Intervju

3 najčitanije objave u januaru

Foto: BGEN

Objavljeno

04.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri najčitanije objave na srpskoj verziji portala Balkan Green Energy News u januaru tiču se tri velike teme u energetskom sektoru Srbije – energetske tranzicije, prozjumera i malih hidroelektrana. Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom.

Najčitaniji u januaru bio je intervju sa Nikolom Rajakovićem, profesorom Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Beogradu.

Mesto broj 1 – Srpskom energetikom dominira konzervatizam, potencijal energetske tranzicije i dalje potcenjen

Ako želimo da ubrzamo energetsku tranziciju i doprinesemo smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, možda bi bilo najbolje za početak da Elektroprivreda Srbije (EPS) izgradi veliku solarnu elektranu, na primer snage oko 300 MW. Ta proizvodnja bi bila dugoročno jeftinija od proizvodnje svake elektrane na ugalj, poručuje u intervjuu za Balkan Green Energy News Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu.

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu energetike i bivši predsednik Upravnog odbora EPS-a ističe da je najvažnije pitanje srpske energetike kako će ona izgledati u post-lignit fazi. Rajaković smatra da Srbija ima dovoljno potencijala u obnovljivim izvorima energije (OIE), koji mogu da zamene ugalj.

Ali, kaže da će se zatvaranju rudnika i TE suprotstaviti tradicionalni srpski konzervativizam i ugljarski lobi, koji je veoma uticajan u Srbiji. On smatra da se ne shvata koliki je potencijal energetske tranzicije sa tehnologijama OIE, energetskom efikasnošću i pametnim tehnologijama za otvaranje visoko sofisticiranih i profitabilnih poslova, jer samo tako može da se ubrza ekonomski rast.

Srpskom energetikom dominira konzervatizam, potencijal energetske tranzicije i dalje potcenjen

Mesto broj 2 – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

Ana Džokić, arhitekta iz Beograda, instalirala je na krovu svoje kuće solarne panele kako bi smanjila troškove, ali i zagađenje vazduha u kraju u kojem živi. Ali, posle brojnih procedura i peripetija sa državnom administracijom morala je da limitira proizvodnju besplatne električne energije odnosno da baci ono što proizvodi, pa će joj se umesto za 16 godina investicija vratiti za 75!

Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

Mesto broj 3 – Ekološki protest protiv MHE

Najava protesta protiv gradnje malih hidroelektrana (MHE) koji je inicijativa Odbranimo reke Stare planine organizovala 27. januara u Beogradu bila je treća najčitanija objava na srpskoj verziji portala prošlog meseca.

Protest “Kaži glasno NE za MHE” u nedelju u Beogradu

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

4. februar 2019. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

4. februar 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ivona Milić 840x430 Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

4. februar 2019. - Ivona Milić je doktorka ekonomskih nauka. Bavi se temama održivosti i ESG konceptom u kontekstu bankarske industrije.

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

4. februar 2019. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene