Električna energija

Prijavite se na vebinar o pravednoj tranziciji regiona zavisnih od uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

vebinar pravednoj tranziciji regiona zavisnih od uglja Zapadnom Balkanu Ukrajini

Foto: Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

Objavljeno

27.02.2023.

Država

Autor

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

27.02.2023.

Država

Autor

Komentari

comments icon

0

Podeli

Serija vebinara ‘Pravedne tranzicije na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini’ počinje 9. marta. Pokriće mogućnosti za oblasti zavisne od uglja u okviru procesa postepenog eliminisanja upotrebe tog fosilnog goriva kao i pouke iz dosadašnjih primera.

Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini okuplja ekspertkinje i eksperte koji rade na pravednoj tranziciji i predstavnike zajednica na koje ovaj proces utiče. Kako bi doprinela pravednoj energetskoj tranziciji, održaće niz vebinara počevši od sledećeg meseca.

Zamisao je da se perspektiva društvenih i privrednih promena predstavi iz ugla regiona zavisnih od uglja te da se analiziraju primeri iz Evropske unije i sa samog Zapadnog Balkana i iz Ukrajine. Inicijativa je pokrenuta radi pomoći državama i njihovim regionima u kojima dominira industrija uglja da ga odbace i razviju ugljenično neutralnu privredu.

Stanovništvu i firmama u riziku od posledica postepenog odbacivanja uglja neophodna su namenska sredstva, ekspertiza, pojednostavljenje administrativnog postupka i poslednja tehnologija

Zatvaranjem rudnika i postrojenja koja koriste ugalj ugrožava radna mesta i osnovne prihode stanovništva, uz nezanemarljiv uticaj i na nacionalnom nivou. Zato je od presudne važnosti obezbediti pravednu i inkluzivnu tranziciju za zaposlene, njihove porodice i cele lokalne zajednice.

Stanovništvu i firmama u riziku od posledica postepenog odbacivanja uglja neophodna su namenska sredstva, ekspertiza, pojednostavljenje administrativnog postupka i poslednja tehnologija, kako bi privreda mogla da doživi preokret. Uspeh u konstantnom smanjivanju uloge uglja ovisi od toga da li je istovremeno omogućena održiva budućnost.

Inicijativa će obezbediti pomoć krajevima vezanim za rudnike uglja i termoelektrane i toplane koje ga koriste u Bosni i Hercegovini, na Kosovu*, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini.

Zainteresovani za praćenje onlajn seminara, koji će biti na engleskom jeziku, mogu da se registruju ovde. Svi najavljeni događaji traju sat vremena i počinju u 15 sati. Pokriće sledeće teme:

  • 9. mart: Planiranje pravedne tranzicije u svetlu energetske (ne)bezbednosti
  • 30. mart: Uključivanje zainteresovanih strana u planiranje pravedne tranzicije: ko i kako?
  • 27. april: Energetska tranzicija i kvalitet vazduha: rešenja i dobra praksa
  • 25. maj: Mogućnosti za finansiranje energetskih tranzicija
  • 14. jun: Regioni koji potenciraju postepeno odbacivanje uglja kao priliku za privredni razvoj
  • 6. jul: Pouke iz prebacivanja sa uglja na obnovljive izvore energije

Učesnici i učesnice na prvom vebinaru će ispitati povezanost bezbednosti snabdevanja i energetske tranzicije te koje opcije na raspolaganju za postizanje bezbednosti snabdevanja jesu najpragmatičnije. Diskusija će obuhvatiti načine kako regioni uglja mogu da upravljaju vlastitom tranzicijom kao i pristupe kojima može da se osigura da tranzicije budu pravedne i da donesu najveću moguću korist po regionalni socioekonomski razvoj.

Na prvom vebinaru govore Mirza Kušljugić iz RESET-a i Rumjana Grozeva iz SZ REDA

Vebinar ‘Planiranje pravedne tranzicije u svetlu energetske (ne)bezbednosti’ otvara Katarina Hartman iz Generalnog direktorata za energiju (DG ENER) Evropske komisije. Ona je u okviru grupe za pravednu tranziciju u generalnom direktoratu zadužena za potrošače i lokalne inicijative.

Govoriće dr Mirza Kušljugić, predsednik Centra za održivu energetsku tranziciju RESET iz Bosne i Hercegovine, i dr Rumjana Grozeva iz Agencije za regionalni ekonomski razvoj Stara Zagora – SZ REDA u Bugarskoj.

Od marta do jula biće održano šest vebinara

Prvi vebinar će moderirati Selma Šehović, menadžerka projekta u FES SOE-u zadužena za klimatske promene i pravednu energetsku tranziciju.

Inicijativu za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini predvode Evropska komisija i šest međunarodnih partnera: Svetska banka, zatim Sekretarijat Energetske zajednice, Evropska banka za obnovu i razvoj – EBRD, Evropska investiciona banka – EIB, poljski Nacionalni fond za zaštitu životnu sredinu i upravljanje vodama i Evropski koledž u Natolinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

27. februar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

27. februar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

27. februar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

27. februar 2023. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske