OIE

Ograničenje snage solarnih elektrana za prozjumere neće biti rigorozno kao što je planirano

Foto: VoltaroEnergy from Pixabay

Objavljeno

21.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija će povećati planirani dozvoljeni kapacitet za solarne elektrane koje mogu da instaliraju prozjumeri odnosno domaćinstva i firme koji žele da proizvode zelenu struju za sopstvenu potrošnju. Tako će uroditi plodom kritike da će uvođenje ograničenja od 6,9 kW usporiti instaliranje solarnih panela i proizvodnju zelene energije.

Uvođenje ograničenja planirano je Predlogom Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koje je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike. O Predlogu je danas trebalo da raspravlja Narodna skupština.

Predlogom je bilo predviđeno da domaćinstva koja žele da postanu prozjumeri i proizvode struju za sopstvenu potrošnju neće moći da priključe solarne elektrane snage veće od 6,9 kW, a firme snage veće od 150 kW.

Trenutno je prosečna snaga solarnih elektrana na krovovima domaćinstava veća od 8 kW, a kod firmi veća od 27 kW

Trenutno prozjumeri (kupci-proizvođači) u Srbiji mogu da priključe solarne panele čija je ukupna snaga jednaka snazi priključka na mrežu koja im je odobrena od strane Elektroprivrede Srbije (EPS) i Elektrodistribucije Srbije (EDS).

Najnovijim izmenama, koje bi trebalo da budu unete u Predlog zakona preko amandmana, ograničenje za domaćinstva biće povećano sa 6,9 kW na 10,8 kW, a za firme sa 150 kW na 5 MW. Limit od 5 MW za firme važiće do 1. jula 2024, kada će ograničenje biti 150 kW.

Model prozjumera u Srbiji počeo je da osvaja i stambene zgrade

Inače, trenutno najveća priključena krovna solarna elektrana kod domaćinstava ima bezmalo 47 kW, a kod privrede skoro 1 MW.

Prosečna snaga solarnih elektrana na krovovima domaćinstava je veća od 8 kW, a kod firmi veća od 27 kW. Trenutno struju iz solarnih panela proizvodi 924 domaćinstava i 296 preduzeća, a ukupna snaga elektrana je veća od 12 MW.

Prema poslednjim informacija, koje su se čule tokom druge epizode solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate, u proceduri je priključenje solarnih elektrana snage 200 MW.

Inače, posle kuća model prozjumera u Srbiji počeo je da osvaja i stambene zgrade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. april 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. april 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. april 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. april 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji