x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Protest “Kaži glasno NE za MHE” u nedelju u Beogradu

21.01.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Facebook/Odbranimo reke Stare planine
Protest “Kaži glasno NE za MHE” u nedelju u Beogradu

Inicijativa Odbranimo reke Stare planine organizuje u nedelju, u 13 sati, na Studentskom trgu u Beogradu, protest protiv gradnje malih hidroelektrana (MHE) pod sloganom “Kaži glasno NE za MHE”. Jedini zahtev je, kako navode, momentalno zaustavljanje izgradnje svih derivacionih MHE u Srbiji.

Kako je navela Inicijativa, protest organizuju zbog izgradnje derivacionih MHE na više lokacija u Srbiji koje ugrožavaju reke, prirodu, biljni i životinjski svet, kao i zbog činjenice da niko od nadležnih institucija nije pokrenuo zaustavljanje izgradnje MHE koje ugrožavaju stanovništvo i prirodu.

Prisutnima će se obratiti više govornika, a za 14,30 je predviđena protestna šetnja, koja će se završiti ispred zgrade Vlade Srbije.

Administrator i volonter inicijative Odbranimo reke Stare planine Dušan Bodiroga pozvao je građane da u što većem broju dođu na protest.

“Da glasno kažemo ne derivacionim MHE i korupciji i kriminalu”, poručio je Bodiroga na društvenim mrežama.

Građane su na protest preko društvenih mreža pozvali profesori, glumci, ekološki aktivisti iz zemlje, ali i inostranstva. Mnogo od njih protest u Beogradu na Savindan nazivaju najvećim ekološkim skupom u istoriji Srbije.

Ulrich Eichelmann, direktor nemačke organizacije civilnog društva RiverWatch, u svojoj video poruci na društvenim mrežama naveo je da rekama Balkana preti cunami brana.

To se posebno odnosi na Srbiju gde neko pokušava da vam otme reke. Pokažite da ste protiv toga! Dobra prilika je protest u nedelju, naveo je on.

Ulrich Eichelmann-River Watch

POZIV NA PROTEST u nedelju, 27.1. 2019.Ulrich Eichelmann-River Watch

Posted by Dmb_video on Субота, 19. јануар 2019.

Inicijativa Odbranimo reke Stare planine više od tri godine protivi se gradnji derivacionih MHE na Staroj planini, od kojih su neke planirane i u zaštićenom području. U septembru prošle godine inicijativa je organizovala protest u Pirotu.

Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne  sredine, izjavio je u novembru prošle godine da je Ministarstvo pripremilo zakon kojim će se zabraniti izgradnja MHE u zaštićenim područjima.

Svoj glas protiv gradnje MHE podigla je i struka. Dekani Šumarskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Geografskog fakulteta i Rudarsko-geološkog fakulteta kao i direktor Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” svoje nezadovoljstvo izrazili su u pismu ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.