Klimatske promene

Kako će Hrvatska raspodeliti 387 miliona evra od poreza na CO2?

Kako ce Hrvatska raspodeliti 387 miliona evra od poreza na CO2

Slika: Quartzla from Pixabay

Objavljeno

21.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska će od prodaje emisionih jedinica, u okviru EU Sistema za trgovanja emisijama, u periodu 2021-2025. godina prihodovati 2,9 milijardi kuna (oko 387 miliona evra), a najveći deo potrošiće na niskougljeničnu energetsku tranziciju oko 1,59 milijardi kuna (oko 212 miliona evra).

Hrvatska je dobila 12,6 miliona emisionih jedinca, a projektovana cena prava na emitovanje jedne tone gasova sa efektom staklene bašte je 30 evra, navodi se u u Nacrtu Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2025, koji je usvojila hrvatska vlada.

Moguće je da će od prodaje emisionih jedinica Hrvatska prihodovati i više jer je plan za 2021-2025. napravljen sa prosečnom cenom od 30 evra, a već sada je iznad 50

S obzirom da je trenutna cena CO2 iznad 50 evra, moguće je da će Hrvatska imati mnogo više sredstava od prodaje emisionih jedinica.

U skladu sa Zakonom o klimatskim promjenama i zaštiti ozonskog sloja, 95 odsto prikupljenih sredstava od prodaje emisionih jedinica na aukcijama koje organizuje Evropska energetska berza (EEX – European Energy Exchange ), u Lajpcigu, uplaćuju se na poseban račun Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) za mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama. Fond će dobiti u ovom slučaju 2,7 milijardi kuna (360 miliona evra), a preostalih pet odsto ili 143 miliona ide (oko 19 miliona evra) u državni budžet.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama dobija 95 odsto sredstava

Fond će dobiti još oko 190 miliona kuna (oko 25 miliona evra) koje nisu raspodeljene iz perioda do 2000.

Novac je raspodeljen u četiri glavna sektora:

  • niskougljenična energetska tranzicija,
  • neenergetski sektor, uključujući sektor upravljanja otpadom,
  • prilagođavanje klimatskim promenama,
  • istraživanje i razvoj.

Najviše novca, oko 212 miliona evra ili 54,7 odsto, ide na niskougljeničnu energetsku tranziciju, koja podrzumeva povećanje udela obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, kao i smanjenje energetskog siromaštva i emisija gasova sa efektom staklene bašte u saobraćaju. Zelena energija će dobiti oko 90 miliona evra, a energetska efikasnost oko 67 miliona evra.

Nenergetski sektor je dobio oko 67 miliona evra, i to za smanjenje GHG emisija u industrijskim procesima i za smanjenje emisija u upravljanju otpadom.

Za mere prilagođavanja klimatskim promenama, koje se odnose na primenu mera iz akcionog plana za sprovođenje Strategije prilagođavanja klimatskim promenama, osnivanje Centra za klimu, biodiverzitet i ekosistemske usluge odvojeno je 95 miliona evra. Najmanje sredstava od prodaje emisionih jednica dobiće istraživanje i razvoj – 14 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

21. jun 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Koliko barela nafte košta svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru

Koliko barela nafte košta svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru

21. jun 2021. - Katar je za pripreme Svetskog prvenstva u fudbalu utrošio 220 milijardi dolara, procenili su svetski...

Evropska klimatska inicijativa nudi donacije do milion evra

EUKI donacije za projekte klimatske akcije do jednog miliona – prijavite se

21. jun 2021. - Jedan projekat može da dobije od 120 hiljada do miliona evra u okviru sedam ključnih tema u periodu od 18 do 29 meseci

ugalj gasenje termoelektrane napustanje uglja

Ko se u Jugoistočnoj Evropi obavezao da napusti ugalj, a ko i dalje ćuti

21. jun 2021. - Srbija i Bosna i Hercegovina su jedine dve zemlje koje nisu prihvatile nikakvu vrstu obaveze...