Voda

Danilovgrad gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Danilovgrad u Crnoj Gori traži izvođače radova za izgradnju sistema za prikupljanje otpadnih voda i postrojenja za njihovo prečišćavanje. Zainteresovane kompanije mogu da daju svoje ponude i za  izvođenje radova na unapređenju sistema za vodosnabdevanje.

Tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove kanalizacije trebalo bi da bude raspisan u prvom kvartalu 2017. godine. Zainteresovani dobavljači, izvođači radova i konsultanti treba da se obrate Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija Danilovgrad.

Realizacijom ovih infrastrukturnih projekata, opština Danilovgrad će konačno rešiti problem prečišćavanja otpadnih voda. U ovom trenutku, ukupna dužina postojećeg kanalizacionog cevovoda je 3,171 metar. Postojeća kanalizaciona mreža obuhvata samo urbanizovani deo opštine sa oko 2.000 stanovnika, odnosno 40 odsto od ukupnog broja stanovništva, koji su priključeni na cevovod. Prikupljena otpadna voda, bez prečišćavanja, uliva se direktno u reku Zete. Domaćinstva koja nisu priključena na kanalizaciju i domačinstva u seoskim naseljima uglavnom se oslanjaju na individualna rešenja, kao što su septičke jame. Ova rešenja predstavljaju potencijalni rizik jer mogu dovesti do zagađenja zemljišta i podzemnih voda.

Ukupni troškovi ulaganja u infrastrukturu koja će doprineti zaštiti životne sredine, uključujući i obnavljanje i proširenje vodovodne mreže, procenjeni su na šest miliona evra. Kako bi obezbedila finansijska sredstava za projekat, Vlada Crne Gore potpisala je sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) još 2010. godine.

Radovi na izgradnji infrastrukture će biti finansirani iz kredita u skladu sa politikom i pravilima EBRD-a, a na tender će moći da se jave kompanije iz bilo koje zemlje. Radovi na rehabilitaciji i proširenju vodovodne mreže, kao i Nadzorno upravljački sistem SCADA već su završeni.

U obaveštenju o nabavci koje je objavljeno na sajtu EBRD navodi se da je rok za podnošenje ponuda 16. januar 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 September 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 August 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 August 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda

Kvalitet-vode-iz-cesme-bolji-od-flasirane

Kvalitetna voda iz česme je mnogo bolja za zdravlje, ali i životnu sredinu nego flaširana

09 August 2021 - Šteta po životnu sredinu od flaširane vode je u Barseloni do 3.500 puta veći nego od vode iz vodovoda, a opasnost po zdravlje od česmovače se rešava filtriranjem