Voda

Danilovgrad gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Danilovgrad u Crnoj Gori traži izvođače radova za izgradnju sistema za prikupljanje otpadnih voda i postrojenja za njihovo prečišćavanje. Zainteresovane kompanije mogu da daju svoje ponude i za  izvođenje radova na unapređenju sistema za vodosnabdevanje.

Tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove kanalizacije trebalo bi da bude raspisan u prvom kvartalu 2017. godine. Zainteresovani dobavljači, izvođači radova i konsultanti treba da se obrate Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija Danilovgrad.

Realizacijom ovih infrastrukturnih projekata, opština Danilovgrad će konačno rešiti problem prečišćavanja otpadnih voda. U ovom trenutku, ukupna dužina postojećeg kanalizacionog cevovoda je 3,171 metar. Postojeća kanalizaciona mreža obuhvata samo urbanizovani deo opštine sa oko 2.000 stanovnika, odnosno 40 odsto od ukupnog broja stanovništva, koji su priključeni na cevovod. Prikupljena otpadna voda, bez prečišćavanja, uliva se direktno u reku Zete. Domaćinstva koja nisu priključena na kanalizaciju i domačinstva u seoskim naseljima uglavnom se oslanjaju na individualna rešenja, kao što su septičke jame. Ova rešenja predstavljaju potencijalni rizik jer mogu dovesti do zagađenja zemljišta i podzemnih voda.

Ukupni troškovi ulaganja u infrastrukturu koja će doprineti zaštiti životne sredine, uključujući i obnavljanje i proširenje vodovodne mreže, procenjeni su na šest miliona evra. Kako bi obezbedila finansijska sredstava za projekat, Vlada Crne Gore potpisala je sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) još 2010. godine.

Radovi na izgradnji infrastrukture će biti finansirani iz kredita u skladu sa politikom i pravilima EBRD-a, a na tender će moći da se jave kompanije iz bilo koje zemlje. Radovi na rehabilitaciji i proširenju vodovodne mreže, kao i Nadzorno upravljački sistem SCADA već su završeni.

U obaveštenju o nabavci koje je objavljeno na sajtu EBRD navodi se da je rok za podnošenje ponuda 16. januar 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

17. januar 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

17. januar 2017. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

17. januar 2017. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

17. januar 2017. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika