Životna sredina

Protest “Kaži glasno NE za MHE” u nedelju u Beogradu

Slika: Facebook/Odbranimo reke Stare planine

Objavljeno

21.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Inicijativa Odbranimo reke Stare planine organizuje u nedelju, u 13 sati, na Studentskom trgu u Beogradu, protest protiv gradnje malih hidroelektrana (MHE) pod sloganom „Kaži glasno NE za MHE“. Jedini zahtev je, kako navode, momentalno zaustavljanje izgradnje svih derivacionih MHE u Srbiji.

Kako je navela Inicijativa, protest organizuju zbog izgradnje derivacionih MHE na više lokacija u Srbiji koje ugrožavaju reke, prirodu, biljni i životinjski svet, kao i zbog činjenice da niko od nadležnih institucija nije pokrenuo zaustavljanje izgradnje MHE koje ugrožavaju stanovništvo i prirodu.

Prisutnima će se obratiti više govornika, a za 14,30 je predviđena protestna šetnja, koja će se završiti ispred zgrade Vlade Srbije.

Administrator i volonter inicijative Odbranimo reke Stare planine Dušan Bodiroga pozvao je građane da u što većem broju dođu na protest.

„Da glasno kažemo ne derivacionim MHE i korupciji i kriminalu“, poručio je Bodiroga na društvenim mrežama.

Građane su na protest preko društvenih mreža pozvali profesori, glumci, ekološki aktivisti iz zemlje, ali i inostranstva. Mnogo od njih protest u Beogradu na Savindan nazivaju najvećim ekološkim skupom u istoriji Srbije.

Ulrich Eichelmann, direktor nemačke organizacije civilnog društva RiverWatch, u svojoj video poruci na društvenim mrežama naveo je da rekama Balkana preti cunami brana.

To se posebno odnosi na Srbiju gde neko pokušava da vam otme reke. Pokažite da ste protiv toga! Dobra prilika je protest u nedelju, naveo je on.

https://www.facebook.com/dmbvideo1/videos/2191396537547099/?t=67

Inicijativa Odbranimo reke Stare planine više od tri godine protivi se gradnji derivacionih MHE na Staroj planini, od kojih su neke planirane i u zaštićenom području. U septembru prošle godine inicijativa je organizovala protest u Pirotu.

Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne  sredine, izjavio je u novembru prošle godine da je Ministarstvo pripremilo zakon kojim će se zabraniti izgradnja MHE u zaštićenim područjima.

Svoj glas protiv gradnje MHE podigla je i struka. Dekani Šumarskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Geografskog fakulteta i Rudarsko-geološkog fakulteta kao i direktor Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ svoje nezadovoljstvo izrazili su u pismu ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

21. januar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

21. januar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

21. januar 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

21. januar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije