Mobilnost

Slovenačka elektrodistribucija instalira još 50 punjača za električna vozila

Slovenacki operator distributivnog sistema instalira jos 50 punjaca za elektricna vozila elektro ljubljana

Foto: Elektro Ljubljana

Objavljeno

06.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektro Ljubljana, jedna od pet distributivnih firmi u Sloveniji koje obavljaju poslove operatora distributivnog sistema, do kraja godine postaviće 50 novih punjača za električne automobile.

Elektro Ljubljana je jedan od vodećih pružaoca usluga punjenja električnih vozila sa 440 punjača na 200 lokacija. U kompaniji tvrde da je to najviše u Sloveniji. Inače, zemlji ima ukupno 821 punjač na 296 lokacija.

Predsednik uprave Elektro-Ljubljane Aleksander Zupančič izjavio je da je osnova za ozbiljan razvoj e-mobilnosti veoma široka pokrivenost e-punjačima koji obezbeđuju do 22 kilovata električne energije.

Gusta mreža punjača omogućava punjenje prilikom svakog stajanja čime se distributivna mreža manje opterećuje i otvara mogućnost prilagođavanja sa opterećenjem mreže, dodao je Zupančič.

Broj punjenja povećan sa 209 na 102.555

Elektro Ljubljana je prvi punjač ugradila 2011. godine, a rast njihovog korišćenja je evidentan. Tako su u 2011. imali 209 punjenja, a deset godina kasnije 102.555. U 2011. je potrošeno 71 kWh električne energije, a prošle godine 1,4 miliona kWh.

Cena 1 kWh se kreće od 0,25 do 0,35 evrocenta.

Zupančič je izjavio da potrošače najviše zanima lokacija punionice i cena i kvalitet usluge.

Elektro Ljubljana je jedna od pet preduzeća koje upravljaju distributivnom mrežom u Sloveniji. Uloga operatora distributivnog sistema poverena je državnoj firmi SODO, ali pet distributivnih firmi su vlasnici infrastrukture, pa je SODO sa njima sklopio ugovor o obavljanju ove uloge.

Ostala distributivna preduzeća su Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Maribor i Elektro Primorska.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

6. septembar 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

6. septembar 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

6. septembar 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

6. septembar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi