Električna energija

Albanija i Nemačka potpisale drugi sporazum o finansiranju dalekovoda od 400 kV ka Makedoniji

Albanija Nemacka sporazum finansiranje dalekovod

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka i Albanija su potpisale sporazum o finansiranju druge tranše zajma za izgradnju dalekovoda od 400 kV, kojim će se povezati Albanija i Makedonija.

Albanski ministar za energiju i industriju Damian Điknuri i ambasadorka Nemačke u Tirani Suzana Šulc su prošle nedelje u Tirani potpisali sporazum kojim se zatvara finansijska konstrukcija za visokonaponski dalekovod koji će povezati gradove Elbasan u Albaniji i Bitolj u Makedoniji.

Sredstva za ovaj „meki zajam“ obezbeđena su iz fondova KfW Nemačke banke za razvoj. Prva tranša zajma od 30 milliona evra je ranije realizovana prema sporazumu potpisanom u julu ove godine. Ovim drugom sporazumom, koji koji je potpisan krajem oktobra, obrađuje se drugi deo zajma u vrednosti od 20 milliona evra. Ukupni troškovi na albanskoj strani dostići će oko 70 miliona evra. Dodatnih 15 miliona evra doći će iz donacije Evropske Unije, dok će još 5 miliona evra obezbediti Operator prenosne mreže (TSO).

Radovi na projektu treba da počnu u prvoj polovini 2017. godine, a kraj radova je predviđen za 2020. godinu.

Albanija ovaj projekat smatra važnim korakom ka ostvarivanju interkonektivnosti u regionu, što će omogućiti neometan i neograničen prenos električne energije i otvoriti mogućnosti za trgovinu energijom. Dalekovod od 400 kV će takođe smanjiti gubitke u postojećoj prenosnoj mreži. U skorijoj budućnosti, dalekovod će biti povezan s termoelektranom na prirodni gas u Valoni, kada bude završen gasovod TAP.

Dalekovod je i deo infrastrukture Evropskog koridora 8, koji će stvoriti mogućnost za povezivanje s Italijom korišćenjem podvodnog kabla.

Albanski premijer Edi Rama smatra da je Nemačka glavni donator u ovom važnom energetskom projektu i 4000-kilovoltnom dalekovodu ka Kosovu, što će sniziti troškove prenosa pomoći stvaranje zajedničkog energetskog tržišta.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. novembar 2016. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. novembar 2016. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. novembar 2016. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. novembar 2016. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.