Biodiverzitet

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Foto: Freepik

Objavljeno

03.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa. Ustanovljeno je da uglavnom izbegavaju takve lokacije.

Kako se planeta zagreva, potreba za obnovljivim izvorima energije je sve hitnija. Kapacitet solarnih elektrana sve brže raste. Međutim, uticaj fotonaponskih sistema na biodiverzitet još uvek nije dovoljno istražen.

Studija ‘Obnovljiva energija i biodiverzitet: Uticaj solarnih fotonaponskih sistema instaliranih na tlu na aktivnost slepih miševa’ (Renewable energies and biodiversity: Impact of ground-mounted solar photovoltaic sites on bat activity), objavljena u časopisu Journal of Applied Ecology, bavi se upravo ovom temom.

Šišmiši su osetljivi na promene u svojim staništima

Grupa naučnika sa Univerziteta u Bristolu i njihove kolege iz Mađarske analizirala je aktivnosti slepih miševa na 19 lokacija u jugozapadnoj Engleskoj. Istraživači su naglasili da šišmiši obično izbegavaju predele koji su se promenili usled ljudskih aktivnosti i da je istraživanje pokrenuto s idejom da će solarne elektrane neizbežno smanjiti aktivnost i bogatstvo vrsta. Ovi leteći sisari ulove najviše noćnih insekata. Osetljivi su na promene u svojim staništima, pa su važan pokazatelj zdravlja ekosistema.

Autori su snimali ultrazvučno eholokacijsko glasanje slepih miševa. Mnoge vrste se mogu identifikovati po svom tipičnom signalu. Naučnici su one vrste koje ispuštaju previše slične frekvencije objedinili u grupe.

Detektori su postavljeni na lokacijama solarnih elektrana i na susednim mestima, kontrolnim poljima bez elektrana. Polja su bila ekvivalentne veličine i sa sličnim karakteristikama, na primer živim ogradama po rubovima.

Istraživači su pratili 19 parova ovih lokacija, svaki po sedam dana, posmatrajući aktivnost slepih miševa unutar centra polja i duž njihovih granica.

Šest od osam proučavanih vrsta slepih miševa bilo je manje aktivno na lokacijama sa solarnim panelima

Nalazi pokazuju da je šest od osam proučavanih vrsta ili grupa slepih miševa bilo manje aktivno na lokacijama sa solarnim panelima nego po drugim parcelama.

Na rubovima polja, ukupna aktivnost slepih miševa bila je skoro upola manja tamo gde ima solarnih panela nego na kontrolnim mestima. U središtu solarnih elektrana, aktivnost slepih miševa bila je dve trećine manja.

Zašto slepi miševi izbegavaju solarne elektrane

Postoji nekoliko objašnjenja za ove nalaze. Solarni paneli, u teoriji, mogu nepovratno da smanje brojnost insekata, jer su im manje dostupne biljke kojima se hrane. Solarni paneli takođe mogu odbijati eholokacijske signale koje slepi miševi ispuštaju, što im otežava otkrivanje insekata, pa odlaze.

Inače, poznato je i da slepi miševi udaraju u glatke vertikalne ravne površine jer odbijaju eholokacijske pozive na suprotnu stranu i stoga im izgledaju kao prazan prostor. Istraživanjima je takođe otkriveno da ponekad pokušavaju da piju sa horizontalnih glatkih površina, jer tumače odjeke kao da dolaze sa mirne vode. S obzirom na nagnutu orijentaciju solarnih panela, ove varijante su malo verovatne.

Rezultati studije ne bi trebalo da ometaju prelazak na obnovljive izvore energije

„Naši nalazi ne bi trebalo da ometaju prelazak na obnovljive izvore energije. Umesto toga, treba da pomognu u izradi strategija koje će ne samo podsticati aktivnost slepih miševa, već i doprineti neophodnoj ekspanziji čistih izvora energije“, rekao je Garet Džons, profesor bioloških nauka sa Univerziteta u Bristolu i jedan od autora studije.

Autori predlažu nekoliko rešenja. Pre svega, moguće je sadnjom autohtonog drveća duž rubova solarnih farmi potencijalno povećati dostupnost insekata kojima se slepi miševi hrane.

Elementi pejzaža kao što su visoke žive ograde, pa čak i izolovano drveće, imaju pozitivan učinak.

Važan je i pažljiv odabir lokacija za solarne elektrane. Pre izgradnje, potrebno je proceniti uticaj na životnu sredinu, radi utvrđivanja posledica po populaciju slepih miševa.

Radikalniji pristup bi bio da se za fotonaponske sisteme biraju zgrade i područja koja retko posećuju slepi miševi, poručili su istraživači.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

3. oktobar 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

3. oktobar 2023. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

3. oktobar 2023. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

3. oktobar 2023. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj