x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Albanija i Nemačka potpisale drugi sporazum o finansiranju dalekovoda od 400 kV ka Makedoniji

04.11.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Albanija i Nemačka potpisale drugi sporazum o finansiranju dalekovoda od 400 kV ka Makedoniji

Nemačka i Albanija su potpisale sporazum o finansiranju druge tranše zajma za izgradnju dalekovoda od 400 kV, kojim će se povezati Albanija i Makedonija.

Albanski ministar za energiju i industriju Damian Điknuri i ambasadorka Nemačke u Tirani Suzana Šulc su prošle nedelje u Tirani potpisali sporazum kojim se zatvara finansijska konstrukcija za visokonaponski dalekovod koji će povezati gradove Elbasan u Albaniji i Bitolj u Makedoniji.

Sredstva za ovaj „meki zajam“ obezbeđena su iz fondova KfW Nemačke banke za razvoj. Prva tranša zajma od 30 milliona evra je ranije realizovana prema sporazumu potpisanom u julu ove godine. Ovim drugom sporazumom, koji koji je potpisan krajem oktobra, obrađuje se drugi deo zajma u vrednosti od 20 milliona evra. Ukupni troškovi na albanskoj strani dostići će oko 70 miliona evra. Dodatnih 15 miliona evra doći će iz donacije Evropske Unije, dok će još 5 miliona evra obezbediti Operator prenosne mreže (TSO).

Radovi na projektu treba da počnu u prvoj polovini 2017. godine, a kraj radova je predviđen za 2020. godinu.

Albanija ovaj projekat smatra važnim korakom ka ostvarivanju interkonektivnosti u regionu, što će omogućiti neometan i neograničen prenos električne energije i otvoriti mogućnosti za trgovinu energijom. Dalekovod od 400 kV će takođe smanjiti gubitke u postojećoj prenosnoj mreži. U skorijoj budućnosti, dalekovod će biti povezan s termoelektranom na prirodni gas u Valoni, kada bude završen gasovod TAP.

Dalekovod je i deo infrastrukture Evropskog koridora 8, koji će stvoriti mogućnost za povezivanje s Italijom korišćenjem podvodnog kabla.

Albanski premijer Edi Rama smatra da je Nemačka glavni donator u ovom važnom energetskom projektu i 4000-kilovoltnom dalekovodu ka Kosovu, što će sniziti troškove prenosa pomoći stvaranje zajedničkog energetskog tržišta.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.