OIE

Vis postaje samoodrživ: HEP pustio solarnu elektranu u probni rad

Vis samoodrziv HEP solarnu elektranu probni rad

Slika: HEP

Objavljeno

30.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Fotonaponsko postrojenje na najudaljenijem naseljenom jadranskom ostrvu otpočelo je probnu proizvodnju. HEP je podigao solarnu elektranu od 3,5 megavata koja bi trebalo da učini Vis energetski nezavisnim kada bude instaliran sistem za skladištenje struje.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je da je potpisao privremeni ugovor sa firmom Sunčana elektrana Vis i privremeno uključio njen pogon u elektroenergetski sistem. Fotonaponski sistem od 3,5 megavata je prvi u zemlji koji će struju prodavati po tržišnoj ceni, bez fidin tarifa. Solarnu elektranu na ostrvu Vis instalirala je Hrvatska elektroprivreda – HEP.

Najisturenije naseljeno ostrvo na Jadranu tako je napravilo ogroman korak ka potpunom zadovoljavanju sopstvenih potreba, a vodom se već snabdeva iz lokalnih bunara. Vis je povezan sa kopnom preko elektroenergetskog kabla do Hvara.

Končar isporučio invertore

Po projektu, neintegrisanom fotonaponskom pogonu biće pridodata baterija snage jednog megavata odnosno ukupno 1,44 megavat-sata, što će doprineti balansiranju. U solarnu elektranu na ostrvu Vis ugrađeno je 11.200 modula i pet Končarevih invertora nominalne snage po 720 kilovata. Konstruisana je tako da izdrži nalete vetra do 150 kilometara na sat.

U radove, vredne ukupno 31,3 miliona kuna ili 4,18 miliona evra, ulazi i srednjenaponska mreža dugačka 5,2 kilometra. Očekivana godišnja proizvodnja je pet gigavat-sati, što odgovara potražnji 1.600 domaćinstava za strujom, navodi HEP.

HEP će 2020. na mrežu povezati solarne elektrane ukupne snage skoro 20 megavata

Državna elektroenergetska kompanija planira da ove godine završi sisteme solarnih ploča od skoro 20 megavata, uključujući fotonaponsko postrojenje od 6,5 megavata na Cresu i sistem od 5,5 megavata u Obrovcu. HEP je usvojio strategiju po kojoj u ovom segmentu cilja na 350 megavata novog kapaciteta zaključno sa 2030. godinom.

Trenutno upravlja jedino solarnom elektranom Kaštelir, snage jednog megavata, a Kaštelir 2 bi trebalo da bude gotov do kraja decembra i da u portfelj doda dva megavata.

Preduzeće je u maju počelo probnu proizvodnju u svom vetroparku Korlat. Elektrana od 58 megavata je prva u Hrvatskoj koja radi bez vladinih podsticaja.

HEP sarađuje s opštinama i kompanijama u razvoju proizvodnje zelene energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija

Virtuelne elektrane prozjumere trziste elektricne energije

Virtuelne elektrane su prilika za prozjumere da izađu na tržište električne energije

25 маја 2022 - U Hrvatskoj postoje zakonski uslovi da domaćinstva s krovnim solarnim panelima plasiraju višak energije na tržištu, mada je to još preskupo