OIE

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Foto: iStock

Objavljeno

06.06.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

06.06.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike namerava da pre kraja juna sprovede prve aukcije za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova, sa kvotama od 400 odnosno 50 megavata. Zaključno s prvim kvartalom 2025, investitori će moći da učestvuju u nadmetanjima za ukupno 1,3 gigavata.

Planom sistema podsticaja korišćenja obnovljivih izvora energije za period 2023-2025, sa kojim se Vlada Srbije saglasila, predviđene su tri runde aukcija za vetroparkove i fotonaponska postrojenja: u drugom kvartalu ove godine i u prvom kvartalu sledeće i 2025. godine. Ukupni kapacitet na raspolaganju iznosi 1,3 gigavata, navodi se u dokumentu Ministarstva rudarstva i energetike.

Vlada je prošle nedelje za prvo nadmetanje usvojila kvotu od 50 megavata za solarne elektrane, a još krajem 2021. je za vetroelektrane predviđeno 400 megavata. Za aukcije koje treba da se sprovedu u prvom tromesečju 2024. planira se je 100 odnosno 300 megavata. U trećoj rundi, investitori treba da se nadmeću za dvosmerne tržišne premije za 150 megavata kapaciteta solarnih elektrana i 300 megavata iz vetroparkova.

Uskoro javni poziv investitorima

Aukcije će biti sprovedene po sistemu ugovora o razlici (CfD) u ceni. Kada je tržišna cena električne energije niža od cene po kojoj je investitor na aukciji dobio ugovor, garantovani snabdevač, u ovom slučaju Elektroprivreda Srbije, isplaćuje mu razliku u ceni odnosno premiju za prodatu struju. U slučaju da je tržišna cena viša od one koja je odobrena povlašćenom proizvođaču, on isplaćuje razliku garantovanom snabdevaču.

Maksimalna ponuđena cena za električnu energiju iz vetroelektrana će biti 105 evra po megavat-satu, a za solar 90 evra

Posle nedavnih izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i donošenja nekoliko propisa, sada se očekuje raspisivanje javnog poziva za prve dve aukcije. Maksimalna ponuđena cena za električnu energiju iz vetroelektrana će biti 105 evra po megavat-satu, a za solar 90 evra. Pravo na tržišnu premiju dobijaju investitori koji ponude najniže cene.

Početak rada elektrana s prvih aukcija očekuje se 2025. godine

U dokumentu stoji da se očekuje da će u prvom kvartalu 2025. biti pušten u rad kapacitet solarnih elektrana koje steknu pravo na podsticaje na prvoj aukciji (50 megavata). Dalje, očekuje se da će većina kapaciteta vetroelektrana sa prve aukcije (za 300) i većina kapaciteta solarnih elektrana sa druge aukcije (50 megavata) početi s proizvodnjom u četvrtom kvartalu iste godine.

Ministarstvo je prognoziralo da će povlašćeni proizvođači garantovanom snabdevaču 2025. isplatiti 3,43 miliona evra više nego on njima. Pritom je u proceni bilansa uzeto da će cene na aukcijama za obračun tržišne premije biti jednake maksimalnim ponuđenim cenama, što u praksi neće biti slučaj, već će cene na aukciji biti niže od maksimalne ponuđene cene, navedeno je u planu.

Biće i drugih kriterijuma

Prve dve aukcije biće sprovedene u klasičnoj i jednostavnijoj formi, gde se podsticaji dodeljuju na osnovu finansijske ponude, stoji u obrazloženju. Naknadno će biti uključeni kriterijumi poput spremnosti proizvođača da električnu energiju ponude garantovanom snabdevaču za potrebe garantovanog snabdevanja domaćinstava i malih kupaca ili drugom krajnjem kupcu kroz direktan ugovor o otkupu obnovljivih izvora energije, čime će se obezbediti da korisnici podsticaja prodaju električnu energiju u Srbiji za potrebe građana i privrede, dodato je.

Elektrane na biogas nisu obuhvaćene planom, jer su trenutno za 68,3 megavata rezervisane fid-in tarife čija se realizacija očekuje do kraja 2025. godine, pa je to, sa postojećih 28,5 megavata, više nego dovoljno, imajući u vidu da tarifa iznosi visokih 200 evra po megavat-satu, kažu u ministarstvu. Planom nisu predviđene aukcije za ostale tehnologije poput elektrana na biomasu, geotermalne i druge elektrane imajući u vidu da nema projekata koje bi postupak učinile konkurentnim, objašnjeno je.

Komentara: (1)
Aleksandar / 18.08.2023.

Na koji broj godina se dobija povlašćena cena za solar? Hvala na odgovoru

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji