OIE

CMS objavio vodič o mogućnostima za krovne solarne sisteme za Centralnu i Istočnu Evropu

CMS vodic o mogucnostima krovne solarne za Centralnu Istocnu Evropu

Foto: CMS

Objavljeno

28.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Advokatska firma CMS Reich-Rohrwig Hainz je objavila vodič o mogućnostima za instaliranje i korišćenje krovnih fotonaponskih sistema i neto merenju u odabranim zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE).

Domaćinstva, preduzeća i organizacije širom sveta su suočeni sa skokom cena energenata i potrebno im je snabdevanje električnom energijom uz relativno stabilne troškove kao i da smanje svoj ugljenični otisak i zavisnost od uglja i drugih fosilnih goriva. Krajnji potrošači koji su instalirali krovne fotonaponske sisteme mogu, po sistemu neto merenja, da smanje godišnje troškove na ime struje na nulu, navodi međunarodna advokatska firma CMS Reich-Rohrwig Hainz u svom novom vodiču Mogućnosti za instalaciju i korišćenje krovnih solarnih fotonaponskih sistema u CIE (Prospects for installation and utilization of rooftop solar photovoltaics in the CEE).

Uvođenje mogućnosti neto merenja dovodi do smanjenja potražnje za električnom energijom i tako olakšava rad kompanijama iz sfere elektroenergetike tokom perioda najvećeg opterećenja. Osim toga, budući da se njime podstiče proizvodnja električne energije u blizini mesta trošenja, neto merenje smanjuje opterećenje distributivnih sistema i gubitke prenosa i distribucije na veliku daljinu, koji u nekim zemljama CIE čini do deset odsto ukupne proizvodnje struje.

Obezbeđivanje održivih alternativa električnoj energiji iz fosilnih goriva po predvidljivim cenama

Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), proizvodnja iz solara i vetra je jeftinija nego iz fosilnih goriva. Posebno je važno što su, dok je poslednjih meseci struja iz fosilnih goriva poskupela, troškovi za električnu energiju uglavnom bili stabilni, što nagoveštava da su elektroenergetski sistemi koji se prevashodno oslanjaju na obnovljive izvore manje podložni nestabilnosti cena.

Krovni solarni paneli u kombinaciji s neto merenjem doprinose smanjenju zagađenosti vazduha i kontroli njegovog kvaliteta, koji su ozbiljni izazovi u više zemalja CIE, pogotovo u zimskoj sezoni. S druge strane, najvažnije prepreke su relativno visoki troškovi postavljanja fotonaponskih sistema i rizik od preopterećivanja sistema distribucije i prenosa tokom maksimalne proizvodnje leti.

Većina zemalja CIE daje subvencije

Međutim, statistika pokazuje da su troškovi na ime nabavke i instalacije solarnih panela smanjeni 82 odsto od 2010 a, kako procenjuje IRENA, očekuje se da će padati i dalje – oko 59 procenata do 2025. godine. Pored toga, većina zemalja krajnjim potrošačima daje subvencije za instaliranje krovnih fotonaponskih sistema i druge pogodnosti.

Sve u svemu, brža ekspanzija na polju krovnih solarnih panela bi mogla imati negativne posledice po strujnu mrežu, na primer tok električne energije u suprotnom smeru, fluktuacije napona i gubici energije. Neki od tih problema mogu da se ublaže blagovremenim investicijama u infrastrukturu, kažu u CMS-u.

Kada prozjumer proizvodi više električne energije nego što troši, višak se usmerava u mrežu

Neto merenje je jednostavan aranžman naplate po kojem snabdevač strujom meri višak energije iz krovnih solarnih panela krajnjeg potrošača i za toliko mu smanjuje mesečni račun. Kada prozjumer proizvodi više električne energije nego što troši, višak se usmerava u mrežu.

Izveštaj pokriva Severnu Makedoniju, Srbiju, Slovačku, Sloveniju, Tursku i Ukrajinu.

Procedura za prozjumere u Severnoj Makedoniji je kratka

Postupak za odobrenje za postavljanje krovnog fotonaponskog sistema snage do jednog megavata u Severnoj Makedoniji je jednostavan i brz, budući da nisu potrebne dozvole za izgradnju. Građani, firme i državne institucije dobijaju odgovor u roku od pet radnih dana od podnošenja zahteva. U najvećem broju slučajeva, investitor plaća naknadu pre nego što nadležni donesu odluku.

U Severnoj Makedoniji se status prozjumera može dobiti ukoliko investitor nije korisnik usluga univerzalnog snabdevača strujom. Za krovne fotonaponske pogone na vlastitim zgradama ili objektima čiji je korisnik kapacitet je ograničen na četiri kilovata za domaćinstva i 20 kilovata za male potrošače, mada vlada planira da poveća maksimalnu dozvoljenu snagu.

Kapacitet je u Severnoj Makedoniji ograničen na četiri kilovata za domaćinstva i 20 kilovata za male potrošače

Prošlogodišnji Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji uveo je prozjumere, koje naziva kupcima-proizvođačima, čime je uspostavljen dugoočekivani pravni okvir koji omogućava krajnjim potrošačima da proizvode energiju za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora i isporučuju višak električne energije svom snabdevaču.

Mehanizam pokriva domaćinstva, stambene zajednice, pravna i fizička lica i preduzetnike. Period obračuna za poravnanje potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača je godinu dana i traje do 1. aprila. Ukoliko je prozjumer snabdevaču predao više energije nego što je potrošio, snabdevač višak zadržava bez nadoknade, a u suprotnom prozjumer mora da mu plati razliku.

U Sloveniji, još jednoj zemlji regiona kojeg prati Balkan Green Energy News, investitor mora da dobije dozvole od institucija nadležnih za životnu sredinu, koncesije i kulturnu baštinu da bi postao prozjumer. Da bi priključio postrojenje nominalne snage veće od jednog megavata na javnu mrežu, investitoru su potrebne i energetska i dozvola za izgradnju.

Što se tiče Turske, najbitnije ograničenje je kapacitet transformatora za distribucionu mrežu – količina električne energije koju solarni paneli u određenoj oblasti proizvedu ne sme da premaši 50 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrgud-kredit-kfw-kina-vetropark

Kinezi zainteresovani za vetropark Hrgud nakon povlačenja Nemačke

28. februar 2022. - Uprkos zvaničnom obaveštenju da nemačka banka KfW odustaje od finansiranja vetroparka Hrgud, ERS ne diže ruke od ovog projekta

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

28. februar 2022. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

28. februar 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

28. februar 2022. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast