Mobilnost

Slovenačka elektrodistribucija instalira još 50 punjača za električna vozila

Slovenacki operator distributivnog sistema instalira jos 50 punjaca za elektricna vozila elektro ljubljana

Foto: Elektro Ljubljana

Objavljeno

06.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektro Ljubljana, jedna od pet distributivnih firmi u Sloveniji koje obavljaju poslove operatora distributivnog sistema, do kraja godine postaviće 50 novih punjača za električne automobile.

Elektro Ljubljana je jedan od vodećih pružaoca usluga punjenja električnih vozila sa 440 punjača na 200 lokacija. U kompaniji tvrde da je to najviše u Sloveniji. Inače, zemlji ima ukupno 821 punjač na 296 lokacija.

Predsednik uprave Elektro-Ljubljane Aleksander Zupančič izjavio je da je osnova za ozbiljan razvoj e-mobilnosti veoma široka pokrivenost e-punjačima koji obezbeđuju do 22 kilovata električne energije.

Gusta mreža punjača omogućava punjenje prilikom svakog stajanja čime se distributivna mreža manje opterećuje i otvara mogućnost prilagođavanja sa opterećenjem mreže, dodao je Zupančič.

Broj punjenja povećan sa 209 na 102.555

Elektro Ljubljana je prvi punjač ugradila 2011. godine, a rast njihovog korišćenja je evidentan. Tako su u 2011. imali 209 punjenja, a deset godina kasnije 102.555. U 2011. je potrošeno 71 kWh električne energije, a prošle godine 1,4 miliona kWh.

Cena 1 kWh se kreće od 0,25 do 0,35 evrocenta.

Zupančič je izjavio da potrošače najviše zanima lokacija punionice i cena i kvalitet usluge.

Elektro Ljubljana je jedno od pet preduzeća koje upravljaju distributivnom mrežom u Sloveniji. Uloga operatora distributivnog sistema poverena je državnoj firmi SODO, ali pet distributivnih firmi su vlasnici infrastrukture, pa je SODO sa njima sklopio ugovor o obavljanju ove uloge.

Ostala distributivna preduzeća su Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Maribor i Elektro Primorska.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

6. septembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

6. septembar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

6. septembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. septembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora