Voda

Danilovgrad gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Danilovgrad u Crnoj Gori traži izvođače radova za izgradnju sistema za prikupljanje otpadnih voda i postrojenja za njihovo prečišćavanje. Zainteresovane kompanije mogu da daju svoje ponude i za  izvođenje radova na unapređenju sistema za vodosnabdevanje.

Tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove kanalizacije trebalo bi da bude raspisan u prvom kvartalu 2017. godine. Zainteresovani dobavljači, izvođači radova i konsultanti treba da se obrate Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija Danilovgrad.

Realizacijom ovih infrastrukturnih projekata, opština Danilovgrad će konačno rešiti problem prečišćavanja otpadnih voda. U ovom trenutku, ukupna dužina postojećeg kanalizacionog cevovoda je 3,171 metar. Postojeća kanalizaciona mreža obuhvata samo urbanizovani deo opštine sa oko 2.000 stanovnika, odnosno 40 odsto od ukupnog broja stanovništva, koji su priključeni na cevovod. Prikupljena otpadna voda, bez prečišćavanja, uliva se direktno u reku Zete. Domaćinstva koja nisu priključena na kanalizaciju i domačinstva u seoskim naseljima uglavnom se oslanjaju na individualna rešenja, kao što su septičke jame. Ova rešenja predstavljaju potencijalni rizik jer mogu dovesti do zagađenja zemljišta i podzemnih voda.

Ukupni troškovi ulaganja u infrastrukturu koja će doprineti zaštiti životne sredine, uključujući i obnavljanje i proširenje vodovodne mreže, procenjeni su na šest miliona evra. Kako bi obezbedila finansijska sredstava za projekat, Vlada Crne Gore potpisala je sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) još 2010. godine.

Radovi na izgradnji infrastrukture će biti finansirani iz kredita u skladu sa politikom i pravilima EBRD-a, a na tender će moći da se jave kompanije iz bilo koje zemlje. Radovi na rehabilitaciji i proširenju vodovodne mreže, kao i Nadzorno upravljački sistem SCADA već su završeni.

U obaveštenju o nabavci koje je objavljeno na sajtu EBRD navodi se da je rok za podnošenje ponuda 16. januar 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Klimatske-promene-u-Italiji-ekstremna-susa-ugrozavaju-vina-maslina

Klimatske promene i ekstremna suša u Italiji ugrožavaju proizvodnju vina i maslina

20 јула 2022 - Italijanski način života bi mogao drastično da se promeni, pogotovo u dolini reke Po, koju je nezapamćena suša pretvorila u potok.