OIE

Izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije usvojene u Narodnoj skupštini Srbije

Izmene Zakona o koriscenju obnovljivih izvora energije Narodnoj skupstini Srbije

Foto: MrRenewables Westmill Solar Co-operative Neil Maw / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

Objavljeno

29.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

29.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Na snagu stupa izmenjeni Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović kazala je pre usvajanja da nova rešenja omogućavaju održavanje aukcija za nove kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

Poslanici i poslanice u Narodnoj skupštini Srbije izglasali su izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije. Između ostalog, investitori će na zahtev operatora prenosa i distribucije struje moći da izbegnu odlaganje priključenja svojih elektrana tako što će uz njih instalirati baterijske sisteme.

Jedna od najvećih kontroverzi ticala se ograničenja kapaciteta fotonaponskih sistema za domaćinstva i firme koji mogu da postanu prozjumeri. U međuvremenu je odlučeno da ti nivoi budu viši nego što je prvobitno planirano. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je, obrazlažući predlog, ocenila da je postignut kompromis.

Novo zakonsko rešenje uvodi limite za priključenje kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora da bi se izbeglo preopterećenje distributivne i prenosne mreže

Preopterećenost mreže usled manjka kapaciteta i varijabilnosti proizvodnje iz obnovljivih izvora stvara sve veće izazove zemljama Jugoistočne Evrope i šire, kao i potreba za balansnom energijom. Njome se nadoknađuje manjak u prognoziranoj proizvodnji, pogotovo u vetroelektranama i solarnim parkovima.

Između ostalog, operator distributivnog sistema, a to je Elektrodistribucija Srbije, ograničava priključenje elektrana na obnovljive izvore na ukupno 80 odsto instalisanog kapaciteta transformatorske stanice na mestu predaje električne energije u prenosni sistem. Taj limit važi za trafo-stanice do 16 megavata, a u ovu kvotu se ne računaju kupci-proizvođači – prozjumeri.

Investitori će moći da izbegnu odlaganje priključenja svojih postrojenja na obnovljive izvore tako što će im pridodati baterijske sisteme

Takođe, elektrane na varijabilne izvore snage veće od deset megavata ne mogu da se priključuju na distributivni, niskonaponski sistem, već na prenosni, stoji u novom Zakonu o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Vlada Srbije je istakla da je neophodno da se integriše više zelene energije, ali da se istovremeno osigura stabilnost elektroenergetskog sistema. Po rečima ministarke Đedović, izmene zakona omogućavaju sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora.

Izmene su zaštitile garantovanog snabdevača, Elektroprivredu Srbije, od finansijskog rizika preuzimanja balansne odgovornosti za sve proizvođače iz obnovljivih izvora energije, saopštilo je ministarstvo. Zakon je ovu obavezu garantovanog snabdevača zadržao samo za povlašćene proizvođače koji su ušli u sistem podsticaja i to u ograničenom vremenskom periodu.

Velika industrija će svoja prava na samosnabdevanje ostvariti kroz koncept aktivnog kupca nakon izmena Zakona o energetici, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Novi propisi treba da doprinesu optimizaciji investicija domaćinstava u skladu sa realnom godišnjom potrošnjom i podstaknu kupce-proizvođače da ne koriste električnu energiju za grejanje u periodima kada je ona najskuplja, obrazloženo je.

Komentara: (1)
Srđan / 02.05.2023.

I ostaviše član 68 takav da niko ne zna kada je neko podneo zahtev. Na ovaj način se omogućava Elektrodistribuciji Srbije da vrši trgovinu uticajem odnosno da neki predmet „b“ uzme pre predmeta „a“ iako je „a“ podnet pre „b“. Omogućeno je legalno podmićivanje službenika i trgovina uticajem.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

29. april 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

29. april 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

29. april 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

29. april 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)