Električna energija

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijom s dve godine zakasnjenja

Foto: Helmut Spudich / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode

Objavljeno

22.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenački parlament je velikom većinom glasova usvojio Zakon o snabdevanju električnom energijom nakon što su opozicione stranke uspele da proguraju amandmane za koje navode da će zaštititi krajnje korisnike, pogotovo vlasnike fotonaponskih sistema za sopstveno snabdevanje.

Slovenija je pre kraja 2019. godine trebalo da zakonski uredi oblast snabdevanja strujom i tako se uskladi s evropskim direktivama. Evropska komisija je zato u međuvremenu pokrenula postupak protiv vlade te države članice. Tako je Državni zbor, donji dom Slovenačkog parlamenta, sada konačno izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom, i to sa 75 glasova za i samo sedam protiv.

Najveći deo novih rešenja tiče se odnosa između snabdevača i krajnjih korisnika kao i položaja energetskih zajednica građana. Zakon o snabdevanju električnom energijom je jedan od šest koji treba da urede oblasti koje je pokrivao Zakon o energiji, jer je ocenjeno da je previše kompleksan i nedovoljno transparentan.

Svi krajnji potrošači imaju ista prava

Neke opozicione partije su uspele da izdejstvuju brisanje odredbe za koju tvrde da bi ograničila prava određenih krajnjih korisnika i da bi im omogućila da pokrenu postupak pred Evropskom komisijom zbog diskriminacije. Vlada kontroliše samo 38 članova i članica parlamenta od njih 90, a stalnu podršku ima od još petoro njih.

Amandmani su doveli vlasnike fotonaponskih sistema za samosnabdevanje u jednak položaj sa ostalim krajnjim potrošačima

Nacrt Zakona o snabdevanju električnom energijom bio je najsporniji u delu o statusu vlasnika postojećih fotonaponskih sistema za samoopskrbu i onih koji takve uređaje postave na svoje krovove do kraja 2023. godine. Prvobitni predlog bi ih stavio u nejednak položaj, naveli su kritičari.

Amandmani su učinili sve krajnje potrošače struje jednakima i omogućili im da deluju u svojstvu aktivnih potrošača – da učestvuju u prilagođavanju potrošnje i proizvodnje u cilju održavanja stabilnosti elektroenergetskog sistema. Svaki potrošač sad ima pravo na ugovore s više snabdevača u isto vreme kao i da izabere dinamičnu tarifu, cenovnik koji se menja sa cenama iz veleprodaje.

Spor oko subvencija za fosilna goriva

Državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Blaš Košorok izjavio je da Zakon o snabdevanju električnom energijom uređuje uvođenje pametnih merača i pravo na proizvođenje, skladištenje i prodavanje struje. Definiše energetsko siromaštvo i obaveze i ograničenja na polju električne mobilnosti, dodao je.

Levica je jedina partija koja se uzdržala od glasanja. Njeni predstavnici su rekli da će zakon omogućiti subvencionisanje proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva.

Treba pomenuti i da je vlada upravo usvojila nacrt izmena Zakona o promociji korišćenja obnovljivih izvora energije. One treba da harmonizuju slovenačko zakonodavstvo s evropskim propisima i omoguće mere podrške za energetsku efikasnost i alternativna goriva te smanjenje emisija u saobraćaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska kriza drma region privreda trazi pomoc da bi se izbegla otpustanja i inflacija

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice