OIE

Češki regioni uglja se okreću tehnologiji proizvodnje, upotrebe vodonika

Češka uglja regioni tehnologije proizvodnje i upotrebe vodonika.

Foto: Ministarstvo životne sredine / Twitter

Objavljeno

11.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Do potpunog prestanka upotrebe uglja je ostalo čitavih deset godina, ali su uprave sva tri regiona u Češkoj čije se privrede oslanjaju na taj energent već pokrenule inicijativu za rad na pilot-projektima za uvođenje vodonika i uspostavljanje takozvanih dolina vodonika. Imaju ambiciju da ta čvorišta učine važnim na panevropskom nivou.

Karlovarski kraj se udružio s ostalim češkim regionima zavisnim od uglja – Ustečkim i Moravskošleskim krajem, i pratiće njihova iskustva u razvoju projekata za vodonik. Ove lokalne samouprave će zajedno pokretati poduhvate u tom sektoru.

Načelnici su se novim memorandumom obavezali na saradnju u transformaciji privrede područja kojima upravljaju da bi im omogućili blagostanje. Češka Republika je odredila 2033. za godinu konačnog prestanka korišćenja uglja, ali svi rudnici u Moravskošleskom kraju će vrlo uskoro biti zatvoreni.

Načelnik Ivo Vondrak je kazao da hitno treba naći alternative, prenosi Euractiv. Objasnio je da pomenuta inicijativa otvara prostor za sprovođenje pilot-projekata.

Doline vodonika, inovacije donose ogromne evropske grantove područjima čije se privrede oslonjaju na ugalj

Regionalna uprava u Karlovim Varima je otkrila da će slediti primer druga dva kraja i početi sa saobraćajem. „To znači da ćemo se usredsrediti na pronalaženje najboljeg načina za lokalnu proizvodnju vodonika i za njegovo korišćenje odmah“, izjavio je načelnih Petr Kulhanek.

Sveopšte napuštanje uglja radi ograničavanja globalnog zagrevanja i zaštite životne sredine ostavlja posledice po privredu na lokalnom nivou, pogotovo one koje rade u industriji što nestaje, kao i na celo društvo. To pokreće pitanje pravične tranzicije i raspodele tereta, pa Evropska unija odobrava sredstva za ublažavanje udarca. Fokus je do sada uglavnom bio na prekvalifikacijama, rehabilitaciji zemljišta na mestu kopova, pepelišta i deponija šljake i na pripremi projekata solarnih elektrana.

Doline vodonika su zamišljene kao privredna čvorišta sa integrisanim vrednosnim lancem, od proizvodnje do upotrebe

Administracija u Briselu, zemlje članice, regionalna i lokalna samouprava i organizacije civilnog društva za to vreme rade na omogućavanju uvođenja najnaprednijih tehnologija u regione zavisne od uglja, kako bi im znatno ojačale konkurentnost. Neke od očigledno pogodnih opcija, budući da donose ogromne subvencije, jesu inovativni projekti u energetici, takozvane doline vodonika i rešenja za skladištenje energije.

Koncepcija dolina vodonika podrazumeva uspostavljanje čitavog vrednosnog lanca od proizvodnje i skladištenja preko distribucije do korišćenja. Državna pomoć je na raspolaganju za zeleni vodonik, koji se dobija elektrolizom uz napajanje strujom iz obnovljivih izvora, i uopšte niskougljenični vodonik, u kojeg još ulazi upotreba električne energije iz nuklearnih elektrana.

Usredsređeni na saobraćaj uprkos niskoj efikasnosti

Karlovarski i Ustečki kraj su na severozapadu zemlje, a Moravska-Šleska je na istoku. Ministar životne sredine Petr Hladik je uveren da to mogu postati glavna čvorišta za vodonik u Centralnoj Evropi, u šta ubraja nove načine primene i naučna istraživanja.

Na primer, uprava Ustečkog kraja razrađuje projekat mobilnosti na vodonik u Ustima na Labi, glavnom gradu pokrajine, koji se naziva i Ušćem na Labi. Razvija i poduhvat upotrebe u železničkom saobraćaju, uključujući liniju do Saksonije u susednoj Nemačkoj. Vlasti Moravskošleskog kraja se spremaju da raspišu nabavku deset autobusa za vodonik kao i železničkih kompozicija koje bi saobraćale između Krnova i Olomouca.

U toku su projekti za vozove na vodonik

Načelnik Vondrak ne poriče da su tehnologije za vodonik i dalje manje efikasne nego elektromobilnost, ali je istakao potrebu za diverzifikacijom.

Moravskošleski kraj je u junu osnovao vodonični klaster sa VŠB – Tehničkim univerzitetom u Ostravi i kompanijom Cylinders Holding, takođe sa sedištem u glavnom gradu pokrajine. Regionalne vlasti su to predstavile kao korak ka zasnivanju doline vodonika. U inicijativi učestvuje više desetina domaćih institucija, ustanova, kompanija i lokalnih samouprava.

Ova iskustva bi mogla biti korisna za donosioce odluka i stanovnike regiona zavisnih od uglja na Zapadnom Balkanu i u ostatku Jugoistočne Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

11. april 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

11. april 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. april 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. april 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe