Električna energija

Albanija i Nemačka potpisale drugi sporazum o finansiranju dalekovoda od 400 kV ka Makedoniji

Albanija Nemacka sporazum finansiranje dalekovod

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka i Albanija su potpisale sporazum o finansiranju druge tranše zajma za izgradnju dalekovoda od 400 kV, kojim će se povezati Albanija i Makedonija.

Albanski ministar za energiju i industriju Damian Điknuri i ambasadorka Nemačke u Tirani Suzana Šulc su prošle nedelje u Tirani potpisali sporazum kojim se zatvara finansijska konstrukcija za visokonaponski dalekovod koji će povezati gradove Elbasan u Albaniji i Bitolj u Makedoniji.

Sredstva za ovaj „meki zajam“ obezbeđena su iz fondova KfW Nemačke banke za razvoj. Prva tranša zajma od 30 milliona evra je ranije realizovana prema sporazumu potpisanom u julu ove godine. Ovim drugom sporazumom, koji koji je potpisan krajem oktobra, obrađuje se drugi deo zajma u vrednosti od 20 milliona evra. Ukupni troškovi na albanskoj strani dostići će oko 70 miliona evra. Dodatnih 15 miliona evra doći će iz donacije Evropske Unije, dok će još 5 miliona evra obezbediti Operator prenosne mreže (TSO).

Radovi na projektu treba da počnu u prvoj polovini 2017. godine, a kraj radova je predviđen za 2020. godinu.

Albanija ovaj projekat smatra važnim korakom ka ostvarivanju interkonektivnosti u regionu, što će omogućiti neometan i neograničen prenos električne energije i otvoriti mogućnosti za trgovinu energijom. Dalekovod od 400 kV će takođe smanjiti gubitke u postojećoj prenosnoj mreži. U skorijoj budućnosti, dalekovod će biti povezan s termoelektranom na prirodni gas u Valoni, kada bude završen gasovod TAP.

Dalekovod je i deo infrastrukture Evropskog koridora 8, koji će stvoriti mogućnost za povezivanje s Italijom korišćenjem podvodnog kabla.

Albanski premijer Edi Rama smatra da je Nemačka glavni donator u ovom važnom energetskom projektu i 4000-kilovoltnom dalekovodu ka Kosovu, što će sniziti troškove prenosa pomoći stvaranje zajedničkog energetskog tržišta.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

4. novembar 2016. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

4. novembar 2016. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

4. novembar 2016. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

4. novembar 2016. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...