OIE

Wesley Clark i Albin Kurti razgovarali o razvoju solara na Kosovu*

wesley-clark-kurti-solar-kosovo

Foto: Wesley Clark i Albin Kurti (Kancelarija premijera Kosova*)

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Američki general u penziji Wesley Clark i kosovski premijer Albin Kurti sastali su se u Prištini, a tema sastanka su, prema izjavama, bili energetski projekti, sa posebnim naglaskom na solarnu energiju.

Clarke, koji je bio komandant NATO-a za Evropu za vreme rata na Kosovu* i bombardovanja SR Jugoslavije, danas radi kao konsultant u privatnom sektoru. Clark je direktor Wesley K. Clark & Associates, a na sajtu te konsultantske firme piše i da je osnivač investicione banke Enverra, Inc., kao i predsednik odbora Energy Security Partners LLC i odbora brojnih drugih kompanija, poput BNK Petroleum i Leagold Mining.

Clarke je aktivan u sektoru energetike

Bavi se između ostalog i sektorom energetike, uključujući naftu i gas, biogoriva, električnu energiju i baterije, navodi se na sajtu Wesley K. Clark & Associates.

Na sastanku se govorilo o privlačenju investitora koji bi izgradili nove energetske kapacitete

U saopštenju iz kabineta kosovskog premijera navodi se da je na sastanku bilo reči o diverzifikaciji snabdevanja energijom i posvećenosti kosovske vlade da privuče investitore koji bi izgradili nove energetske kapacitete i time pomogli da se obezbedi sigurnost snabdevanja.

Kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanolli, koja je takođe prisustvovala sastanku, govorila je o završetku izrade energetske strategije za period 2022-2031 u cilju sprovođenja pravedne energetske tranzicije na Kosovu*, navodi se u saopštenju.

Kosovo* planira pilot-aukciju za solar do kraja 2022. godine

Rizvanolli je u martu rekla da će da će na pilot-aukciji za solarne elektrane, koja treba da se održi do kraja godine, biti ponuđeno ukupno 50 megavata.

Takođe se zna da državna Energetska korporacija Kosova (KEK) radi na projektu solarne elektrane od sto megavata. koju namerava da izgradi na sadašnjem pepelištu termoelektrane na ugalj Kosovo A.

U februaru, firme Jaha Solar i Electra potpisale su ugovor o izgradnji solarne elektrane od 3 MW za ProCredit Bank Kosovo.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

20. april 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

20. april 2022. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

20. april 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

20. april 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije