OIE

Slovenija subvencijama podstiče instaliranje baterija za solarne panele

Slovenija subvencijama podstice instaliranje baterija za solarne sisteme

Foto: Sabine van Erp from Pixabay

Objavljeno

09.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenački fond Eko sklad od ove godine dodeljivaće podsticaje za solarne sisteme sa baterijama koji su namenjeni proizvodnji energije iz solarnih panela za sopstvenu potrošnju. Dosad su subvencije domaćinstvima i firmama odobravane samo za solarne sisteme bez baterija.

Instaliranjem baterija prozjumeri dobijaju mnogo veću nezavisnost, a uz to smanjuje se potreba da se energija skadišti u distributivnom prenosnom sistemu, što smanjuje troškove nacionalnih operatora i proizvođača struje.

Instaliranje baterija za čuvanje energije proizvedene u solarnim panelima prozjumera je trend u Evropi, dodatno pojačan energetskom krizom, pa je krajem prošle godine više od milion domova imalo ove uređaje ili 50 odsto više nego godinu ranije. Slovenija će subvencijama podržati ovaj trend, i probati da se približi zemljama koje su u tomelideri, kao što su Nemačka, Italija, Velika Britanija i Austrija.

Subvencije za elektrane sa baterijama su deset puta veće nego za postrojenja bez skladišta energije

Zanimljivo je da su subvencije za krovne solarne sistema sa baterijama veće nego za one bez baterija i to deset puta. Za prve se dobija 500 evra po kilovat-satu instalisane snage, a za druge samo 50 evra, što je više nego tri puta manje u odnosu na prošlu godnu kada su bile 180.

Podsticaji se dodeljuju za solarne elektrane instalirane posle 1. marta 2022, s tim da u trenutku prijavljivanja moraju biti u funkciji. Subvencije, takođe, ne mogu da budu veće od 25 odsto ukupne investicije.

Uslov koji prozjumeri moraju da ispune je određena snaga baterije. Naime, ovaj uređaj mora imati kapacitet koji je veći od 0,7 sati rada po kilovatu snage instalirane solarne elektrane. To znači da elektrana snage 10 kW mora da ima bateriju snage 7 kWh.

Ukupna suma na raspolaganju je 20 miliona evra, po deset za domaćinstva i firme.

Besplatni saveti u 60 kancelarija Ensveta

Zainteresovani građani i privrednici mogu da dobiju i besplatne savete u vezi sa prijavljivanjem na javnim poziv Eko sklada. Na raspolaganju im je skoro šezdeset kancelarija mreže ENSVET, a termin se može zakazati telefonom ili putem interneta.

Inače, osim pomoći u vezi sa ovim javnim pozivom ENSVET daje i savete u vezi sa izborom, planiranjem i realizacijom investicija u povećanje energetske efikanosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

9. januar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

9. januar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

9. januar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

9. januar 2023. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey