OIE

Vis postaje samoodrživ: HEP pustio solarnu elektranu u probni rad

Vis samoodrziv HEP solarnu elektranu probni rad

Slika: HEP

Objavljeno

30.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Fotonaponsko postrojenje na najudaljenijem naseljenom jadranskom ostrvu otpočelo je probnu proizvodnju. HEP je podigao solarnu elektranu od 3,5 megavata koja bi trebalo da učini Vis energetski nezavisnim kada bude instaliran sistem za skladištenje struje.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je da je potpisao privremeni ugovor sa firmom Sunčana elektrana Vis i privremeno uključio njen pogon u elektroenergetski sistem. Fotonaponski sistem od 3,5 megavata je prvi u zemlji koji će struju prodavati po tržišnoj ceni, bez fidin tarifa. Solarnu elektranu na ostrvu Vis instalirala je Hrvatska elektroprivreda – HEP.

Najisturenije naseljeno ostrvo na Jadranu tako je napravilo ogroman korak ka potpunom zadovoljavanju sopstvenih potreba, a vodom se već snabdeva iz lokalnih bunara. Vis je povezan sa kopnom preko elektroenergetskog kabla do Hvara.

Končar isporučio invertore

Po projektu, neintegrisanom fotonaponskom pogonu biće pridodata baterija snage jednog megavata odnosno ukupno 1,44 megavat-sata, što će doprineti balansiranju. U solarnu elektranu na ostrvu Vis ugrađeno je 11.200 modula i pet Končarevih invertora nominalne snage po 720 kilovata. Konstruisana je tako da izdrži nalete vetra do 150 kilometara na sat.

U radove, vredne ukupno 31,3 miliona kuna ili 4,18 miliona evra, ulazi i srednjenaponska mreža dugačka 5,2 kilometra. Očekivana godišnja proizvodnja je pet gigavat-sati, što odgovara potražnji 1.600 domaćinstava za strujom, navodi HEP.

HEP će 2020. na mrežu povezati solarne elektrane ukupne snage skoro 20 megavata

Državna elektroenergetska kompanija planira da ove godine završi sisteme solarnih ploča od skoro 20 megavata, uključujući fotonaponsko postrojenje od 6,5 megavata na Cresu i sistem od 5,5 megavata u Obrovcu. HEP je usvojio strategiju po kojoj u ovom segmentu cilja na 350 megavata novog kapaciteta zaključno sa 2030. godinom.

Trenutno upravlja jedino solarnom elektranom Kaštelir, snage jednog megavata, a Kaštelir 2 bi trebalo da bude gotov do kraja decembra i da u portfelj doda dva megavata.

Preduzeće je u maju počelo probnu proizvodnju u svom vetroparku Korlat. Elektrana od 58 megavata je prva u Hrvatskoj koja radi bez vladinih podsticaja.

HEP sarađuje s opštinama i kompanijama u razvoju proizvodnje zelene energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol zavrsio vetropark Ljubac u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol završio vetropark Ljubač u Hrvatskoj, snage 30 megavata

05 August 2021 - Petrol je kod Knina u Hrvatskoj priključio svoju drugu vetroelektranu na mrežu. Pogon Ljubač se sastoji od devet turbina i nije dobio nikakve podsticaje.

Severna Makedonija aukciju podrsku solarnim elektranama 80 MW

Severna Makedonija zove na aukciju za podršku solarnim elektranama ukupne snage 80 MW

04 August 2021 - Severna Makedonija je pozvala investitore na aukciju za premije na cenu struje iz fotonaponskih postrojenja ukupnog kapaciteta 80 megavata

jelena matejic intervju balkan green energy news vetroparkovi banat

Elektromreža Srbije spremna da priključi vetroparkove snage 2,8 GW u Banatu

04 August 2021 - Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije, u intervjuu za Balkan Green Energy News govorila je o spremnosti kompanije za energetsku tranziciju.

Zaev Severna Makedonija solarnu elektranu 700 MW Srbijom Albanijom

Zaev: Severna Makedonija će investirati u solarnu elektranu od 700 MW sa Srbijom, Albanijom

03 August 2021 - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je nakon sastanka s liderima Albanije i Srbije da će zajedno investirati u fotonaponski sistem od 700 megavata