OIE

Aktivisti traže demontažu dva vetroparka u Norveškoj zbog ugrožavanja prava starosedelaca

Aktivisti traže demontažu 151 vetroturbine u Norveškoj zbog ugroženih prava starosedelaca

Foto: rida Myklebust Amdahl / Natur og Ungdom / Twitter

Objavljeno

28.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Zaštitnici životne sredine su blokirali ulaz u norveško Ministarstvo nafte i energetike zbog dve vetroelektrane. Traže da se uklone sa teritorije koju autohtoni narod Sami koristi za uzgoj irvasa. Vrhovni sud Norveške je presudio da su tim projektima prekršena prava starosedelaca, ali vlada u Oslu još nije reagovala i nije objavila da li će demontirati ukupno 151 vetroturbinu.

Aktivisti u Oslu okupljeni ispred Ministarstva nafte i energetike protestuju zbog vetroparkova izgrađenih na teritoriji na kojoj se Sami, poznati i kao Laponci, tradicionalno bave stočarstvom. Kako ističu, izgradnja i rad dva postrojenja su naškodili pašnjacima za ispašu irvasa.

Vrhovni sud Norveške je još u oktobru 2021. godine presudio da vetroparkovi Roan Vind i Fosen Vind na poluostrvu Fosen u centralnom delu zemlje ugrožavaju narod Sami, ometaju stočarstvo i tradicionalni način života.

Sporni pogoni imaju ukupno 151 vetroturbinu, što je dovoljno za godišnje potrebe oko 100 hiljada domaćinstava za električnom energijom.

Pripadnici naroda Sami i zaštitnici životne sredine su započeli proteste jer vlada više od 500 dana ignoriše odluku najviše sudske instance. Okupilo se 200 demonstranata, od kojih su neki blokirali ulaz u sedište pomenutog i još nekih ministarstava.

To nije klimatska pravda

Protestima se pridružila švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg. Apsurdno je da je vlada odlučila da ignoriše presudu, rekla je.

„Prava starosedelaca, ljudska prava, moraju da idu ruku pod ruku sa zaštitom klime i klimatskim delovanjem. To se ne može desiti na štetu nekih ljudi. Onda to nije klimatska pravda“, kazala je Tunberg za Reuters.

Kako navode autohtoni uzgajivači irvasa, izgled i zvuk vetrogeneratora plaše te životinje i narušavaju njihov način života u ovom delu Norveške.

„Ovde sam da podržim borbu za ljudska prava i prava starosedelaca. Norveška država krši ljudska prava i to je potpuno neprihvatljivo,“ izjavila je Tunberg.

Sporne vetroelektrane su i dalje u funkciji

Vrhovni sud Norveške je doneo presudu u skladu sa međunarodnim konvencijama, ali nije naznačio šta učiniti s turbinama i pratećom infrastrukturom. Policija je 27. februara sklonila aktiviste, ali su se oni nedugo zatim vratili i blokirali zgradu, a pojedini su se i vezali lancima.

U ministarstvu se nadaju da će pronaći kompromisno rešenje, ali napominju da im treba vremena. Vlada mora doneti odluke u skladu sa presudom, rekao je ministar Terje Osland.

Tunberg: Protest nema veze sa protivljenjem vetroelektranama, već se klimatska tranzicija ne može sprovoditi nauštrb prava starosedelačkih naroda

Tunberg je napomenula da protest nije u vezi sa protivljenjem vetroelektranama, već da je reč o tome da se klimatska tranzicija ne može dogoditi nauštrb prava starosedelačkih naroda. Region Laponija ili Sapmi, kako ga zove autohtoni narod, nalazi se na severu i severu Skandinavskog poluostrva i na poluostrvu Kola i obuhvata delove Norveške, Švedske, Finske i Rusije.

Operatori vetroelektrana su nemački Stadtwerke München, norveške državne kompanije Statkraft i TrønderEnergi i švajcarski Energy Infrastructure Partners i BKW.

Dva sporna postrojenja su deo kompleksa Fosen, jednog od najvećih u Evropi, kojeg čini šest vetroparkova. Ukupna instalisana snaga je 1,06 gigavata. Ima 277 vetroturbina sa proizvodnjom od 3,6 teravat-sati godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

28. februar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

28. februar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

28. februar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

28. februar 2023. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine