Biodiverzitet

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Foto: Freepik

Objavljeno

03.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa. Ustanovljeno je da uglavnom izbegavaju takve lokacije.

Kako se planeta zagreva, potreba za obnovljivim izvorima energije je sve hitnija. Kapacitet solarnih elektrana sve brže raste. Međutim, uticaj fotonaponskih sistema na biodiverzitet još uvek nije dovoljno istražen.

Studija ‘Obnovljiva energija i biodiverzitet: Uticaj solarnih fotonaponskih sistema instaliranih na tlu na aktivnost slepih miševa’ (Renewable energies and biodiversity: Impact of ground-mounted solar photovoltaic sites on bat activity), objavljena u časopisu Journal of Applied Ecology, bavi se upravo ovom temom.

Šišmiši su osetljivi na promene u svojim staništima

Grupa naučnika sa Univerziteta u Bristolu i njihove kolege iz Mađarske analizirala je aktivnosti slepih miševa na 19 lokacija u jugozapadnoj Engleskoj. Istraživači su naglasili da šišmiši obično izbegavaju predele koji su se promenili usled ljudskih aktivnosti i da je istraživanje pokrenuto s idejom da će solarne elektrane neizbežno smanjiti aktivnost i bogatstvo vrsta. Ovi leteći sisari ulove najviše noćnih insekata. Osetljivi su na promene u svojim staništima, pa su važan pokazatelj zdravlja ekosistema.

Autori su snimali ultrazvučno eholokacijsko glasanje slepih miševa. Mnoge vrste se mogu identifikovati po svom tipičnom signalu. Naučnici su one vrste koje ispuštaju previše slične frekvencije objedinili u grupe.

Detektori su postavljeni na lokacijama solarnih elektrana i na susednim mestima, kontrolnim poljima bez elektrana. Polja su bila ekvivalentne veličine i sa sličnim karakteristikama, na primer živim ogradama po rubovima.

Istraživači su pratili 19 parova ovih lokacija, svaki po sedam dana, posmatrajući aktivnost slepih miševa unutar centra polja i duž njihovih granica.

Šest od osam proučavanih vrsta slepih miševa bilo je manje aktivno na lokacijama sa solarnim panelima

Nalazi pokazuju da je šest od osam proučavanih vrsta ili grupa slepih miševa bilo manje aktivno na lokacijama sa solarnim panelima nego po drugim parcelama.

Na rubovima polja, ukupna aktivnost slepih miševa bila je skoro upola manja tamo gde ima solarnih panela nego na kontrolnim mestima. U središtu solarnih elektrana, aktivnost slepih miševa bila je dve trećine manja.

Zašto slepi miševi izbegavaju solarne elektrane

Postoji nekoliko objašnjenja za ove nalaze. Solarni paneli, u teoriji, mogu nepovratno da smanje brojnost insekata, jer su im manje dostupne biljke kojima se hrane. Solarni paneli takođe mogu odbijati eholokacijske signale koje slepi miševi ispuštaju, što im otežava otkrivanje insekata, pa odlaze.

Inače, poznato je i da slepi miševi udaraju u glatke vertikalne ravne površine jer odbijaju eholokacijske pozive na suprotnu stranu i stoga im izgledaju kao prazan prostor. Istraživanjima je takođe otkriveno da ponekad pokušavaju da piju sa horizontalnih glatkih površina, jer tumače odjeke kao da dolaze sa mirne vode. S obzirom na nagnutu orijentaciju solarnih panela, ove varijante su malo verovatne.

Rezultati studije ne bi trebalo da ometaju prelazak na obnovljive izvore energije

„Naši nalazi ne bi trebalo da ometaju prelazak na obnovljive izvore energije. Umesto toga, treba da pomognu u izradi strategija koje će ne samo podsticati aktivnost slepih miševa, već i doprineti neophodnoj ekspanziji čistih izvora energije“, rekao je Garet Džons, profesor bioloških nauka sa Univerziteta u Bristolu i jedan od autora studije.

Autori predlažu nekoliko rešenja. Pre svega, moguće je sadnjom autohtonog drveća duž rubova solarnih farmi potencijalno povećati dostupnost insekata kojima se slepi miševi hrane.

Elementi pejzaža kao što su visoke žive ograde, pa čak i izolovano drveće, imaju pozitivan učinak.

Važan je i pažljiv odabir lokacija za solarne elektrane. Pre izgradnje, potrebno je proceniti uticaj na životnu sredinu, radi utvrđivanja posledica po populaciju slepih miševa.

Radikalniji pristup bi bio da se za fotonaponske sisteme biraju zgrade i područja koja retko posećuju slepi miševi, poručili su istraživači.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

3. oktobar 2023. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa

jelena begovic rezolucija odrzivi razvoj un

Na inicijativu Srbije UN usvojilе Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj

3. oktobar 2023. - Kroz saradnju sa članicama UN, Srbija želi da iskoristi sve potencijale koje nauka pruža kako bi se ostvarili ciljevi održive budućnosti

uklanjanje brana u SAD

U SAD ruše najveću branu do sada u kampanji obnove prirode

3. oktobar 2023. - Uklanjanje brana širom SAD je deo aktivnosti nacionalnog pokreta za obnovu prirodnog toka reka, staništa za ribe i niza ekosistema

Zene Srbije u odrzivoj energetici

Postani deo WISE Srbija mreže žena u održivoj energetici #BudiWISE

3. oktobar 2023. - WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici objavljuje poziv za nove članice pod sloganom Budi WISE (#BeWise) i ohrabruje sve zainteresovane žene profesionalno angažovane i studentkinje da se prijave, predstave i umreže.