Klimatske promene

Cene CO2 u naglom padu uprkos rekordnim skokovima fosilnih goriva

Cene CO2 u naglom padu uprkos rekordnim skokovima fosilnih goriva

Foto: Kanenori from Pixabay

Objavljeno

03.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Cene ugljen-dioksida u Sistemu za trgovanje emisijama Evropske unije survale su se ove nedelje i čak dotakle 55 evra po toni. Cene na tržištima dozvola za ispuštanje CO2 su naglo pale i u Severnoj Americi, Velikoj Britaniji i Australiji, uprkos rekordno visokim cenama prirodnog gasa i uglja i skoku nafte.

Prošle godine su, sa zaoštravanjem energetske krize, zajedno sa cenama fosilnih goriva rasle cene sertifikata potrebnih industrijskim i proizvođačima struje da bi mogli da emituju gasove s efektom staklene bašte. Trend se ove nedelje preokrenuo usled rata u Ukrajini. Investitori se povlače s tržišta dozvola za CO2, a neki analitičari kažu da je rasprodaja možda uzrokovana gubicima zbog oštrog uzleta cena sirovina, od energenata do građevinskih materijala.

Cena martovskog ugovora u okviru Sistema za trgovanje emisijama Evropske unije (EU ETS) je na berzi ICE Endex danas na kraju trgovanja bila u minusu 1,8 odsto, na 67 evra po toni, najnižem nivou od sredine novembra. Pre toga se načas spustila na 63,3 evra za tonu. Istovremeno, fosilni gas i ugalj su se popeli na najviše nivoe u istoriji, a cena nafte Brent je stigla na rekord u poslednjih skoro deset godina, malo ispod 120 dolara za barel.

Cena ekvivalenta ugljen-dioksida je juče u jednom trenutku skliznula na 55 evra. Dozvole za ispuštanje ugljenika su pre manje od mesec dana bile na dotad nezapamćenom nivou od preko 96 evra po toni.

Industrijalci lobiraju da se EU ETS suspenduje

„Ovo je prvi put da cijene energenata rastu, a da padaju za certifikate u sistemu EU ETS. Moguć uzrok prodaje je potreba za likvidnošću, bilo da je riječ o ruskim ili evropskim investitorima. Jedan od jakih faktora je industrijski lobi vezan za fosilna goriva, koji traži da se EU ETS privremeno suspendira dok se ne riješi situacija sa Ukrajinom“, izjavio je Damir Miljević iz Regionalnog centra za održivu energetsku tranziciju (RESET) iz Sarajeva.

Naš sagovornik je ukazao i na to da je juče u medije procureo nacrt dokumenta Evropske komisije po kojem bi indirektno subvencionisanje troškova za EU ETS dozvole preko mehanizma državne pomoći trebalo da se proširi na još neke sektore. Miljević je dodao da ne veruje da su na delu opklade na pad potražnje za sertifikatima za CO2 usled mogućnosti prekida snabdevanja energentima iz Rusije, i rekao da Evropljani već kreću da kupuju ogromne količine tečnog prirodnog gasa (LNG) od drugih dobavljača.

Rusi moraju da unovče investicije da bi izbegli sankcije

Drugi analitičari govore da učesnici na tržištu verovatno prodaju sve sertifikate za CO2 koji su im višak da bi pokrili svoje pozicije na polju gasa, kao i da ruski investitori moraju da unovče te investicije da bi mogli da izbegnu sankcije.

Generalna konfederacija italijanske industrije, Confindustria, saopštila je pre dva dana da bi EU ETS trebalo pauzirati na neko vreme te da je potrebno revidirati klimatsku politiku EU „da bi se zaštitili esencijalni industrijski lanci snabdevanja“. Ta grupacija je navela da su špekulacijama na tržištu podignute cene emisija CO2 i da su zbog toga italijanski proizvođači pretrpeli štetu.

Međutim, Evropska uprava za hartije od vrednosti i tržišta (ESMA) je nedavno utvrdila da špekulacije čine samo četiri odsto aktivnosti u EU ETS-u. Štaviše, u Evropskom parlamentu postoji inicijativa da se Evropskoj uniji olakša da poveća broj dozvola za ugljenik na tržištu u slučajevima drastičnog povećanja cena.

S olakšicama u naplati i propisima za emisije gasova s efektom staklene bašte, smanjila bi se potražnja za dozvolama, a i mogućnost manipulacije na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

3. mart 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna

EU-predlozila-promenu-uredjenja-trzista-elektricne-energije

EU predložila promenu uređenja tržišta električne energije

3. mart 2022. - Revizija ustrojstva tržišta električne energije ima za cilj da pomeri fokus sa kratkoročnih tržišta, podstakne elektrifikaciju i izgradnju elektrana na obnovljive izvore te da se zaštite potrošači

evropska komisija subvencije energetska kriza ukidanje

Evropska komisija pozvala članice EU da ukidaju subvencije uvedene zbog energetske krize

3. mart 2022. - Podaci organizacije Bruegel pokazuju da je trošak EU za subvencije od septembra 2021. dostigao 768 milijardi evra

Nemacka priprema model koji ce privredi omoguciti jeftiniju struju habek

Nemačka priprema model koji će privredi omogućiti niže cene struje

3. mart 2022. - U pripremi su kratkoročne i dugoročne mere, koje podrazumevaju ograničenje trenutne cene i posebnu tarifu za industriju