OIE

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Foto: iStock

Objavljeno

06.06.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

06.06.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike namerava da pre kraja juna sprovede prve aukcije za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova, sa kvotama od 400 odnosno 50 megavata. Zaključno s prvim kvartalom 2025, investitori će moći da učestvuju u nadmetanjima za ukupno 1,3 gigavata.

Planom sistema podsticaja korišćenja obnovljivih izvora energije za period 2023-2025, sa kojim se Vlada Srbije saglasila, predviđene su tri runde aukcija za vetroparkove i fotonaponska postrojenja: u drugom kvartalu ove godine i u prvom kvartalu sledeće i 2025. godine. Ukupni kapacitet na raspolaganju iznosi 1,3 gigavata, navodi se u dokumentu Ministarstva rudarstva i energetike.

Vlada je prošle nedelje za prvo nadmetanje usvojila kvotu od 50 megavata za solarne elektrane, a još krajem 2021. je za vetroelektrane predviđeno 400 megavata. Za aukcije koje treba da se sprovedu u prvom tromesečju 2024. planira se je 100 odnosno 300 megavata. U trećoj rundi, investitori treba da se nadmeću za dvosmerne tržišne premije za 150 megavata kapaciteta solarnih elektrana i 300 megavata iz vetroparkova.

Uskoro javni poziv investitorima

Aukcije će biti sprovedene po sistemu ugovora o razlici (CfD) u ceni. Kada je tržišna cena električne energije niža od cene po kojoj je investitor na aukciji dobio ugovor, garantovani snabdevač, u ovom slučaju Elektroprivreda Srbije, isplaćuje mu razliku u ceni odnosno premiju za prodatu struju. U slučaju da je tržišna cena viša od one koja je odobrena povlašćenom proizvođaču, on isplaćuje razliku garantovanom snabdevaču.

Maksimalna ponuđena cena za električnu energiju iz vetroelektrana će biti 105 evra po megavat-satu, a za solar 90 evra

Posle nedavnih izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i donošenja nekoliko propisa, sada se očekuje raspisivanje javnog poziva za prve dve aukcije. Maksimalna ponuđena cena za električnu energiju iz vetroelektrana će biti 105 evra po megavat-satu, a za solar 90 evra. Pravo na tržišnu premiju dobijaju investitori koji ponude najniže cene.

Početak rada elektrana s prvih aukcija očekuje se 2025. godine

U dokumentu stoji da se očekuje da će u prvom kvartalu 2025. biti pušten u rad kapacitet solarnih elektrana koje steknu pravo na podsticaje na prvoj aukciji (50 megavata). Dalje, očekuje se da će većina kapaciteta vetroelektrana sa prve aukcije (za 300) i većina kapaciteta solarnih elektrana sa druge aukcije (50 megavata) početi s proizvodnjom u četvrtom kvartalu iste godine.

Ministarstvo je prognoziralo da će povlašćeni proizvođači garantovanom snabdevaču 2025. isplatiti 3,43 miliona evra više nego on njima. Pritom je u proceni bilansa uzeto da će cene na aukcijama za obračun tržišne premije biti jednake maksimalnim ponuđenim cenama, što u praksi neće biti slučaj, već će cene na aukciji biti niže od maksimalne ponuđene cene, navedeno je u planu.

Biće i drugih kriterijuma

Prve dve aukcije biće sprovedene u klasičnoj i jednostavnijoj formi, gde se podsticaji dodeljuju na osnovu finansijske ponude, stoji u obrazloženju. Naknadno će biti uključeni kriterijumi poput spremnosti proizvođača da električnu energiju ponude garantovanom snabdevaču za potrebe garantovanog snabdevanja domaćinstava i malih kupaca ili drugom krajnjem kupcu kroz direktan ugovor o otkupu obnovljivih izvora energije, čime će se obezbediti da korisnici podsticaja prodaju električnu energiju u Srbiji za potrebe građana i privrede, dodato je.

Elektrane na biogas nisu obuhvaćene planom, jer su trenutno za 68,3 megavata rezervisane fid-in tarife čija se realizacija očekuje do kraja 2025. godine, pa je to, sa postojećih 28,5 megavata, više nego dovoljno, imajući u vidu da tarifa iznosi visokih 200 evra po megavat-satu, kažu u ministarstvu. Planom nisu predviđene aukcije za ostale tehnologije poput elektrana na biomasu, geotermalne i druge elektrane imajući u vidu da nema projekata koje bi postupak učinile konkurentnim, objašnjeno je.

Komentara: (1)
Aleksandar / 18.08.2023.

Na koji broj godina se dobija povlašćena cena za solar? Hvala na odgovoru

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Interenergo-Bukovica-solarna-elektrana

Interenergo otvorio solarnu elektranu u Hrvatskoj snage 6,25 MW

6. jun 2023. - Kompanija Interenergo već ima vetropark na istoj lokaciji, a razvija i nove projekte solarne energije u Hrvatskoj

EU uvid uticaj predlozene reforme trziste elektricne energije

EU nema uvid u uticaj predložene reforme na tržište električne energije

6. jun 2023. - U svetlu aktuelne reforme pravila tržišta električne energije, stručnjaci poručuju da EU treba podatke i mehanizam za sagledavanje efekata

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja elektricnom energijom bankarska garancija prikljucak mreza

Nova pravila za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana u Srbiji

6. jun 2023. - Vlada Srbije je Uredbu usvojila u četvrtak, a očekuje se da već danas ili u narednih nekoliko dana bude objavljena u Službenom glasniku

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

6. jun 2023. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa