Vesti

Više od milion evropskih domaćinstava instaliralo baterije za skladištenje struje

solarni paneli baterije evropa izvestaj

Foto: Sonnen/SolarPower Europe

Objavljeno

27.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od milion evropskih domova, ili 50 odsto više nego krajem 2021, dočekaće Novu godinu sa baterijama koje skladište električnu energiju proizvedenu u njihovim solarnim elektranama. Na taj način im je struja dostupna 24 sata dnevno, čime su osigurali stabilno snabdevanje i niže račune u vremenu energetske krize.

Udruženje SolarPower Europe procenjuje da će kapacitet baterija za skladištenje energije iz solarnih elektrana u domaćinstvima, koja su prozjumeri, dostići 9,3 GWh do kraja 2022. godine, dok bi 2026. to moglo da se poveća i do 44,4 GWh, prema podacima iz izveštaja European Market Outlook For Residential Battery Storage 2022–2026.

Rast je posledica visokih cena električne energije i velike sinergije sa instaliranjem solarnih panela jer se na taj način povećava upotreba i primena solarne energije. Domaćinstva se sve više odlučuju da instaliraju zajedno solarne panele i baterije, pa je prosečna stopa zajedničkog instaliranja sa 23 odsto u 2020. porasla na 27 odsto u 2021.

Nemačka, najveće tržište baterija za domaćinstva, ima i najveću stopu zajedničke instalacije od oko 80 odsto, što u suštini baterije čini skoro standardnim delom solarnih sistema, koje instaliraju građani.

U 2022. je povećana atraktivnost ugradnje baterija

solarni paneli baterije domacinstva eu izvestaj

U 2021. godini instalirane su baterije kapaciteta 2,3 GWh što je bio rast od 107 odsto u odnosu na 2020, pa je ukupan kapacitet u više od 650.000 baterija dostigao 5,4 GWh.

Političke i ekonomske prilike u 2022, koje se ogledaju u još višim cenama električne energije nego 2021. i zabrinutost za energetsku bezbednost usled rata u Ukrajini, povećala je atraktivnost kućnog skladištenja energije.

SolarPower Europe ove godine očekuje instaliranje još 3,9 GWh, što je 71 odsto više u odnosu na 2021. A, pre kraja godine je pređen i prag od milion domova sa solarnom elektranom i baterijom, navodi se u Izveštaju.

Evropska domaćinstva do kraja 2026. mogla bi da upravljaju baterijama kapaciteta 44,4 GWh

Pozitivni tržišni uslovi i povoljniji uslovi za instaliranje koji se očekuju u više evropskih zemalja u srednjem roku, povećaće ukupni kapacitet baterija na 9,3 GWh do kraja 2022. i 32,2 GWh do 2026. prema srednjem scenariju udruženja SolarPower Europe. Očekivane godišnje stope rasta su 30 odsto i više u narednim godinama.

Pod optimalnim uslovima, evropska domaćinstva mogla bi do kraja 2026. da upravljaju baterija ma snage čak 44,4 GWh, u poređenju sa 23,2 GWh u najpesimističnijem scenariju, navodi se u izveštaju.

Prognoze govore da će se najviše baterija u 2022. instalirati u Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Austriji. U odnosu na 2021. Austrija i Velika Britanija su zamenila mesta.

Nemačka će ostati lider

solarni paneli baterije najveca trzista eu izvestaj

U Izveštaju se analiziraju ova četiri najveća evropska tržišta i procenjuje da će Nemačka, u kojoj je 2021. instalirano 59 odsto svih baterija u 2021. godini, zadržati čelnu poziciju i narednih godina.

Do 2026, međutim, očekuje se da će Poljska i Švedska zameniti Austriju i Veliku Britaniju među četiri najveća tržišta.

Valburga Hemetsberger, izvršni direktor udruženja SolarPower Europe, je izjavila da su solarna energija i skladištenje energije savršen par. Baterije obezbeđuju energiju sunca 24 sata dnevno i smanjuju račune za struju, naglasila je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

27. decembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

27. decembar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

27. decembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

27. decembar 2022. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.