OIE

Slovenija subvencijama podstiče instaliranje baterija za solarne panele

Slovenija subvencijama podstice instaliranje baterija za solarne sisteme

Foto: Sabine van Erp from Pixabay

Objavljeno

09.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenački fond Eko sklad od ove godine dodeljivaće podsticaje za solarne sisteme sa baterijama koji su namenjeni proizvodnji energije iz solarnih panela za sopstvenu potrošnju. Dosad su subvencije domaćinstvima i firmama odobravane samo za solarne sisteme bez baterija.

Instaliranjem baterija prozjumeri dobijaju mnogo veću nezavisnost, a uz to smanjuje se potreba da se energija skadišti u distributivnom prenosnom sistemu, što smanjuje troškove nacionalnih operatora i proizvođača struje.

Instaliranje baterija za čuvanje energije proizvedene u solarnim panelima prozjumera je trend u Evropi, dodatno pojačan energetskom krizom, pa je krajem prošle godine više od milion domova imalo ove uređaje ili 50 odsto više nego godinu ranije. Slovenija će subvencijama podržati ovaj trend, i probati da se približi zemljama koje su u tomelideri, kao što su Nemačka, Italija, Velika Britanija i Austrija.

Subvencije za elektrane sa baterijama su deset puta veće nego za postrojenja bez skladišta energije

Zanimljivo je da su subvencije za krovne solarne sistema sa baterijama veće nego za one bez baterija i to deset puta. Za prve se dobija 500 evra po kilovat-satu instalisane snage, a za druge samo 50 evra, što je više nego tri puta manje u odnosu na prošlu godnu kada su bile 180.

Podsticaji se dodeljuju za solarne elektrane instalirane posle 1. marta 2022, s tim da u trenutku prijavljivanja moraju biti u funkciji. Subvencije, takođe, ne mogu da budu veće od 25 odsto ukupne investicije.

Uslov koji prozjumeri moraju da ispune je određena snaga baterije. Naime, ovaj uređaj mora imati kapacitet koji je veći od 0,7 sati rada po kilovatu snage instalirane solarne elektrane. To znači da elektrana snage 10 kW mora da ima bateriju snage 7 kWh.

Ukupna suma na raspolaganju je 20 miliona evra, po deset za domaćinstva i firme.

Besplatni saveti u 60 kancelarija Ensveta

Zainteresovani građani i privrednici mogu da dobiju i besplatne savete u vezi sa prijavljivanjem na javnim poziv Eko sklada. Na raspolaganju im je skoro šezdeset kancelarija mreže ENSVET, a termin se može zakazati telefonom ili putem interneta.

Inače, osim pomoći u vezi sa ovim javnim pozivom ENSVET daje i savete u vezi sa izborom, planiranjem i realizacijom investicija u povećanje energetske efikanosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

9. januar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

9. januar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. januar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

9. januar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.