Klimatske promene

3 aktivističke priče koje su obeležile 2022: alarm za uspavanu javnost

Klimatske akcije sa dozom kreativnosti: alarmi za pospanu javnost

Foto: @finitedoc / screenshot

Objavljeno

30.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Mladi klimatski aktivisti širom planete su sve smeliji u skretanju pažnje na klimatsku krizu i hitnost njenog prevazilaženja. Prekidanje koncerata, incidenti u muzejima, lucidne javne poruke i performansi, sve su to načini da uzbune i probude širu javnost i medije, koji često olako prelaze preko upozorenja od naučnika ili zaborave na poplave, suše ili klimatske katastrofe koje se događaju „tamo negde na Severnom polu“.

Klimatska akcija se ove godine istakla po smelosti i kreativnosti, a neki poduhvati su se našli na granici osude. Svima je cilj bio isti – da se ukaže na to da ignorisanje problema i bussines as usual neće rešiti probleme niti ublažiti i zaustaviti klimatske promene. Prvi zahtev klimatskih aktivista je da prestane korišćenje fosilnih goriva, ali pozivaju i na klimatsku pravičnost u postupku energetske tranzicije.

Nekada je dovoljan jedan tvit

Greta Tunberg se nedavno sučelila sa jednim influenserom koji se pohvalio svojim skupim i luksuznim automobilima. Moglo bi se reći da je na tu, krajnje neprikladnu prozivku, predvodnica mlađe generacije klimatskih aktivista reagovala veoma efektno. Jedan njen vispren i duhoviti tvit bio je dovoljan da poklopi svaku dalju raspravu o konjskim snagama.

„Get a life,“ kaže Greta, kao recept za klimaks kapitalizma koji se ogleda u luksuzu. U imejl adresi koju je izmislila je zapravo izrekla mnogo više, ali to možete i sami da rastumačite.

Skratile vrh božićne jelke

U Berlinu su dve aktivistkinje iz klimatske grupe Last Generation odsekle ručnom testerom vrh na velikoj božićnoj jelki ispred Brandenburške kapije. Istakle su transparent na kojem je pisalo: „Ovo je samo vrh božićne jelke“, čime su očigledno istakle da se Nemačka u ovom trenutku suočava tek sa početnom fazom klimatske krize.

Zanimljivo je da su sve posmatrali i policajci, koji u datoj situaciji nisu ni pretpostavili da se radi o sabotaži božićne proslave, već su pomislili da aktivistkinje u korpi hidraulične dizalice na visini od petnaestak metara dodatno ukrašavaju i ulepšavaju jelku. Ali u doba klimatske krize koju prate zabrinjavajuće najave iz budućnosti nije svim mladima do proslave i ukrašavanja. Vrhunac proslave je presečen.

„Dok cela Nemačka provede nedelju dana, dobijajući najbolje poklone iz najvećih prodavnica, drugi se pitaju gde će dobiti vodu za piće nakon što su suše i poplave uništile njihove useve,“ navela je aktivistkinja Lili Gomez iz grupe Last Generation.

Nemački kancelar Olaf Šolc nije bio blagonaklon prema ovoj akciji i naveo je da bi aktivisti mogli da budu malo kretivniji. Ipak, dalji saveti u kom smeru bi ta kreativnost trebalo da ide su izostali.

Paradajzom po suncokretima Van Goga

Uznemireni su ove godine bili i ljubitelji umetnosti, trgovci umetničkim delima, kustosi i istoričari, dok muzeji žive u strahu da li će opet neko od posetilaca supom od paradajza umazati dela Vinsenta van Goga ili krompir pireom slike Kloda Monea. Suština ovog protesta i oblika građanske neposlušnosti je jasna i konkretna – neophodno je skrenuti pažnju na nastavak ekspolatacije fosilnih goriva. Aktivističke grupe su preuzele ovu taktiku kako bi privukle pažnju javnosti.

Da li ima smisla umazati paradajzom Van Gogove Suncokrete? Samo po sebi, verovatno ne. A da li je to pomoglo u otvaranju debate o eksploataciji fosilnih goriva? Ukoliko ste ove godine već čuli za novu taktiku klimatskih aktivista, onda je u nekoj meri poslužilo svrsi. Za sve je bila potrebna doza smelosti, a neko bi rekao drskosti, kao i malo lepka, konzerva supe i kristalno jasna poruka.

Od mladih generacija svakako možemo da očekujemo još iznenađenja i pozive na buđenje. Da li će biti prijatni, manje prijatni, duhoviti ili šokantni, to već zavisi od kreativnih zamisli aktera budućih klimatskih akcija i performansa, ali i od mera koje će preduzeti države, vlade, kompanije, međunarodna zajednica za zajedničku odgovornost za budućnost planete koju svi delimo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija 2030 ciljati smanjenje emisija 34 odsto

Srbija će za 2030. ciljati smanjenje emisija od barem 34 odsto

30. decembar 2022. - Srbija će u INEKP-u za tekuću deceniju usvojiti cilj za smanjenje godišnjih emisija od 34 odsto, otkrila je ministarka Dubravka Đedović

Tri savezne države SAD potpisale sporazum o sprečavanju isušivanja reke Kolorado

Vanredne mere zbog rizika od nestanka reke Kolorado u SAD

30. decembar 2022. - Zbog višegodišnje suše i velike potrošne vode reci Kolorado je zapretilo potpuno isušivanje, pa su vlasti predložile mere štednje

Projekat A1 kompanije „niklo kao ja“, malim koracima ka održivom poslovanju

Niklo kao ja – A1 pravi kišne bašte za sprečavanje poplava u gradovima Srbije

30. decembar 2022. - Niklo kao ja je najnoviji društveno odgovorni projekat kompanije A1 za pravljenje kišnih bašti u 10 gradova u Srbiji

CBAM-Zapadnom-Balkanu-EU-ulogu

Uvođenje CBAM-a na Zapadnom Balkanu – kako EU vidi svoju ulogu

30. decembar 2022. - EU treba da pomogne i državama i industriji da se usklade sa CBAM-om i ublaže početni udarac na poslovanje, poručili su zvaničnici