Klimatske promene

Uvećani prihodi od CO2 za sanaciju energetske krize u Hrvatskoj

Uvecane prihode od CO2 Hrvatska ce iskoristiti da sanira energetsku krizu i subvencionise zelenu energiju

Foto: geralt from PIxabay

Objavljeno

08.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zbog rasta cena emisionih jedinica za CO2 prihod Hrvatske do 2025. godine biće povećan sa planiranih 2,9 milijardi kuna (oko 387 miliona evra) na 4,7 milijardi kuna (oko 621 milion evra) ili za oko 234 miliona evra.

Povećane prihode hrvatska vlada iskoristiće najvećim delom za ublažavanje efekata energetske krize, tačnije za subvencionisanje cene električne energije i gasa za građane i privredu, ali i za povećanje subvencija za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije.

Ceh krize delimično će platiti neenergetski sektor, koji uključuje i upravljanje otpadom, jer će u odnosu na važeći plan korišćenja sredstava od prodaje prava na emitovanje CO2 dobiti 400 miliona kuna (oko 53 miliona evra) ili 100 miliona manje (oko 13 miliona evra).

Na ime energetskog siromaštva ranije je planiran iznos od oko osam miliona evra, a sada će biti podeljeno ukupno oko 185 miliona evra

Kako bi definisala raspodelu uvećanih prihoda hrvatska vlada je pripremila Nacrt prijedloga Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2025.

Na ime niskougljenične tranzicije sada će biti raspodeljeno 3,5 milijardi kuna (oko 462 miliona evra) ili 1,9 milijardi (251 milion evra) više nego ranije, a od toga povećanja čak 1,34 milijarde (oko 177 miliona evra) ide za energetsko siromaštvo, tačnije finansiranje vladinog paketa mera za ublažavanje rasta cena energenata vrednog 4,8 milijardi kuna (oko 637 miliona evra). U još važećem planu za energetsko siromaštvo je bilo planirano samo 60 miliona kuna (oko osam miliona evra), pa će ukupan iznos sada biti 1,4 milijarde (oko 185 miliona evra).

Ali, dodatna sredstva u okviru niskougljenične tranzicije izdvojena su za subvencionisanje obnovljive energije, pa će sa 684 miliona kuna (oko 90 miliona evra) iznos biti povećan na milijardu (oko 132 miliona evra). Inače, očekuje se da aukcije za premije budu održane najkasnije u trećem kvartalu.

U starom planu očekivana cena CO2 bila je 30 evra, a sada je 77 evra

Promena u preostala dva sektora: prilagođavanje klimatskim promenama i istraživanje i razvoj, nije bilo. Prvi će dobiti 710 miliona kuna (oko 94 miliona evra), a drugi 105 miliona kuna (oko 14 miliona evra).

Novi plan raspodele sredstava od CO2 sadrži i novu očekivanu cenu emisionih jedinica, pa je tako umesto prosečne cene od 30 evra sada očekivana cena od 60 evra za period 2023-2025, a 77 za ovu godinu. Cene CO2 pre nekoliko dana pale su na 55 evra po toni, ali su se zatim oporavile i danas se kreću oko 68 evra.

Inače, Hrvatska je dobila 10 miliona emisionih jedinica, a prodaja se obavlja preko Evropske energetske burze (EEX). Zakon o klimatskim promjenama i zaštiti ozonskog sloja propisuje da se 95 odsto sredstava koristi za mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

8. mart 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

8. mart 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

8. mart 2022. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

8. mart 2022. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže