Životna sredina

Aktivisti na barikadama brane selo u Nemačkoj od proširenja rudnika uglja

Aktivisti na barikadama brane selo u Nemačkoj od proširenja rudnika uglja

Foto: @LuetziTickerEn

Objavljeno

09.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ekološke grupe i udruženja se mesecima suprotstavljaju planu kompanije RWE i lokalnih vlasti da razruše selo Licerat u Rajnskoj oblasti, kako bi se nastavila ekspolatacija lignita. Vlasti savezne države Severna Rajna-Vestfalija navode da proširenje neophodno kako bi se obezbedilo energetsko snabdevanje. Međutim, ekološke grupe se suprotstavljaju rušenju sela i proširenju zone eksploatacije. U poslednjih nekoliko dana tenzije su porasle i aktivisti su sada na barikadama.

Kompanija RWE i vlada savezne države Severna Rajna-Vestfalija nameravaju još od oktobra da isele i razruše selo Licerat u toj saveznoj pokrajini, kako bi proširili površinski kop rudnika lignita.

Ovo selo nedaleko od Kelna je sa tri strane okruženo rudnicima i već duže vreme je skoro potpuno napušteno. Mediji navode da je Licerat u junu imao osam stalnih stanovnika.

Međutim, mesto su naselili i zauzeli ekološki aktivisti, kao liniju odbrane od proširenja zone eksploatacije lignita. Ekološke grupe i aktivisti postavljaju barikade, protestuju, sede ispred kordona policije i sprovode nenasilne taktike otpora.

Foto: @LuetziTickerEn

Otpor rušenju od početka godine okuplja sve veći broj pristalica. Više organizacija i grupa koje deluju u okviru ove inicijative, poput Fridays for Future i Last Generation, pozvalo je na solidarnost. Lützerath Lebt je krovna parola za klimatski kamp u ovom selu i za kampanju za zaustavljanje proširenja rudnika.

Odluka vlasti u suprotnosti sa klimatskim ciljevima

Uništenje i posledice klimatskih promena koje su do sada podsticali nemačka politika i biznis moraju da prestanu, ističu aktivisti. Kako kažu, oni su svesni toga da ugalj „mora ostati u zemlji“, ali političari se još ne usuđuju da prepoznaju probleme.

Ekološke grupe navode da su ovakvi potezi i strategija vlasti i RWE-a u suprotnosti sa usvojenim klimatskim ciljevima i preuzetim obavezama.

Proširenje rudnika uglja je u suprotnosti sa usvojenim klimatskim ciljevima i obavezama

Za mnoge u Nemačkoj, ali i u Evropi, Licerat postao simbol otpora i mesto klimatske borbe.

Klimatski kamp za odbranu sela

U klimatski kamp pristižu aktivisti sa raznih strana Nemačke, koji su prve dane ove godine proveli u podizanju barikada, u nastojanju da zaustave policiju. Na periferiji sela su postavljeni protestni kampovi, a pripremljeni su i programi, poput koncerata i šetnji po selu.

Policija od 3. januara pokušava da iseli klimatski kamp. Kako navode sami aktivisti, za to će biti potrebni dani i nedelje, s obzirom na prepreke koje su postavili.

Aktivisti koji su sve brojniji, navode da se potpuna evakuacija sela i klimatskog kampa očekuje u sledećih nekoliko dana, a samim tim se i povećavaju tenzije oko ovog zaseoka u zapadnom delu Nemačke.

Tokom poslednje tri godine pojedini meštani i ekološke grupe na razne načine pokušavaju da spreče proširenje rudnika Gerzweiler.

Nakon brojnih kampanja u javnosti i pokušaja pregovora sa nadležnima i kompanijom, jedan farmer iz sela je dozvolio aktivistima da sagrade kamp na njegovom imanju. Aktivisti žive i u kućama koje su napustili bivši stanovnici sela. Tako je uspostavljena „poslednja linija odbrane“ od ekspanzije uglja.

Sigurnost snadbevanja ugljom trenutni prioritet vlade

Stanovništvo iz nekoliko mesta u oblasti zapadno Kelna moralo je biti preseljeno kako bi se eksploatisao lignit u kopu Garzweiler, koji je jedan od najvećih u Evropi.

Vlada savezne države Severna Rajna Vestfalija je skladu sa novim planovima o ekspolataciji uglja, donela odluku da se iseli i razruši i Licerat.

Kako bi se obezbedila električna energije tokom krize, namera vlasti je da dozvoli privremeno povećanje upotrebe lignita

Kako bi se obezbedila proizvodnja električne energije tokom energetske krize, namera vlasti je da dozvoli privremeno povećanje upotrebe lignita, odnosno proširenje i ubrzanje eksploatacije. Nemačka vlada je u oktobru prošle godine najavila da će ponovo aktivirati dve dodatne termoelektrane na lignit.

Proširena zona eksploatacije

Kako prenosi Euraktiv, deo nagodbe između RWE-a i Vlade Nemačke, koji je između ostalog i odredio sudbinu Licerata, bio je da se dve termoelektrane na ugalj snage tri gigavata isključe 2030. godine, što je osam godina ranije nego što zakon predviđa. Naime, Nemačka je pruzela obavezu da potpuno ukine upotrebu uglja do 2038. godine.

S druge strane, dve elektrane od 1,2 gigavata za koje je planirano gašenje u 2022, produžiće rad do marta 2024.

Deo nagodbe vlade i RWE-a  je da dve elektrane od 1,2 gigavata za koje je planirano gašenje u 2022, produže rad do marta 2024. godine

Sa takvom odlukom, RWE je dobio dozvole da iskopa još 290 miliona tona uglja, što ugrožava klimatske ciljeve, upozorile su klimatske grupe. U oktobru je započeta demontaža vetroparka koji se nalazi u blizini rudnika.

Zona eksploatacije uglja u rudniku Garzweiler se prostire na preko 100 kvadratnih kilometara. Godišnja proizvodnja lignita iznosi 25 milona tona, dok je trajanje zaliha lignita procenjeno do 2045. godine.

Očuvanje sela Licerat ima i simbolično značenje. Odbrana sela za mnoge aktiviste predstavlja ostanak na putu ispunjenja klimatskih ciljeva koji su postavljeni Pariskim sporazumom iz 2015. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. januar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

9. januar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

9. januar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. januar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji