Mobilnost

Francuski vozovi na vodonik od 2022. na nemačkoj pruzi

voz-vodonik-Alstom

Foto: Alstom

Objavljeno

03.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvi putnički vozovi na vodonik u svetu, koje proizvodi francuski Alstom, naći će se u redovnoj komercijalnoj upotrebi u nemačkoj saveznoj pokrajini Donja Saksonija od marta 2022. godine. Vozovi Coradia iLint uspešno su testirani od septembra 2018. do kraja februara 2020. godine na deonici dugoj 123 kilometra kojom upravlja nemačka železnička kompanija LNVG.

Alstom, koji je već započeo serijsku proizvodnju, će kompaniji LNVG isporučiti 14 vozova Coradia iLint. Vozovi na vodonik francuskog proizvođača su testirani i u Austriji i Holandiji, navodi se na internet sajtu kompanije.

Vozovi na vodonik su pouzdana zamena za dizel-vozove, bez štetnih emisija

Francuski proizvođač je nedavno saopštio da je projekat Coradia iLint dokazao da je vodonik kao gorivo pouzdana alternativa dizelu, i bez štetnih emisija, za regionalne vozove na deonicama koje nisu elektrifikovane. Prema navodima medija, preko 50% pruge u Evropskoj uniji nije elektrifikovano.

I nemački Siemens razvija vozove na vodonik

Nemačka kompanija Siemens takođe radi na razvoju vodničnog pogona za železnicu, a njen prvi probni voz na vodonik bi trebalo da bude pušten u saobraćaj 2024. godine.

EU je prošle godine pokrenula inicijativu pod nazivom Evropski savez za čisti vodonik, sa ciljem da se doprinese dekarbonizaciji sektora u kojima je teško postići smanjenje emisija, uključujući i saobraćaj, kao i ostvarenju cilja unije da postane klimatski neutralna do 2050. godine.

Airbus planira da napravi hibridni avion na vodonik do 2035.

U septembru prošle godine, evropski proizvođač aviona Airbus je predstavio koncepte hibridne tehnologije za avione na vodonik i najavio da se nada da će do 2035. godine napraviti prvi avion na svetu bez štetnih emisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

3. maj 2021. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

3. maj 2021. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

3. maj 2021. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.

Križevci u Hrvatskoj primer održive mobilnosti

Križevci u Hrvatskoj napreduju u održivoj mobilnosti – uvedeni javni bicikli

3. maj 2021. - Mali hrvatski grad Križevci odličan je primer kako građani na lokalnom nivou mogu da se izbore za održiviju mobilnost