Otpad

Akcijom na Košutnjaku Srbija obeležila Svetski dan čišćenja 

svetski-dan-ciscenja

Slika: PR Ekostar Pak

Objavljeno

23.09.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.09.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

U Pionirskom gradu, na Košutnjaku u Beogradu, održana je centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana čišćenja u Srbiji u organizaciji Ekostar Paka, SBB fondacije i uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Akcije čišćenja smeća održane su i u drugim mestima u Srbiji.

Svetski dan čišćenja, 21. septembar, je najveća volonterska akcija koja se održava već 10 godina širom sveta sa ciljem da motiviše pojedince, organizacije i države da učestvuju u rešavanju problema zagađenja životne sredine otpadom.

U akciji u Pionirskom gradu učestvovalo je više od 400 volontera

U akciji u Pionirskom gradu učestvovalo je više od 400 volontera, dok su se mnogobrojni građani okupili na drugim lokacijama u Beogradu, ali i širom Srbije, saopštili su organizatori akcije u Beogradu.

Svetski dan čišćenja

Akcija pod sloganom Solidarni s ljudima, solidarni s prirodom je bila i završni događaj kampanje Trash izazov Srbija, koja je sprovedena uz podršku Ekostar Paka u više od 40 opština u Srbiji, i tokom koje je u akcijama čišćenja učestvovalo više od 3.000 volontera.

Svetski dan čišćenja iskorišćen je i u humanitarne svrhe. Učesnici akcije na Košutnjaku odazvali su se i pozivu Crvenog krsta, te su sakupljeni solidarni paketi za socijalno ugrožene porodice.

Zahvaljujući stalnom ulaganju u sistem upravljanja ambalažnim otpadom polako se menja stanje na terenu

Svetski dan čišćenja

Kristina Cvejanov, direktorka Ekostar Paka, nacionalnog operatera za upravljanje ambalažnim otpadom, izjavila je da se zahvaljujući stalnom ulaganju u sistem upravljanja ambalažnim otpadom polako menja stanje na terenu, privreda Srbije je već napravila značajan napredak, pa je trenutno ključni izazov promeniti navike građana.

Srbija bi do kraja godine trebalo da dobije strateški plan o korišćenju reciklažnog otpada

Svetski dan čišćenja

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, izjavio je da će Srbija do kraja godine dobiti strateški plan o korišćenju otpada koji može da se reciklira, a biće otvoreno i 27 regionalnih cetara za separaciju otpada i 359 sistema za preradu otpadnih voda.

Komentara: (1)
Jafok / 25.09.2019.

Uz male, dobornamerne ispravke, dragi ljudi. Svetski dan čišćenja se organizuje tek drugi put, ne deseti. Organizator je svetska organizacija Let’s do it! World iz Estonije i ove godine je učestvovalo 179 zemalja i oko 18,5 miliona volontera (prema dosadašnjim izveštajima). U Srbiji se radilo u 30tak opština i .gradova, a u Beogradu na pet lokacija. Prema našim procenama, ukupno je učestvovalo oko 4.000 volontera.

Predstavnik Let’s do it! World u Srbiji je organizacija Zeleni razvojni centar iz Sremske Mitrovice, koja organizuje ovaj događaj kao Pokret Let’s do it! Serbia. kome se priključuju brojne organizacije koje tokom cele godine vredno rade.

Nama je izuzetno drago da je Kristina Cvejanov i Ekostar pak prvi komercijalni partner koji je pomogao i svesrdno prihvatio naš poziv još prošle godine kada je bio JEDINI sponzor akcije (prvog Svetskog dana čišćenja). Ove godine smo se udružili i sa SBB Fondacijom, koja je takođe organizovala brojne akcije, dok su NALED i GIZ sponzorisali akciju u Medveđi. Radili su i vredni ljudi iz SORAS-a, UG Moje naselje i mnogi drugi.

Osim MInistarstva, organizaciju Svetskog dana čišćenja u Srbiji logistički su pomogli naši najverniji partneri: Stalna konferencija gradova i opština, Privredna Komora Srbije i Fakultet za primenjenu ekologiju Futura..

A Trash izazov se nastavlja i tek će ga biti… jer, kampanju za Svetski dan čišćenja 2020 zvanično ćemo otpočeti već na predstojećem Sajmu ekologije.

Pozivam Vas da nam se priključite u širenju dobrih vibracija, kao što i do sada uspešno radite

Srdačno
Predrag Ratić i Dušan Jakovljević
Let’s do it! Serbia

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

23. septembar 2019. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

23. septembar 2019. - Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavila prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu

Značaj novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada

Pametno recikliraj: pilot-projekat u Zrenjaninu

23. septembar 2019. - Pilot-projekat Pametno recikliraj, pokrenut u Zrenjaninu, pomoću savremene tehnologije pomaže građanima u recikliranju ambalažnog otpada

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

23. septembar 2019. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže