Električna energija

Albanija i Nemačka potpisale drugi sporazum o finansiranju dalekovoda od 400 kV ka Makedoniji

Albanija Nemacka sporazum finansiranje dalekovod

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.11.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nemačka i Albanija su potpisale sporazum o finansiranju druge tranše zajma za izgradnju dalekovoda od 400 kV, kojim će se povezati Albanija i Makedonija.

Albanski ministar za energiju i industriju Damian Điknuri i ambasadorka Nemačke u Tirani Suzana Šulc su prošle nedelje u Tirani potpisali sporazum kojim se zatvara finansijska konstrukcija za visokonaponski dalekovod koji će povezati gradove Elbasan u Albaniji i Bitolj u Makedoniji.

Sredstva za ovaj „meki zajam“ obezbeđena su iz fondova KfW Nemačke banke za razvoj. Prva tranša zajma od 30 milliona evra je ranije realizovana prema sporazumu potpisanom u julu ove godine. Ovim drugom sporazumom, koji koji je potpisan krajem oktobra, obrađuje se drugi deo zajma u vrednosti od 20 milliona evra. Ukupni troškovi na albanskoj strani dostići će oko 70 miliona evra. Dodatnih 15 miliona evra doći će iz donacije Evropske Unije, dok će još 5 miliona evra obezbediti Operator prenosne mreže (TSO).

Radovi na projektu treba da počnu u prvoj polovini 2017. godine, a kraj radova je predviđen za 2020. godinu.

Albanija ovaj projekat smatra važnim korakom ka ostvarivanju interkonektivnosti u regionu, što će omogućiti neometan i neograničen prenos električne energije i otvoriti mogućnosti za trgovinu energijom. Dalekovod od 400 kV će takođe smanjiti gubitke u postojećoj prenosnoj mreži. U skorijoj budućnosti, dalekovod će biti povezan s termoelektranom na prirodni gas u Valoni, kada bude završen gasovod TAP.

Dalekovod je i deo infrastrukture Evropskog koridora 8, koji će stvoriti mogućnost za povezivanje s Italijom korišćenjem podvodnog kabla.

Albanski premijer Edi Rama smatra da je Nemačka glavni donator u ovom važnom energetskom projektu i 4000-kilovoltnom dalekovodu ka Kosovu, što će sniziti troškove prenosa pomoći stvaranje zajedničkog energetskog tržišta.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

4. novembar 2016. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

4. novembar 2016. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

4. novembar 2016. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

4. novembar 2016. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.