Biodiverzitet

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane radi zaštite ptica

Aktivisti u Francuskoj se izborili za zatvaranje vetroelektrane kako bi zastitili biodiverzitet

Foto: Ed White from Pixabay

Objavljeno

22.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Apelacioni Sud u Nimu na jugu Francuske naložio je rušenje jedne vetroelektrane zbog narušavanja životne sredine, konkretno stradanja zaštićenih ptica, i zato što smeta lokalnom stanovništvu. Projektna firma Energies Renouvelables du Languedoc (ERL), u vlasništvu kompanije Valeco, koji posluje u okviru nemačke grupacije EnBW Energie Baden-Württemberg, ima rok od 15 meseci da demontira turbine i vrati zemljište u prvobitno stanje.

Ova vetroelektrana sa sedam turbina puštena je u rad 2016. godine u blizini grada Linasa u Oksitaniji na jugu Francuske. Nalazi se u zaštićenom gorju Eskandorg. Njega nastanjuju neke zaštićene i ugrožene vrste, među kojima i suri ili zlatni orao.

Građevinska dozvola je poništavana čak tri puta, pre svega zbog nepotpune studije uticaja na životnu sredinu i kršenja lokalnog urbanističkog plana.

Sud u Monpeljeu je naložio demontiranje vetroturbina još u februaru 2021. godine. Međutim, presudu je četiri meseca kasnije poništio žalbeni sud. Aktivisti više ekoloških organizacija nastavili su borbu, pa je spor dospeo na sto Apelacionog suda u Nimu.

Ovo bi u Francuskoj bio prvi zabeleženi slučaj da se neka vetroelektrana ukloni

Po poslednjoj presudi, donetoj pre dve nedelje, kompanija mora da demontira vetroturbine u roku od 15 meseci i vrati zemljište u prvobitno stanje. Ukoliko se povinuje, to bi bio prvi zabeleženi slučaj u Francuskoj da se neka vetroelektrana ukloni.

Ukoliko kompanija ne ispoštuje presudu u predviđenom roku, moraće da plaća kaznu od 3.000 evra dnevno tokom prvih 180 dana.

Ipak, kraj spora se ovde ne završava. EnBW je saopštio za Windpower Monthly da će njena podružnica Valeco uložiti žalbu na odluku francuskom Vrhovnom sudu.

Groblje u podnožju vetroturbina

Iz udruženja ekoloških organizacija kažu da je vetroelektrana dovela do smrti više od 1.000 ptica i slepih miševa. “Ovo je pravo groblje u podnožju vetroturbina”, primetio je advokat grupe ekoloških udruženja Nikolas Galon.

U januaru je u vetroparku pronađen mrtav mužjak surog orla. Pripadao je jedinom paru u regionu Oksitanije.

U oblasti Centralnog masiva, koji pokriva 15 odsto francuskog kopna, registrovano je samo 40 parova. Smrt jedne jedinke surog orla može naštetiti dinamici i očuvanju celokupne populacije.

Iste vetroturbine su i ranije izazivale smrt jedinki zaštićenih vrsta ptica. Jedan crni orao, koji je uvršten na crvenu listu, pronađen je mrtav 2020. u ovom vetroparku.

Ekološke organizacije su istakle da su u blizini lokacije pronašle ostatke 28 vetruški.

Lokalno stanovništvo se od puštanja vetroturbina u rad uporno žalilo na buku.

Inače, kompanija RWE je prošle godine počela da rastavlja jednu vetroelektranu u Rajnskoj oblasti u Nemačkoj da bi proširila ugljenokop Garzweiler. To je izazvalo veliku pažnju javnosti zbog paradoksa da se fosilna goriva favorizuju nauštrb zelene energije.

Zatim su aktivisti iz ekoloških organizacija, uključujući poznatu mladu zaštitnicu životne sredine Gretu Tunberg, podigli barikade u pokušaju da odbrane jedno od već uglavnom napuštenih sela u istom kraju, ali su sprečeni.

Ona se ubrzo posle toga priključila demonstrantima u Oslu koji su zahtevali da se uklone dva vetroparka u centralnom delu Norveške. Aktivisti tvrde da ta postrojenja ugrožavaju prava starosedelaca iz naroda Sami, poznatog i kao Laponci.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

22. decembar 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

22. decembar 2023. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

22. decembar 2023. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

22. decembar 2023. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj