Mobilnost

Slovenačka elektrodistribucija instalira još 50 punjača za električna vozila

Slovenacki operator distributivnog sistema instalira jos 50 punjaca za elektricna vozila elektro ljubljana

Foto: Elektro Ljubljana

Objavljeno

06.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektro Ljubljana, jedna od pet distributivnih firmi u Sloveniji koje obavljaju poslove operatora distributivnog sistema, do kraja godine postaviće 50 novih punjača za električne automobile.

Elektro Ljubljana je jedan od vodećih pružaoca usluga punjenja električnih vozila sa 440 punjača na 200 lokacija. U kompaniji tvrde da je to najviše u Sloveniji. Inače, zemlji ima ukupno 821 punjač na 296 lokacija.

Predsednik uprave Elektro-Ljubljane Aleksander Zupančič izjavio je da je osnova za ozbiljan razvoj e-mobilnosti veoma široka pokrivenost e-punjačima koji obezbeđuju do 22 kilovata električne energije.

Gusta mreža punjača omogućava punjenje prilikom svakog stajanja čime se distributivna mreža manje opterećuje i otvara mogućnost prilagođavanja sa opterećenjem mreže, dodao je Zupančič.

Broj punjenja povećan sa 209 na 102.555

Elektro Ljubljana je prvi punjač ugradila 2011. godine, a rast njihovog korišćenja je evidentan. Tako su u 2011. imali 209 punjenja, a deset godina kasnije 102.555. U 2011. je potrošeno 71 kWh električne energije, a prošle godine 1,4 miliona kWh.

Cena 1 kWh se kreće od 0,25 do 0,35 evrocenta.

Zupančič je izjavio da potrošače najviše zanima lokacija punionice i cena i kvalitet usluge.

Elektro Ljubljana je jedno od pet preduzeća koje upravljaju distributivnom mrežom u Sloveniji. Uloga operatora distributivnog sistema poverena je državnoj firmi SODO, ali pet distributivnih firmi su vlasnici infrastrukture, pa je SODO sa njima sklopio ugovor o obavljanju ove uloge.

Ostala distributivna preduzeća su Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Maribor i Elektro Primorska.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

6. septembar 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

6. septembar 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

6. septembar 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

6. septembar 2022. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske