradnji infrastrukture će biti finansirani iz kredita u skladu sa politikom i pravilima EBRD-a, a na tender će moći da se jave kompanije iz bilo koje zemlje. Radovi na rehabilitaciji i proširenju vodovodne mreže, kao i Nadzorno upravljački sistem SCADA već su završeni.

U obaveštenju o nabavci koje je objavljeno na sajtu EBRD navodi se da je rok za podnošenje ponuda 16. januar 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kurti Kosovu izgraditi dve brane rezerve vode

Kurti: Na Kosovu* će se izgraditi dve brane da se povećaju rezerve vode

22 децембра 2021 - Premijer Kosova* Albin Kurti je najavio izgradnju dve brane i podsetio da je vlada zabranila korišćenje vodnih resursa bez koncesije

Bez kupaca na tenderu za Fabriku vode u Zrenjaninu

Bez kupaca na tenderu za Fabriku vode u Zrenjaninu

04 децембра 2021 - Zrenjaninci čekaju već više od sedamnaest godina na ostvarenje svojih ustavom zagarantovanih prava na čistu pijaću vodu

Voda busotina istrazivanje litijuma Lukavcu kod Valjeva bunarima ekstremno kontaminirana borom

Voda zatrovana oko bušotina za istraživanje litijuma kod Valjeva

16 новембра 2021 - Voda oko bušotina za istraživanje rezervi litijuma u Lukavcu kod Valjeva i u obližnjim bunarima ekstremno je kontaminirana borom

Vodovod Krusevac prerada otpadnih voda

Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

03 новембра 2021 - Nova fabrika za preradu otpadnih voda u Kruševcu pretvara mulj u biogas.  To je jedan od retkih primera cirkularne ekonomije u praksi u Srbiji.