Životna sredina

Protest “Kaži glasno NE za MHE” u nedelju u Beogradu

Slika: Facebook/Odbranimo reke Stare planine

Objavljeno

21.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Inicijativa Odbranimo reke Stare planine organizuje u nedelju, u 13 sati, na Studentskom trgu u Beogradu, protest protiv gradnje malih hidroelektrana (MHE) pod sloganom „Kaži glasno NE za MHE“. Jedini zahtev je, kako navode, momentalno zaustavljanje izgradnje svih derivacionih MHE u Srbiji.

Kako je navela Inicijativa, protest organizuju zbog izgradnje derivacionih MHE na više lokacija u Srbiji koje ugrožavaju reke, prirodu, biljni i životinjski svet, kao i zbog činjenice da niko od nadležnih institucija nije pokrenuo zaustavljanje izgradnje MHE koje ugrožavaju stanovništvo i prirodu.

Prisutnima će se obratiti više govornika, a za 14,30 je predviđena protestna šetnja, koja će se završiti ispred zgrade Vlade Srbije.

Administrator i volonter inicijative Odbranimo reke Stare planine Dušan Bodiroga pozvao je građane da u što većem broju dođu na protest.

„Da glasno kažemo ne derivacionim MHE i korupciji i kriminalu“, poručio je Bodiroga na društvenim mrežama.

Građane su na protest preko društvenih mreža pozvali profesori, glumci, ekološki aktivisti iz zemlje, ali i inostranstva. Mnogo od njih protest u Beogradu na Savindan nazivaju najvećim ekološkim skupom u istoriji Srbije.

Ulrich Eichelmann, direktor nemačke organizacije civilnog društva RiverWatch, u svojoj video poruci na društvenim mrežama naveo je da rekama Balkana preti cunami brana.

To se posebno odnosi na Srbiju gde neko pokušava da vam otme reke. Pokažite da ste protiv toga! Dobra prilika je protest u nedelju, naveo je on.

Ulrich Eichelmann-River Watch

POZIV NA PROTEST u nedelju, 27.1. 2019.Ulrich Eichelmann-River Watch

Posted by Dmb_video on Субота, 19. јануар 2019.

Inicijativa Odbranimo reke Stare planine više od tri godine protivi se gradnji derivacionih MHE na Staroj planini, od kojih su neke planirane i u zaštićenom području. U septembru prošle godine inicijativa je organizovala protest u Pirotu.

Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne  sredine, izjavio je u novembru prošle godine da je Ministarstvo pripremilo zakon kojim će se zabraniti izgradnja MHE u zaštićenim područjima.

Svoj glas protiv gradnje MHE podigla je i struka. Dekani Šumarskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Geografskog fakulteta i Rudarsko-geološkog fakulteta kao i direktor Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ svoje nezadovoljstvo izrazili su u pismu ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane