Mobilnost

Slovenačka elektrodistribucija instalira još 50 punjača za električna vozila

Slovenacki operator distributivnog sistema instalira jos 50 punjaca za elektricna vozila elektro ljubljana

Foto: Elektro Ljubljana

Objavljeno

06.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektro Ljubljana, jedna od pet distributivnih firmi u Sloveniji koje obavljaju poslove operatora distributivnog sistema, do kraja godine postaviće 50 novih punjača za električne automobile.

Elektro Ljubljana je jedan od vodećih pružaoca usluga punjenja električnih vozila sa 440 punjača na 200 lokacija. U kompaniji tvrde da je to najviše u Sloveniji. Inače, zemlji ima ukupno 821 punjač na 296 lokacija.

Predsednik uprave Elektro-Ljubljane Aleksander Zupančič izjavio je da je osnova za ozbiljan razvoj e-mobilnosti veoma široka pokrivenost e-punjačima koji obezbeđuju do 22 kilovata električne energije.

Gusta mreža punjača omogućava punjenje prilikom svakog stajanja čime se distributivna mreža manje opterećuje i otvara mogućnost prilagođavanja sa opterećenjem mreže, dodao je Zupančič.

Broj punjenja povećan sa 209 na 102.555

Elektro Ljubljana je prvi punjač ugradila 2011. godine, a rast njihovog korišćenja je evidentan. Tako su u 2011. imali 209 punjenja, a deset godina kasnije 102.555. U 2011. je potrošeno 71 kWh električne energije, a prošle godine 1,4 miliona kWh.

Cena 1 kWh se kreće od 0,25 do 0,35 evrocenta.

Zupančič je izjavio da potrošače najviše zanima lokacija punionice i cena i kvalitet usluge.

Elektro Ljubljana je jedno od pet preduzeća koje upravljaju distributivnom mrežom u Sloveniji. Uloga operatora distributivnog sistema poverena je državnoj firmi SODO, ali pet distributivnih firmi su vlasnici infrastrukture, pa je SODO sa njima sklopio ugovor o obavljanju ove uloge.

Ostala distributivna preduzeća su Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Maribor i Elektro Primorska.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

6. septembar 2022. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

6. septembar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

6. septembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

6. septembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin