Intervju

3 najčitanije objave u januaru

Foto: BGEN

Objavljeno

04.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Tri najčitanije objave na srpskoj verziji portala Balkan Green Energy News u januaru tiču se tri velike teme u energetskom sektoru Srbije – energetske tranzicije, prozjumera i malih hidroelektrana. Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom.

Najčitaniji u januaru bio je intervju sa Nikolom Rajakovićem, profesorom Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Beogradu.

Mesto broj 1 – Srpskom energetikom dominira konzervatizam, potencijal energetske tranzicije i dalje potcenjen

Ako želimo da ubrzamo energetsku tranziciju i doprinesemo smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, možda bi bilo najbolje za početak da Elektroprivreda Srbije (EPS) izgradi veliku solarnu elektranu, na primer snage oko 300 MW. Ta proizvodnja bi bila dugoročno jeftinija od proizvodnje svake elektrane na ugalj, poručuje u intervjuu za Balkan Green Energy News Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu.

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu energetike i bivši predsednik Upravnog odbora EPS-a ističe da je najvažnije pitanje srpske energetike kako će ona izgledati u post-lignit fazi. Rajaković smatra da Srbija ima dovoljno potencijala u obnovljivim izvorima energije (OIE), koji mogu da zamene ugalj.

Ali, kaže da će se zatvaranju rudnika i TE suprotstaviti tradicionalni srpski konzervativizam i ugljarski lobi, koji je veoma uticajan u Srbiji. On smatra da se ne shvata koliki je potencijal energetske tranzicije sa tehnologijama OIE, energetskom efikasnošću i pametnim tehnologijama za otvaranje visoko sofisticiranih i profitabilnih poslova, jer samo tako može da se ubrza ekonomski rast.

Srpskom energetikom dominira konzervatizam, potencijal energetske tranzicije i dalje potcenjen

Mesto broj 2 – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

Ana Džokić, arhitekta iz Beograda, instalirala je na krovu svoje kuće solarne panele kako bi smanjila troškove, ali i zagađenje vazduha u kraju u kojem živi. Ali, posle brojnih procedura i peripetija sa državnom administracijom morala je da limitira proizvodnju besplatne električne energije odnosno da baci ono što proizvodi, pa će joj se umesto za 16 godina investicija vratiti za 75!

Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

Mesto broj 3 – Ekološki protest protiv MHE

Najava protesta protiv gradnje malih hidroelektrana (MHE) koji je inicijativa Odbranimo reke Stare planine organizovala 27. januara u Beogradu bila je treća najčitanija objava na srpskoj verziji portala prošlog meseca.

Protest “Kaži glasno NE za MHE” u nedelju u Beogradu

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

UGT Renewables UGTR Hyundai Engineering SAD Srbija solar baterije Adam Cortese Korteze intervju

UGT Renewables, Hyundai Engineering gigantskim projektom solara s baterijama u Srbiji otvaraju novu eru odnosa sa SAD

4. februar 2019. - UGT Renewables i Hyundai Engineering su u prvom planu u okviru sporazuma Srbije i SAD o energetici, kaže prvi čovek UGTR-a Adam Korteze

Jugoistocna Evropa vazna Masdar cilj 100 GW Ahmed Al Awadi el Avadi

Jugoistočna Evropa važna za Masdar da ostvari cilj od 100 GW

4. februar 2019. - Srbija, kroz koju je Masdar ušao na Balkan, ostaje njegovo strateško tržište, izjavio je direktor za razvoj poslovanja i investicije Ahmed el-Avadi

dejan paravan gen intervju krsko jek2 slovenija

Nova nuklearka Krško 2 obezbediće energetsku sigurnost Sloveniji, ali i regionu

4. februar 2019. - Razgovarali smo sa sa prvim čovekom slovenačke kompanije GEN Dejanom Paravanom o nuklearkama, referendumu, energetskoj krizi, solaru

Kucna lozista dominantan uzrocnik zagadenosti zagadjenosti zraka

Kućna ložišta su dominantan uzročnik zagađenosti zraka

4. februar 2019. - Tamo gdje nema daljinskog grijanja ili ono pokriva mali dio područja, a domaćinstva koriste pretežno čvrsta goriva, ona su najveći uzročnik zagađenosti zraka, kaže profesor Azrudin Husika sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu