Otpad

Trash izazov Srbija počinje u nedelju 21. aprila čišćenjem Avale

Trash izazov Srbija pocetak

Foto: Facebook.com/trashizazovsrbija

Objavljeno

18.04.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

18.04.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Trash izazov Srbija počinje u nedelju 21. aprila i deo je #TrashTag groznice koja je zahvatila svet.

Operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom Ekostar Pak i udruženja Trash Hero Beograd i Avala Green Life organizovaće veliku akciju čišćenja na teritoriji Avale u nedelju 21. aprila 2019. godine, dan uoči Svetskog dana planete Zemlje.

“Trash Hero je do sada organizovao 17 akcija čišćenja širom Srbija, a Trash izazov i saradnja sa Ekostar Pakom se pokazao kao idealan model da podržimo sve one koji žele da se uključe”, kaže Dragana Katić, suosnivač Trash Hero Beograd i dodaje da se na akciji čišćenja Avale očekuje oko 300 učesnika.

U pripremnom periodu u izazovu su uzeli učešće Beograd, Vršac, Pančevo, Zrenjanin, Kragujevac, Lazarevac, Begeč, Bačka Palanka, Ub, Vranje, Boleč, Smederevo, Valjevo, Šid i drugi gradovi, kaže Katić.

U nedelju će organizatori zajedno sa volonterima iz celog Beograda čistiti divlju deponiju na lokaciji Put za vinograde (kod skretanja za Vrčin), na kojoj otpad odlaže 60.000 ljudi.

U Srbiji se čak oko 20% stvorenog komunalnog otpada u zemlji uopšte ne prikuplja organizovano, već završava na nekoj od divljih deponija čiji se broj procenjuje na preko 3.500.

Divlja deponija na Avali se nalazi na preko tri hektara šume i preti da ugrozi jedno od najvažnijih prirodnih dobara koje Beograd ima, kažu organizatori.

Trash izazov Avala će trajati od 10 do 12 časova a za sve učesnike su obezbeđeni alat, rukavice i vreće za sortiranje i sakupljanje otpada. Nakon čišćenja biće organizovan Trash izazov piknik – radionica o razvrstavanju otpada za decu, ručak i druženje za sve volontere.

Ova akcija biće zvaničan početak nacionalne kampanje Trash izazov Srbija koju su pokrenuli Ekostar Pak i Trash Hero sa željom da motivišu građane, organizacije i kompanije da očiste svoju okolinu i inspirišu druge na akciju.

Svako ko želi da organizuje akciju čišćenja može da se prijavi putem formulara na sajtu Ekostar Pak i dobiće besplatno kese i rukavice, kao i pomoć u organizaciji akcije. Formular i informacije o kampanji možete pronaći na linku.

Organizatori pozivaju sve građane da im se pridruže u čišćenju Avale, a one koji dolaze svojim automobilom i imaju slobodnog mesta zamolili su da im se jave da bi ih povezali sa ljudima kojima je potreban prevoz.

Svetski dan planete Zemlje obeležava se od 1970.

Svetski dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila od 1970. godine, koja se uzima za godinu rođenja modernog ekološkog pokreta, navodi organizacija Earth Day Network.

Oko 20 miliona ljudi je izašlo na ulice, parkove i druga mesta širom SAD tog 22. aprila 1970. godine da protestuje protiv zagađenja i ugrožavanja životne sredine. Protesti su poslužili tome da razne ekološke organizacije iznenada shvate da dele zajedničke vrednosti, iako su se borile protiv različitih izvora zagađenja, kao što su naftne mrlje, fabrike i elektrane, otpadne vode, toksični otpad, pesticidi i saobraćaj.

Prvi Dan planete Zemlje je tako do kraja 1970. godine doveo do osnivanja američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) i usvajanja zakona o zaštiti vazduha, vode i ugroženih vrsta.

Komentara: (1)

Avala green life / 22.04.2019.

Jedna od najlepših akcija do sada. Pogledajte više na našim facebook strancama. https://www.facebook.com/avalagreenlife/

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prekogranicnog uticaja Rio Tintovog Jadar

Potegnuto pitanje prekograničnog uticaja Rio Tintovog projekta Jadar

01 December 2020 - CZŽS iz Banjaluke traži da BiH utvrdi prekogranični uticaj eksploatacije i prerade rude litijuma kod Loznice, kažu zaštitnici životne sredine iz Srbije

Zagadjenje-Valjevo_Vladimir-Pantic-U-Radnickoj-ulici

Preterano zagađen vazduh aktivirao Aero alarm u Valjevu

29 November 2020 - Od kada je 2012. godine počelo merenje kvaliteta vazduha u Valjevu, vazduh se konstantno nalazi u neslavnoj trećoj kategoriji - preterano zagađen vazduh.

Clanica UN globalni dogovor plasticni otpad

Dve trećine UN članica traži globalni dogovor za plastični otpad

17 November 2020 - Podrška potencijalnom sporazumu o suočavanju sa zagađenjem od plastike približava se konsenzusu, ali forma tek treba da se utvrdi

Otpaci od voca sirovina vestacku kozu clim@ Beyond Leather

Otpaci od voća postaju glavna sirovina za veštačku kožu

14 November 2020 - Beyond Leather Materials iz Danske pravi skaj od otpadne pulpe od jabuke, a razmatra mogućnost korišćenja i drugog voća