Električna energija

Potrošači u Sloveniji sada mogu da zarade smanjenjem potrošnje struje na zahtev

Elektro Ljubljana usluge fleksibilnosti smanjivanje potrosnje

Foto: Michael Gaida from Pixabay

Objavljeno

21.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Potrošači električne energije u Sloveniji sada imaju priliku da zarade tako što će pružati usluge fleksibilnosti koje podrazumevaju da promene svoju potrošnju kako bi doprineli stabilnosti distributivnog sistema.

Elektro Ljubljana, jedna od pet distributivnih firmi u Sloveniji koje obavljaju poslove operatora distributivnog sistema, pozvala je svoje kupce da se prijave za pružanje usluga fleksibilnosti.

Firma nudi potrošačima da zarađuju doprinoseći fleksibilnosti mreže, što je ključno za njenu stabilnost. Održavanje te stabilnost poslednjih godina je postalo izazov za distributivne kompanije jer je potrebno obezbediti integraciju sve veće količine distribuirane proizvodnje električne energije, uglavnom u solarnim panelima na krovovima domaćinstava i firmi.

Mogu da se prijave samo oni koji imaju račune veće od 100 evra

Pravo da se prijave za pružanje usluga fleksibilnosti u Sloveniji imaju potrošači koji za grejanje koriste električnu energiju, toplotne pumpe i električne peći, koje mogu da isključe na kratko. Uslov je i da tokom zime imaju mesečni račun za struju veći od 100 evra.

Mogu da se prijave i vlasnici baterija, koje u paketu sa solarom postaju sve zanimljivije za instairanje, kao i pravna lica koja imaju mogućnost prilagođavanja potrošnje.

Potrošač bi za šest meseci mogao da zaradi do 50 evra

Fleksibilnost je, kako je objasnila Elektro Ljubljana, mogućnost potrošača da na zahtev privremeno smanji potrošnju ili snagu.

Procedura podrazumeva da ova firma šalje zahtev potrošaču da u kratkom periodu smanje potrošnju, a naknada za tu uslugu je veća ako je smanjenje veće. Firma je navela da bi zarada potrošača u periodu od šest meseci mogla da dostigne do 50 evra.

Inače, postoje četiri koraka od trenutka kada se potrošač prijavi do trenutka kada može da pruži usluge fleksibilnosti.

Korošec: Omogućavamo potrošačima da zarade

U Elektro Ljubljana kažu da dekarbonizacija Slovenije podrazumeva elektrifikaciju velikih razmera, pa kompanija ubrzano analizira različite opcije za smanjenje zagušenja na mreži i obezbeđivanje pouzdanog i pristupačnog snabdevanja.

Fleksibilnost je, kako ističu, prvi među naprednim konceptima koje kompanija planira da uvede.

Elektro Ljubljana nudi potrošačima da zarade kada je mreža preopterećena tako što će gasiti svoje uređaje, rekao je predsednik Upravnog odbora Vekoslav Korošec.

Inače, Elektro Ljubljana je jedno od pet preduzeća koje upravljaju distributivnom mrežom u Sloveniji. Uloga operatora distributivnog sistema poverena je državnoj firmi SODO, ali pet distributivnih firmi su vlasnici infrastrukture, pa je SODO sa njima sklopio ugovor o obavljanju ove uloge.

Ostala distributivna preduzeća su Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Maribor i Elektro Primorska.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

21. februar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

21. februar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

21. februar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

21. februar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu